ΓΔ: 903.97 -2.00% Τζίρος: 85.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Η αγωνία για τη Moody's, η αδιαθεσία Σκρέκα και η «μπηχτή» Άδωνι σε Σπίρτζη

Οι προσδοκίες για αναβάθμιση από τη Moody's, η αναβολή του ταξιδιού Σκρέκα στο Αζερμπαϊτζάν, το «καρφί» για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, το «πάγωμα» των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων και η ανάκαμψη της Αλουμύλ.

Με μια σχετική αγωνία περιμένουν στην κυβέρνηση αλλά και η επενδυτική κοινότητα την αυριανή ετυμηγορία της Moody's για το αξιόχρεο της χώρας και όλοι ελπίζουν σε μια αναβάθμιση. Επιτελείο της Moody's είχε βρεθεί στη χώρα μας για λίγες ημέρες στα τέλη Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου και είχε αναλυτικές συζητήσεις με την κυβέρνηση αλλά και τράπεζες. Οι συζητήσεις πήγαν πολύ καλά αν κρίνουμε από την αναβάθμιση της πρόβλεψης της Moodys για την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας. Θυμίζουμε τη δήλωση του Steffen Dyck, Senior Vice President της Moody's, στο Business Daily για ρυθμό ανάπτυξης +5% το 2022 έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 3%. Η θετική αυτή εκτίμηση για τη δυναμική της οικονομίας δημιουργεί προσδοκίες ότι είναι αρκετές οι πιθανότητες αύριο να έρθει η πολυπόθητη αναβάθμιση από την Moody's κατά μία βαθμίδα. Σημειώνεται ότι η Moody's μας έχει αμετάβλητους από τον Ιούνιο του 2020, όταν μας είχε αναβαθμίσει κατά μια βαθμίδα στο Ba3 με σταθερές προοπτικές. Επιπλέον η Moody's διατηρεί την πιο χαμηλή αξιολόγηση για τη χώρα μας (σε σχέση με την S&P και την Fitch) καθώς απέχουμε 3 βαθμίδες από το investment grade. Έτσι, μια αναβάθμιση φαίνεται αρκετά πιθανή και safe για τη Moody's, πλησιάζοντας τις αξιολογήσεις των δυο άλλων μεγάλων. Υπενθυμίζεται η S&P έχει την καλύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα, που βρίσκεται μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ η Fitch μας αξιολογεί δυο βαθμίδες χαμηλότερα του investment grade.

-- Σημειώνεται ότι αύριο θα έχουμε και το review της καναδικής DBRS, του μικρότερου από τους τέσσερις οίκους αξιολόγησης που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν αναβαθμίσεις θα έχουν σημαντική επίδραση στη χρηματιστηριακή αγορά.

-- Δεν έχασε την ευκαιρία χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, να την «πει» στον Χρήστο Σπίρτζη. «Αναρωτιέμαι πώς η κρατικοποίηση της ΔΕΗ θα μείωνε την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είναι σήμερα 11 φορές πάνω συνολικά στην Ευρώπη», σημείωσε δηκτικά ο κ. Γεωργιάδης χωρίς να λάβει συγκεκριμένη απάντηση από τον κ. Σπίρτζη. 

-- Με την ενεργειακή κρίση να κορυφώνεται και τις ευρωπαϊκές χώρες να αναζητούν παντού εναλλακτικές πηγές για φυσικό αέριο εκτός Ρωσίας, ο Κώστας Σκρέκας είχε κλείσει ένα σημαντικό ραντεβού με τον ομόλογό του στο Αζερμπαϊτζάν, τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή αερίου αγωγών για την Ελλάδα μετά τη Ρωσία. Λεπτομέρειες για την ατζέντα της συνάντησης δεν είχαν δοθεί από το υπουργείο, αλλά όλοι μπορούν να φαντασθούν ότι επρόκειτο να συζητηθεί η αύξηση των ποσοτήτων μέσω του TAP, αφού η κυβέρνηση αρχίζει να αμφιβάλλει για το αν η Μόσχα θα διατηρήσει κανονική ροή στον Turkstream. Τελικά, το ταξίδι του υπουργού ακυρώθηκε, λόγω «αδιαθεσίας», κατά την επίσημη εκδοχή. Ωστόσο η αδιαθεσία μάλλον είναι διπλωματική, δεδομένων των δραματικών εξελίξεων και της κλιμάκωσης της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με την Αρμενία, παρά τις εκκλήσεις των Αμερικανών και των Γάλλων για αποκλιμάκωση.

-- Δεν ήταν πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς από το track record του κινεζικού κολοσσού Fosun στην Ελλάδα και τα ουκ ολίγα κεφάλαια που έχασε στη Folli Follie ότι δεν είχε και τις καλύτερες επιδόσεις στην επιλογή επενδυτικών στόχων. Φαίνεται, όμως, ότι η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη σοβαρότερη για τον κινεζικό όμιλο: όπως μετέδωσε το Bloomberg, παρότι η Fosun το διέψευσε, η τραπεζική εποπτική αρχή στην Κίνα ζήτησε από τις τράπεζες να εξετάσουν τα ανοίγματα που έχουν στον όμιλο, την ώρα που αντιμετωπίζει πληρωμές χρέους 8 δισ. δολ. ως το τέλος του 2023, η μετοχή του βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας και η τιμή του ομολόγου του βυθίζεται. Εμείς από την Ελλάδα μπορούμε, πάντως, να παρακολουθούμε ψύχραιμα αυτή την κρίση στον κινεζικό κολοσσό, κάτι που δεν θα συνέβαινε βέβαια αν είχε ευτυχή κατάληξη η προσπάθειά του να εξαγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική.

