ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Στο κέντρο Γεώργιος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος Αλουμύλ. Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Το κατόρθωμα του Γ. Μυλωνά, το βαρύ πρόστιμο στον Ευ. Μαρινάκη και η Nova

Πώς ο Γ. Μυλωνάς «κατάφερε» με δηλώσεις του να «βυθίσει» τη μετοχή της Αλουμύλ, οι κυρώσεις της Επ. Ανταγωνισμού στον Ευ. Μαρινάκη, το 99,11% της Nova στις νέες συνδέσεις κινητής και το χτύπημα στον ενεργειακό «τουρισμό».

Όπως και να το δει κάνεις, πρόκειται για κατόρθωμα. Εισηγμένη εταιρεία να εκδίδει ανακοίνωση στις χρηματιστηριακές αρχές στην οποία τονίζει ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων, μετά την αναστάτωση που προκάλεσαν δηλώσεις του… επικεφαλής της εταιρείας! Ο λόγος για την Αλουμύλ και τη «βύθιση» της μετοχής μετά από δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, Γιώργου Μυλωνά, ο οποίος τόνισε ότι η εταιρεία είναι όμηρος των servicers! Δεν είναι ακριβώς βέβαιο τι είχε στο μυαλό του ο κ. Μυλωνάς, ο οποίος την προηγούμενη διετία πρόβαλε δυναμικά τις επιδόσεις ρεκόρ της Αλουμύλ. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο επιχειρηματίας επιδιώκει να πετύχει ένα καλό «κούρεμα» για τα δάνεια ύψους 120 εκατ. ευρώ που είχε… πιστολιάσει και προφανώς ο servicer δεν το δέχεται διότι η εταιρεία πάει καλά. Άλλοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της της οφειλής δεν έχει πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δεν μπορεί να προχωρήσει σε επενδύσεις, επενδύσεις απαραίτητες για την υποστήριξη και ενίσχυση της θετικής πορείας της εταιρείας.


Πρόστιμο της Επ. Ανταγωνισμού στον Ευ. Μαρινάκη

Κυρώσεις στην εταιρεία μέσων ενημέρωσης ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ και στον Ευάγγελο Μαρινάκη ανακοίνωσε ότι η επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού για παρακώλυση ελέγχου που είχε διενεργηθεί το 2020. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον κ. Μαρινάκη (το «φυσικό πρόσωπο Ε.Μ.», όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιτροπής) ήταν κατά πολύ υψηλότερο από αυτό που επιβλήθηκε στην εταιρεία. Η Ολομέλεια της Επιτροπής, όπως ανακοινώθηκε, «διαπίστωσε ομόφωνα ότι η εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ και το φυσικό πρόσωπο παραβίασαν το προαναφερόμενο άρθρο και, αφού έλαβε υπόψη την ιδιαίτερη σοβαρότητα της εν λόγω συμπεριφοράς, την απαξία και την επίπτωσή της στη διενεργούμενη έρευνα, επέβαλε πρόστιμο ύψους διακοσίων χιλιάδων (200.000,00) ευρώ στην εταιρεία και ενός εκατομμυρίου (1.000.000,00) ευρώ στο φυσικό πρόσωπο». Περαιτέρω, η Επιτροπή εξηγεί ότι «το φυσικό πρόσωπο παρεμπόδισε τον επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εν λόγω εταιρείας, ιδίως με την απομάκρυνση ορισμένων εγγράφων/στοιχείων, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού να ολοκληρώσουν την επιτόπια έρευνα έχοντας συλλέξει ένα μέρος του συνόλου των στοιχείων και αρχείων, τα οποία είχαν καταρχήν συγκεντρώσει στις εγκαταστάσεις της ελεγχόμενης, συμπεριφορά δυνάμενη να έχει συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του ελέγχου».


Κόκκινη κάρτα στον ενεργειακό «τουρισμό»

Ένα σημαντικό βήμα έγινε χθες για να μπει ένα τέλος στον ενεργειακό «τουρισμό». Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ ΡΑΑΕY και προμηθευτών ενέργειας αποφασίστηκε να υπάρχει «κίτρινη» και «κόκκινη» κάρτα για τους κακοπληρωτές. Στην «κίτρινη», ή αλλιώς flagging, η εταιρεία στην οποία ο καταναλωτής έχει ανεξόφλητες υποχρεώσεις θα ενημερώνει το σύστημα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ με την πληροφορία να διαχέεται στους υπόλοιπους παρόχους αλλά και στον οφειλέτη, ώστε να πληρώσει ή να αποδείξει ότι δεν είναι κακοπληρωτής. Η «κόκκινη κάρτα» έχει να κάνει με τις αποκοπές, τις οποίες μπορεί να εταιρεία να αιτηθεί στην περίπτωση που ο καταναλωτής, παρά την «κίτρινη», δεν αλλάξει συμπεριφορά, εξοφλώντας την οφειλή του. Το ενδιαφέρον είναι ότι η αποκοπή μπορεί να γίνει ενώ έχει μεταφερθεί σε νέο πάροχο. Όλα αυτά βέβαια είναι αποφάσεις που πρέπει να περάσουν από νομικές υπηρεσίες και στην συνέχεια από το ΥΠΕΝ ώστε να γίνει η τροποποίηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας.


