ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα υπερκέρδη που... δεν θα δει η ΡΑΕ, τα βαρίδια του ΧΑ και τα ρεκόρ της Epsilon Net

Τα κέρδη από στρεβλώσεις του ανταγωνισμού που δεν μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» της ΡΑΕ, οι μετοχές που δεν άφησαν το ΧΑ να ακολουθήσει τις διεθνείς αγορές, η ισχυρή άνοδος της Epsilon Net μετά το ξέσπασμα του πολέμου και τα κόλπα στις αγορές του αλουμινίου.

Μια κατηγορία πιθανών υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών διευκρινίζεται εξαρχής από τη ΡΑΕ ότι δεν θα καταγραφούν από την έρευνα που έχει αρχίσει με εντολή της κυβέρνησης, προκειμένου να επιβληθεί έκτακτος φόρος με συντελεστή 90%. Ποια είναι τα κέρδη που μένουν στο απυρόβλητο; Αυτά που μπορεί να προέρχονται από στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό στην αγορά της χονδρικής. Όπως αναφέρει η ΡΑΕ, η μεθοδολογία της έρευνας «εξετάζει την ύπαρξη windfall profits μόνο υπό το πρίσμα της άμεσης επίπτωσης της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου  στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς να αξιολογείται εν προκειμένω ο βαθμός της εν γένει ανταπόκρισης των προσφορών ενέργειας σε πρακτικές υγιούς ανταγωνισμού».

-- Αυτό μάλλον θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής έρευνας, γιατί είναι πολλές οι αναφορές σε καταχρηστικές πρακτικές των εταιρειών, οι οποίες «φουσκώνουν» τις τιμές χονδρικής πολύ πέρα από τα όρια όπου θα βρίσκονταν αν λειτουργούσε σωστά ο ανταγωνισμός στην αγορά. Η Ένωση των Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, για παράδειγμα, υπολογίζει ότι τον Μάρτιο, με μέση τιμή φυσικού αερίου 80 ευρώ/μεγαβατώρα, η τιμή του ρεύματος δεν θα έπρεπε να διαμορφωθεί πάνω από 200 ευρώ/MWh, αλλά υπήρξαν ημέρες όπου ξεπέρασε και τα 250 ευρώ, δηλαδή ενσωμάτωσε ένα «καπέλο» της τάξεως του 25%. Ας ελπίσουμε ότι η ΡΑΕ θα ελέγξει αργότερα και αυτά τα θέματα, ίσως και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οποία ήδη έχει υπογράψει συμφωνία συνεργασίας.

-- Μοιάζει ίσως απίστευτο και όμως σήμερα βρισκόμαστε στην 36η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ενός βίαιου πολέμου με τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και υλικές καταστροφές και χωρίς να υπάρχει ορατότητα για το πότε θα ολοκληρωθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις. Οι αγορές φαίνεται ότι έχουν σχηματίσει μια ισορροπία, δεν υποχωρούν χαμηλότερα και φαίνεται σαν περιμένουν τις ενδείξεις, τα νέα και τις εξελίξεις που θα οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα. Ο γερμανικός DAX βρίσκεται περίπου +14% από τα χαμηλά του πολέμου ενώ ο S&P 500 στο +10%. Αντίθετα το ΧΑ είναι μόλις +6,7% από τα χαμηλά του πολέμου (789,66 μονάδες στις 8 Μαρτίου) και αυτό παρά το γεγονός ότι σημείωσε τη μεγαλύτερη «βουτιά» μετά την ρωσική εισβολή.

-- Βέβαια η εικόνα αυτή έχει τις εξηγήσεις της. Πρώτα πρώτα η συμβολή της μετοχής της Coca Cola HBC στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη είναι καθοριστική, και η οποία έχει σημειώσει «βουτιά» μετά τη νέα κρίση λόγω της σημαντικής παρουσίας της Coca Cola HBC στις δυο χώρες. Ο δεύτερος λόγος είναι οι τράπεζες. Οι τραπεζικές μετοχές, που ουσιαστικά είχαν τροφοδοτήσει το ράλι ανόδου που είχαμε δει στο ΧΑ στο πρώτο δίμηνο (ράλι που διακόπηκε βίαια από την ρωσική εισβολή) δέχθηκαν μεγάλες πιέσεις καθώς η κρίση δημιουργεί ανησυχία για τον κίνδυνο νέων στραβοπατημάτων του κλάδου. Με τις τιμές ενέργειας να παραμένουν στον… Θεό και το κύμα ανατιμήσεων να σαρώνει τα πάντα, εύλογη είναι η ανησυχία ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων.

