ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
OTE, Cosmote
Φωτο: Shutterstock

Η παραίτηση στην payzy της Cosmote, τα τρόφιμα, η ΕΚΤ και οι φόροι στις τράπεζες

Η αποχώρηση του CEO της payzy, πώς σχολίασε η ΕΚΤ τους έκτακτους φόρους στις τράπεζες, οι πλημμύρες και τα τρόφιμα, ο Χ. Σαχίνης μένει στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ, τα ξένα εργατικά χέρια, η ΔΕΘ και η πρωτοφανής εκτέλεση.

Παραιτήθηκε το καλοκαίρι ο Χρήστος Φουσκούδης, διευθύνων σύμβουλος της payzy, του νέου ηλεκτρονικού τρόπου πληρωμών που λάνσαρε, με πολλές φιλοδοξίες, τον περασμένο Οκτώβριο η Cosmote. Παραιτήσεις σε τέτοιο επίπεδο αναπόδραστα δίνουν τροφή για πολλά σχόλια, δεδομένου ότι ο ΟΤΕ έχει επενδύσει πολύ και πολλά στο εγχείρημα αυτό και δεν είναι πολύ συνηθισμένο να έχουμε αποχωρήσεις επιτελικών στελεχών από ένα στρατηγικό project που δεν έχει κλείσει χρόνο ακόμα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που συνδέουν τη διοικητική αλλαγή με τη μη ικανοποιητική πορεία του εγχειρήματος. Πηγές κοντά στον ΟΤΕ υποβαθμίζουν το θέμα, σημειώνοντας ότι η παραίτηση του κ. Φουσκούδη δεν έχει καμία σύνδεση με την πορεία του payzy που πηγαίνει εξαιρετικά και σύμφωνα με τη στοχοθεσία του οργανισμού. Όπως λένε, πρόκειται για στέλεχος με πολύ μακρά διαδρομή στον Οργανισμό, που απλά έφτασε η ώρα να «πάρει ανάσες».

-- Έτσι ή αλλιώς, πρόκειται για μια μη συνηθισμένη εξέλιξη, καθώς αν η παραίτηση δεν συνδέεται με τις επιδόσεις του payzy τότε είναι αρκετά οξύμωρο: σε project στρατηγικής σημασίας για τον Οργανισμό, να τοποθετείται στη θέση του επικεφαλής στέλεχος που ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι θα είχε περιορισμένο ορίζοντα συμμετοχής. Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την παρουσίαση της νέας υπηρεσίας payzy by Cosmote τον περασμένο Οκτώβριο, δεν είχε κρύψει τις μεγάλες φιλοδοξίες και προσδοκίες του ΟΤΕ από το εγχείρημα εκτιμώντας – προβλέποντας ότι σε κάποια χρόνια τα έσοδα της νέας υπηρεσίας θα ξεπερνούσαν τα έσοδα του Οργανισμού από τις τηλεπικοινωνίες.

Η παραφιλολογία για έκτακτο φόρο στις τράπεζες

Δεν είχε άδικο ο Χάρης Θεοχάρης που έλεγε στη Βουλή ότι το θέμα της έκτακτης φορολόγησης στα τραπεζικά κέρδη είναι σοβαρό και πολύπλοκο και δεν πρέπει να συζητείται με όρους δημιουργίας πολιτικών εντυπώσεων. Αυτό φαίνεται και από την τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το θέμα, όπως τη διατύπωσε ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού Αντρέα Ενρία μιλώντας στο Bloomberg. Είναι σαφές ότι τέτοιοι φόροι δεν είναι επιθυμητοί από την ΕΚΤ για αρκετούς λόγους. Όπως λέει ο Ενρία, δημιουργεί μία ανησυχία το γεγονός ότι οι φόροι επιβάλλονται όταν κορυφώνονται τα επιτοκιακά περιθώρια, ενώ αργότερα τα περιθώρια πέφτουν όσο οι τράπεζες περνούν στους καταθέτες τα αυξημένα επιτόκια του ευρώ. Επιπλέον, όταν φορολογείς μόνο τα κέρδη από τα αυξημένα περιθώρια χωρίς να βλέπεις ότι οι τράπεζες θα έχουν και κόστη από τα κόκκινα δάνεια που θα δημιουργηθούν εξαιτίας των αυξημένων επιτοκίων, τότε είναι σαν να δίνεται ένα κίνητρο από την πολιτεία στις τράπεζες για να μην σχηματίζουν αρκετές προβλέψεις. Επίσης, αν οι κυβερνήσεις δώσουν την εντύπωση στους επενδυτές ότι κάθε φορά που έχουν αυξημένα κέρδη τράπεζες έρχεται το κράτος να τις φορολογήσει, τότε θα μειωθεί η ελκυστικότητα των  τραπεζικών μετοχών και οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να βρίσκουν κεφάλαια. Ο Ενρία πάντως αναγνωρίζει ότι σε μερικές χώρες της ευρωζώνης οι τράπεζες καθυστερούν να περάσουν στους καταθέτες τα αυξημένα επιτόκια της ΕΚΤ. Για ευνόητους λόγους δεν τις κατονομάζει, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε αυτές...