Ο Στάμου «τσαλάκωσε» τα κέρδη του Γιώτη

Αν υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που χαρακτηρίζει την εταιρεία τροφίμων Γιώτης, στα 90 και χρόνια της λειτουργίας της, αυτό δεν είναι άλλο από την σταθερότητα. Σε μία χρονιά όπως ήταν η περσινή, με έντονες αναταράξεις λόγω πληθωριστικών πιέσεων, ενεργειακής κρίσης και προβλημάτων στις πρώτες ύλες εμφάνισε μικρή αύξηση των πωλήσεων της στα 82,8 εκατ. ευρώ από 80,22 και αντίστοιχα συγκρατημένη μείωση καθαρών κερδών μ.φ. (5,6 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ το 2021). Σε ενοποιημένο όμως επίπεδο, σύμφωνα με τον ισολογισμό που δημοσιοποιήθηκε χθες, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 28% (από 5,2 εκατ. ευρώ σε 3,8 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των ζημιών 1,3 που εμφάνισε η θυγατρική εταιρεία γαλακτοκομικών Στάμου.


Η Nova του 99,11% και το αίνιγμα

Σε μια αγορά, την τηλεπικοινωνιακή, όπου τα μερίδια της ισχυρής τριάδας έμοιαζαν για χρόνια να έχουν… τσιμεντωθεί, η Nova φαίνεται να προκαλεί έντονη κινητικότητα, μετά την εξαγορά της Wind και τον πόλεμο τιμών που έχει εξαπολύσει. Κινητικότητα, που φυσικά δεν αρέσει πολύ στους δύο μεγαλύτερους παίκτες, την Cosmote και τη Vodafone. Το πρωτοφανές, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν χθες από τη Nova, είναι ότι το πρώτο εξάμηνο σχεδόν όλες οι νέες συνδέσεις κινητής πήγαν στη Nova: 76.000 στις 76.682, ποσοστό 99,11%. Από τον ανταγωνισμό ακούγονται πικρόχολα σχόλια του τύπου, «ναι, αλλά με τέτοιες τιμές μπαίνουν μέσα», «ναι, αλλά πόσο θα αντέξουν ακόμη με τέτοια τιμολογιακή πολιτική», «ναι, αλλά υστερούν σε δίκτυο» κ.ο.κ. Όλα αυτά θα θύμιζαν προπονητές που έχουν χάσει με πέντε γκολ και τα βάζουν με τη διαιτησία, αν δεν υπήρχε μια λεπτομέρεια: ουδείς γνωρίζει, τώρα που η Nova δεν είναι πια εισηγμένη, τι πραγματικά συμβαίνει με τα οικονομικά της αποτελέσματα, υπό το βάρος αυτής της εξαιρετικά επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας ήταν χθες πολύ ομιλητικοί σε συνάντηση με δημοσιογράφους, αλλά όταν η κουβέντα έφτανε σε οικονομικά στοιχεία… έπιναν αμίλητο νερό. Τα οικονομικά αποτελέσματα, προς το παρόν, είναι «ένας γρίφος, τυλιγμένος σε ένα μυστήριο, μέσα σε ένα αίνιγμα», που θα έλεγε κι ο Τσώρτσιλ. Όλα καλά ως εδώ, λοιπόν, για τη Nova, αλλά θα πρέπει να αποδείξει σε μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου ότι η στρατηγική της είναι βιώσιμη.


Τα «γαλλικά» στον ΣΥΡΙΖΑ

Για ένα φεγγάρι τα παιδιά του ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσαν τα μνημόνια με μεσσιανική πίστη ότι θα αλλάξουν την Ευρώπη και τον κόσμο ολάκερο, βρίζοντας και λοιδορώντας όσους δεν συντάσσονταν μαζί τους. «Ή μαζί μας, ή εναντίον μας». Και τώρα που μας τέλειωσαν τα μνημόνια και τα ποσοστά ξεφούσκωσαν, οι σύντροφοι βρίζονται μεταξύ τους, διότι κατά βάση αυτή είναι η «πολιτική» πρόταση που κομίζουν, αυτή είναι η πολιτική πυξίδα τους, αυτή η «πρότασή» τους στην κοινωνία: «Ή μαζί μας, ή εναντίον μας».