-- Τέλος στις εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις βάζουν οι δύο απανωτές αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων του ευρώ, αυξήσεις που αλλάζουν δραστικά τα δεδομένα στις αγορές ομολόγων τόσο των κρατικών όσο και των εταιρικών. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις δεν θα τερματιστούν αλλά θα περιοριστούν δραστικά και ο χορός των εκδόσεων που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια θα μπει στον πάγο για μεγάλο χρονικό διάστημα και μέχρι να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Φαίνεται ότι η άνοδος των επιτοκίων δεν θα είναι ούτε μικρή, ούτε χρονικά περιορισμένη, καθώς τα οικονομετρικά μοντέλα της ΕΚΤ εκτιμούν ότι το 2023 ο μέσος πληθωρισμός το 2023 θα διαμορφωθεί στο 5,5%, επίπεδα ιδιαίτερα υψηλό, υπερδιπλάσιο του στόχου του 2% της ΕΚΤ που σημαίνει ότι τα γεράκια θα συνεχίσουν να έχουν το πάνω χέρι για αρκετό διάστημα.

-- Υπενθυμίζουμε ότι 2021 εγχώριες εταιρίες προχώρησαν στην άντληση 1,42 δισ. ευρώ μέσω ομολογιακών εκδόσεων, ενώ οι πιο πρόσφατες ομολογιακές εκδόσεις ήταν αυτή της Lamda Developments, η οποία άντλησε 230 εκατ. ευρώ με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και με επιτόκιο 4,7%, ενώ επίσης με την έκδοση 7ετούς ομολόγου η CPLP άντλησε 100 εκατ. ευρώ (επιτόκιο 4,4%).

-- Οι πωλήσεις προφίλ αλουμινίου με εφαρμογές σε πόρτες, παράθυρα, προσόψεις κ.α. κινήθηκαν έντονα ανοδικά το πρώτο εξάμηνο του 2022 με αποτέλεσμα η βιομηχανία Αλουμύλ Μυλωνάς να αυξήσει το τζίρο της κατά 46,5% στα 206 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2021. Η σημαντική αύξηση του πελατολογίου της εταιρείας στο εξωτερικό –έχει παρουσία σε πάνω από 30 χώρες- οδήγησε τη διοίκηση να επαναλειτουργήσει την παραγωγική μονάδα στην Ξάνθη, η οποία είχε παύσει την παραγωγική της δράση το 2013, όταν η οικοδομική δραστηριότητα βρισκόταν στο ναδίρ. Σε βάθος διετίας εκτιμάται πως στη μονάδα θα απασχοληθούν 100 εργαζόμενοι.

-- Η μεγάλη ζήτηση για τα προϊόντα της Αλουμύλ οδήγησε σε αύξηση των αποθεμάτων από 103 εκατ. σε 140 εκατ. ευρώ και τις εμπορικές απαιτήσεις από 60,5 εκατ. ευρώ σε 82,2 εκατ. ευρώ. Μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της, η Αλουμύλ έχει σχεδόν το σύνολο του δανεισμού της σε μακροπρόθεσμη βάση (152 εκατ. ευρώ), ενώ ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός –κυρίως για κεφάλαια κίνησης- βρίσκεται στα 12 εκατ. ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα υπερκέρδη που... δεν θα δει η ΡΑΕ, τα βαρίδια του ΧΑ και τα ρεκόρ της Epsilon Net

Τα κέρδη από στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που δεν μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της ΡΑΕ, οι μετοχές που δεν άφησαν το ΧΑ να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές, η ισχυρή άνοδος της Epsilon Net μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τα κόλπα στις αγορές του αλουμινίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «όργωμα» Β. Ψάλτη, το σίριαλ της Χαλυβουργικής και η χαμηλή πτήση της Intrakat

Η δίψα για επενδύσεις που διαπίστωσε η διοίκηση της Alpha, οι περιπέτειες της ΕΤΕ με την Χαλυβουρική, το κατόρθρωμα του 10ετούς, η αφύπνιση στο ΧΑ, το νέο χαμηλό της Intrakat και οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ξένες πρεσβείες και το appodixi, ο θόρυβος στις τράπεζες και το πλαφόν στο ΦΑ

Ο υποτιθέμενος επενδυτικός πυρετός στις τράπεζες, πώς περπατά η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο αέριο, οι εξελίξεις για τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, το δράμα της Credit Suisse και η ομιλία της Ευγενίας Μανωλίδου σε Καναδούς επενδυτές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τελευταίος κλείνει τα φώτα, το τέλειο V της οικονομίας, η Fourlis και η Τουρκία

Το κυβερνητικό σχέδιο για να σβήνουν τα φώτα οι δημόσιοι υπάλληλοι, τα στοιχήματα για τις αποφάσεις της ΕΚΤ, ο πονοκέφαλος στη Fourlis για την παρουσία στην Τουρκία και τα ρεκόρ της Autohellas.
ELPE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δικαίωση του μακαρίτη, η χαμηλή πτήση των ΕΛΠΕ και τα ψυχολογικά της ΝΔ

Η προφητεία για τη διακοπή αερίου από τον Β. Πούτιν, οι νεοδημοκρατικές πιέσεις στον Κ. Μητσοτάκη, η καταιγίδα στα ομόλογα και η υστέρηση της μετοχής των ΕΛΠΕ παρά τα σούπερ κέρδη και μερίσματα.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ικανοποίηση της ΤτΕ με την PQH, η Alpha και τα μαθήματα του Νότου στη Γερμανία

Γιατί η PQH απέρριψε τις προσφορές για την Αριάδνη και η στάση της ΤτΕ, οι λόγοι της πτώσης της μετοχής της Alpha και η είσοδος νέων επενδυτών και το «μάθημα» της Ισπανίδας υπουργού Περιβάλλοντος στους ενεργειακά σπάταλους Γερμανούς.