-- Νευρική κρίση στις ελληνικές βιομηχανίες αλουμινίου προκαλούν οι ακρότητες που παρατηρούνται στη διεθνή αγορά του μετάλλου. Όπως έλεγε ο Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ, στην εκδήλωση της EY όπου βραβεύτηκε στην κατηγορία Διεθνώς Αναπτυσσόμενου Επιχειρηματία, οι traders του αλουμινίου έχουν «τρελάνει» τις τιμές. Αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές και μετά εκβιάζουν την αγορά. Ανέφερε, μάλιστα, χαρακτηριστικό παράδειγμα με φορτίο που αγόρασε η ΑΛΟΥΜΥΛ από τη Ρωσία «με τιμές στον Θεό», χωρίς να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα στην εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που απέδωσε σε κερδοσκοπικές πρακτικές των traders. Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι αυτές οι αυξήσεις στις τιμές των μετάλλων, όπως τόνισε ο κ. Μυλωνάς, περνούν πολύ γρήγορα στις τιμές των τελικών προϊόντων και μεταφέρονται στους καταναλωτές.

-- Σε νέο υψηλό 52 εβδομάδων έκλεισε την περασμένη Παρασκευή (5,7 ευρώ) η μετοχή της Epsilon Νet που μοιάζει να κινείται εντελώς ανεπηρέαστη από τη γενικότερη κατάσταση στην αγορά και την ανησυχία που πυροδότησε η ρωσική εισβολή. Η μετοχή της Epsilon Net είναι από τις πολύ λίγες που αποκομίζουν κέρδη μετά την εισβολή, ενισχύεται κατά +8,4% από τις 23 Φεβρουαρίου, ενώ από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 10,04%. Το εντυπωσιακό ξεκίνημα, κόντρα στο ρεύμα, το 2022 έρχεται μετά από ένα εντυπωσιακότατο ράλι το 2021 με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη +342%. Με βάση τις επιδόσεις του 2021 (τζίρος 50,5 εκατ. ευρώ, +133%, κέρδη μετά από φόρους 10,78 εκατ., + 222% σε σχέση με το 2020) η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, ύψους 305 εκατ. ευρώ, δεν είναι χαμηλή, ωστόσο, οι αγορές βλέπουν και προεξοφλούν αυτό που έρχεται, όχι το σήμερα. Και όπως επισημαίνουν οι άνθρωποι της Espilon Net ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται στη χώρα, τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, διαμορφώνει ένα εξαιρετικά θετικό αναπτυξιακό πλαίσιο για τον κλάδο. Με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης να δίνουν ακόμα μεγαλύτερη άνοδο. Αυτά προφανώς βλέπουν και οι επενδυτές. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κατόρθωμα του Γ. Μυλωνά, το βαρύ πρόστιμο στον Ευ. Μαρινάκη και η Nova

Πώς ο Γ. Μυλωνάς «κατάφερε» με δηλώσεις του να «βυθίσει» τη μετοχή της Αλουμύλ, οι κυρώσεις της Επ. Ανταγωνισμού στον Ευ. Μαρινάκη, το 99,11% της Nova στις νέες συνδέσεις κινητής και το χτύπημα στον ενεργειακό «τουρισμό».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αγωνία για τη Moody's, η αδιαθεσία Σκρέκα και η «μπηχτή» Άδωνι σε Σπίρτζη

Οι προσδοκίες για αναβάθμιση από τη Moody's, η αναβολή του ταξιδιού Σκρέκα στο Αζερμπαϊτζάν, το «καρφί» για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, το «πάγωμα» των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων και η ανάκαμψη της Αλουμύλ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι φήμες για προσφυγή κατά της ΡΑΕ, η... άλωση της ΕΚΤ και οι εισροές στην ΜΥΤΙΛ

Γιατί οι Έλληνες τεχνοκράτες στην ΕΚΤ είναι δυσανάλογα πολλοί, ο προβληματισμός των ιδιωτών παραγωγών ενέργειας για προσφυγή κατά της ΡΑΕ, οι εισροές 100 εκατ. στην μετοχή της Mytilineos λόγω MSCI, η συνέλευση της Intralot και η αναβάθμιση των δικτύων.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιστολή της ΡΑΕ στους παρόχους, τα προβλήματα της ΑΒΑΞ και η διάψευση της ΙΟΝ

Τα τέλη υπέρ των δήμων που γίνονται κεφάλαιο κίνησης των παρόχων, οι δυσκολίες της Voltera, το θέμα ... τιμής για την ΙΟΝ, τα ατού της ΔΕΗ και η φυγή από τα αμοιβαία ομολογιών.
Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δουλειά που μπήκε στο μάτι των big 4, ο θόρυβος για Attica και η διόρθωση στο ΧΑ

Τα ερωτηματικά για το πώς η μικρή και άσημη Zephyros Partners Συμβουλευτική επιλέχθηκε για ελέγχους της ΡΑΕ, μέχρι τέλος εβδομάδας κληρώνει για Attica Bank και πού βλέπουν οι ειδικοί να προσγειώνεται ο Γενικός Δείκτης σε περίπτωση διόρθωσης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Λιτότητα αλά ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνητικό πάρκο και η λύση για τα νέα λεωφορεία

Η λιτότητα ρεκόρ από το κόμμα που θα τερμάτιζε τη... λιτότητα, η συνέντευξη Ψάλτη - Orcel, τα νοικοκυριά δεν αναβαθμίζουν ενεργειακά τα σπίτια τους, τα νέα λεωφορεία και οι πρώην εργαζόμενοι των ναυπηγείων Σκαραμαγκά.