Οι πλημμύρες στη Θεσσαλία και οι επιπτώσεις στα τρόφιμα

Οι ελλείψεις στα τρόφιμα σε όλη τη χώρα λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία θα αρχίσουν να φαίνονται τα επόμενα 24ωρα, λένε οι ειδικοί. Μια βασική δομή που έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και δυσκολεύει την ομαλή τροφοδοσία είναι ο πλημμυρισμένος Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Λάρισας στο Συκούριο. Ο οργανισμός δεν μπορεί να παραλάβει τρόφιμα, λαχανικά κ.α. από παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής που δεν έχουν ζημιές στα χωράφια τους. Αντιθέτως, όσοι παραγωγοί κατεβαίνουν αυτόνομα στις λαϊκές ή τροφοδοτούν κάποια καταστήματα βρίσκουν την ευκαιρία να πωλούν «χρυσάφι» τα προϊόντα τους.


Παραμένει στο τιμόνι της ΕΥΔΑΠ ο Χ. Σαχίνης

Παραμένει διευθύνων σύμβουλος στην ΕΥΔΑΠ ο Χάρης Σαχίνης, όπως προκύπτει από τα εννέα μέλη που πρότεινε ο βασικός μέτοχος -το Ελληνικό Δημόσιο- για να στελεχώσουν το νέο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας για την επόμενη τετραετία και υπερψήφισε η γενική συνέλευση. Νέος πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Γιώργος Στεργίου, προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα με θητεία κυρίως στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Ο κ. Στεργίου αναλαμβάνει τα καθήκοντα της κυρίας Θεοδώρας Βαρβαρίγου. Επίσης, καταργείται η θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου, θέση που κατείχε έως σήμερα ο Αναστάσιος Τόσιος. Το νέο ΔΣ θα έχει μόνο ένα εκτελεστικό μέλος που θα είναι ο κ. Σαχίνης. Από τα 13 μέλη του ΔΣ, τα εννέα διορίζονται από τον βασικό μέτοχο με απόφαση της  γενική συνέλευση της εταιρείας, τα δύο από την ειδική συνέλευση μειοψηφίας της εταιρείας και τα υπόλοιπα δύο προέρχονται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.


Χείρα βοηθείας εξ Ανατολών

Όπως είχαν προβλέψει άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, μετά τις εκλογές θα υπογραφούν οι διακρατικές συμφωνίες που θα λύνουν σε ένα μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των εργατικών χεριών στην χώρα μας. Πράγματι, χθες σύμφωνα με τον υπουργό Απασχόλησης του Μπαγκλαντές τίθεται σε εφαρμογή μια σειρά διακρατικών συμφωνιών, μεταξύ των οποίων και με την Ελλάδα, που ανοίγουν τον δρόμο για την έλευση εργαζόμενων προσωρινά από τη χώρα που αποτελεί δεξαμενή εργαζομένων σε χειρωνακτικές εργασίες για τη Μέση Ανατολή και για ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης. Μεγάλα έργα, όπως το Ελληνικό, ο τουριστικός και επισιτιστικός τομέας μαζί με τον γεωργικό έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους σε αυτή την συνεργασία αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που κρατούν μικρό καλάθι.


Η αγγαρεία της ΔΕΘ

Η απόφαση από το Μέγαρο Μαξίμου να μην υπάρξει κυβερνητική δραστηριότητα στην συμπρωτεύουσα κατά την διάρκεια της ΔΕΘ λειτούργησε αλυσιδωτά, καθώς και μια σειρά από επιχειρήσεις, τόσο κρατικές όσο και ιδιωτικές, που είχαν προγραμματίσει εκδηλώσεις τις ακύρωσαν. Το ίδιο έπραξαν και τα μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε συνδυασμό με την τιμώμενη χώρα η οποία δεν έχει κάτι «εξωτικό» να προσδώσει –φέτος είναι η γειτονική Βουλγαρία– οι ημέρες στον χώρο της Έκθεσης μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο κυλούν σαν αγγαρεία.