Η αύξηση κεφαλαίου της Flexoppack

Σε αύξηση κεφαλαίου 9 εκατ. ευρώ προχωρεί η Flexopack στη θυγατρική της στην Κύπρο Flexopack International Limited, μέσω της οποίας ελέγχει τις θυγατρικές του ομίλου στο εξωτερικό. Τα κεφάλαια θα διοχετευθούν για την επένδυση σε πρότυπη παραγωγική μονάδα στη θυγατρική της Flexopack στο Brisbane της Αυστραλίας, που θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Ο όμιλος ανακοίνωσε πωλήσεις πρώτου εξαμήνου 2023 στα 77,2 από 74,9 εκατ. το περσινό εξάμηνο (+3,17%) και καθαρά κέρδη 8,25 εκατ. ευρώ από 7,8 εκατ. ευρώ (+5,4%). Στο τέλος Ιουνίου η Εθνική Τράπεζα κάλυψε ομολογιακό δάνειο 7 εκατ. ευρώ  της εταιρείας που θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου παραμένει χαμηλός στα 7,2 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος Flexopack δραστηριοποιείται στη συσκευασία τροφίμων και εξάγει το 87% της παραγωγής του. Για τις προοπτικές του δευτέρου εξαμήνου αναφέρει πως οι πληθωριστικές πιέσεις στα τρόφιμα και η αύξηση των επιτοκίων πιθανώς να επηρεάσουν την κατανάλωση και να επιδράσουν στα αποτελέσματα, σε σχετικά περιορισμένο πάντως βαθμό, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Τα μέλη του ΔΣ, διευθυντές και ανώτατα στελέχη, απέκτησαν μέσα από πρόγραμμα stock option 74.500 μετοχές της εταιρείας προς 3 ευρώ ανά μετοχή (τρέχουσα τιμή 7,95 ευρώ).


Εξοικονόμηση κατ’ οίκον χωρίς κατοικία

Δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη από την υφυπουργό Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου η νέα πραγματικότητα στην χώρα μετά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία. Σε χαιρετισμό της χθες σε εκδήλωση του ΙΕΝΕ, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Είναι λίγο οξύμωρο να ασχολούμαστε μόνο με τα θέματα της πράσινης μετάβασης και πως θα πετύχουμε τους στόχους του 2030 και να λέμε στον πολίτη να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του από την στιγμή που έχει χάσει το σπίτι του λόγω της κλιματικής κρίσης». Σύμφωνα με την ίδια, πρέπει να γίνει ένας ανασχεδιασμός και στον τομέα της ενέργειας με πιο ισχυρά και ανθεκτικά δίκτυα. Παράλληλα, σημείωσε ότι πρέπει το θέμα να συζητηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε οι πόροι να μην κατευθύνονται μόνο στη μείωση της κατανάλωσης αλλά και στην προσαρμογή στην νέα πραγματικότητα.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αγωνία για τη Moody's, η αδιαθεσία Σκρέκα και η «μπηχτή» Άδωνι σε Σπίρτζη

Οι προσδοκίες για αναβάθμιση από τη Moody's, η αναβολή του ταξιδιού Σκρέκα στο Αζερμπαϊτζάν, το «καρφί» για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, το «πάγωμα» των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων και η ανάκαμψη της Αλουμύλ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη που... δεν θα δει η ΡΑΕ, τα βαρίδια του ΧΑ και τα ρεκόρ της Epsilon Net

Τα κέρδη από στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που δεν μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της ΡΑΕ, οι μετοχές που δεν άφησαν το ΧΑ να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές, η ισχυρή άνοδος της Epsilon Net μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τα κόλπα στις αγορές του αλουμινίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Ideal και ο Ερντογάν, ο ΑΔΜΗΕ παίζει μπάλα και η μάχη των 1,2 δισ.

Ο αποκλεισμός του κέντρου και η παρουσίαση της Ideal στην ΕΘΕ, κινήσεις ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό, η «μάχη» για τους μετρητές, τα εξοπλιστικά, η προφητεία της JP Morgan, η Mytilineos και η απόφαση της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Κοσμοσυρροή στον Ινδό κροίσο, η Εθνική στο top του MSCI και τα ταξίδια Κοντόπουλου

Το υπουργικό συμβούλιο στην εκδήλωση του Switzgroup, η ETE στην πρώτη θέση του MSCI Greece, το AirBnB χορηγός των... super market, η λαχτάρα της ΑΒ Βασιλόπουλος, οι πανηγυρισμοί για την αναβάθμιση και η Πορτογαλία.
Patelis, ND, Nea Dymokratia, Nea Dimokratia
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

False alarm στις τράπεζες, «κούρεμα» στην Εγνατία και το φαινόμενο Panik

Η αναφορά του Αλ. Πατέλη στην κερδοφορία των τραπεζών που προκάλεσε συζητήσεις, τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για την Εγνατία, πόλεμος για το πράσινο τιμολόγιο και η Σεισάχθεια του ΚΚΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τραπεζικός θρίαμβος, οι χάκερ στην ΕΤΑΔ και η... γενναιοδωρία Βασιλάκη

Πώς η καλή χημεία Χατζηδάκη - Πατέλη έκανε τη διαφορά στις τράπεζες, η «χάρη» της Aegean στον φορολογούμενο, τα καρφιά Σκυλακάκη, οι επισημάνσεις Κ. Μαύρου στο Λονδίνο, οι χρυσές δουλειές με τα ταμπελάκια.