Μια εκτέλεση χωρίς προηγούμενο στην Ελλάδα

Δεν έχει προηγούμενο στη χώρα μας η εκτέλεση των έξι αλλοδαπών στη Λούτσα το απόγευμα της Δευτέρας. Τα θύματα είναι όλοι Τούρκοι πολίτες, κάποιοι από τους οποίους εκτός από τουρκικά είχαν και γαλλικά διαβατήρια. Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση, στη διαλεύκανση της οποίας συμμετέχει και η ΕΥΠ, καθώς οι πληροφορίες λένε ότι τα θύματα δεν ήταν ποινικοί. Να σημειώσουμε εδώ τα γνωστά αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας όπως μεταδόθηκαν από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Αναφορικά με τα αίτια της δολοφονίας, οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας κάνουν λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών». Αυτή η σπουδή των αξιωματικών της ΕΛΑΣ να αποδίδουν πολλές δολοφονίες σε «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» δείχνει πολλά για την ποιότητα των ερευνών, την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό των διωκτικών αρχών.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Μεγάλου και η εμπιστοσύνη των αγορών, οι χρεώσεις στις τράπεζες και το νερό

Πώς κέρδισε η Πειραιώς την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών με συνέπεια λόγων και έργων, το πρέσινγκ του υπουργείου Οικονομικών για χαμηλότερες χρεώσεις στις συναλλαγές και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς ο ΟΤΕ προκάλεσε πολιτική κρίση, ο Δείκτης χωρίς τράπεζες και τα διόδια του ΒΟΑΚ

Η αμφισβητούμενη πρωτοβουλία του ΟΤΕ να ζητήσει τη γνωμοδότηση Ντογιάκου, πού θα βρισκόταν σήμερα ο Γενικός Δείκτης αν δεν είχε στη σύνθεσή του τις τράπεζες, η συνάντηση Χρ. Σταϊκούρα με τους servicers, τα «σκιώδη» διόδια του ΒΟΑΚ και το δράμα των Τούρκων επενδυτών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ξύπνημα Τιτάν, οι short μας τέλειωσαν, η επέκταση του μετρό και οι αντιδράσεις

Μια ιστορία τρέλας από το 1950 που μας ταιριάζει γάντι, οι νέες φήμες για τον Ιβάν Σαββίδη, γιατί η άνοδος των τραπεζικών μετοχών δεν οφείλεται στους short, η 7η διαδοχική ημέρα ανόδου της Τιτάν και η ανησυχία ότι η Fed ίσως κόψει την… όρεξη των επενδυτών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Αεροδρόμιο «πετά» για ΧΑ, τα ρίσκα της αγοράς, η «νέα» Nova και ο Ηρακλής

Η ανησυχία για εκλογές - ελληνοτουρικά, η «αρχιτεκτονική» της διάθεσης του 30% του ΤΑΙΠΕΔ στον Αερολιμένα Αθηνών, η ένωση Wind και Nova, η απογοήτευση από ΕΥΔΑΠ και οι επισημάνσεις Θ. Καλαντώνη για πλειστηριασμούς - σχέδιο Ηρακλής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το φορτσάρισμα της Τρ. Πειραιώς, οι αντίθετοι δρόμοι για payzy και tora και οι ελίτ

Οι ισχυρές επιδόσεις της Τρ. Πειραιώς, τα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, η απάντηση Αλ. Πατέλη στις ελίτ, η δυναμική των τραπεζικών μετοχών, η ΕΥΔΑΠ και το… ξεκαθάρισμα λογαριασμών αλά ελληνικά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών, τα 20 της ΤΕΝΕΡΓ και οι κουραμπιέδες Γεωργιάδη

Ο επικοινωνιακός πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών και η πραγματική ζωή, πώς ο Αδ. Γεωργιάδης διασώζει τους κουραμπιέδες από αθέμιτο ανταγωνισμό, ποιες μετοχές έκλεψαν την παράσταση στο ΧΑ και το Ίδρυμα Α. Σαμαρά.