ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Head of Group Business Planning, IR & ESG, Piraeus Financial Holdings

Χρ. Μπερμπάτη: Ο χρηματοπιστωτικός τομέας σημαντικός για τη βιωσιμότητα

«Τα παραδοσιακά τραπεζικά μοντέλα μπορεί να είναι ξεπερασμένα τα επόμενα χρόνια λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται η τεχνολογία», διαπίστωσε η η Γενική Διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, IR και ESG του ομίλου Πειραιώς.

Στη σημασία της βιωσιμότητας που αναδεικνύει ο χρηματοπιστωτικός τομέας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναφέρθηκε η Γενική Διευθύντρια Επιχειρηματικού Σχεδιασμού, Ενημέρωσης Επενδυτών και ESG του ομίλου Πειραιώς, Χρυσάνθη Μπερμπάτη, μιλώντας στο 1ο ΜΙΤ EmTech Europe στην Ελλάδα, το παγκοσμίου φήμης Συνέδριο του MIT Technology Review.

Η κ. Μπερμπάτη αναφέρθηκε στη σημασία της προσέγγισης των 3R (Returns, Risk Management & Resilience), με την ανθεκτικότητα να συνδέεται άρρηκτα με τις προσπάθειες ενός οργανισμού ή μιας τράπεζας στο σκέλος του ESG. «Τα παραδοσιακά τραπεζικά μοντέλα μπορεί να είναι ξεπερασμένα τα επόμενα χρόνια λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται η τεχνολογία», διαπίστωσε. Συμπλήρωσε όμως ότι «το ανθρώπινο "άγγιγμα" είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς όλα όσα κάνουμε σχετίζονται με τον άνθρωπο».

Σε συζήτηση στη διάρκεια του Συνεδρίου με το δημοσιογράφο της ΕΡΤ Μάκη Προβατά η κυρία Μπερμπάτη τόνισε ότι οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες φτιάχνουν ήδη μονάδες που θα δημιουργήσουν προϊόντα για αυτή τη μετάβαση, με πιο βιώσιμα σχήματα, με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα και με διαφορετική προσέγγιση στη διακυβέρνηση.

Σχετικά με τη στάση του χρηματοπιστωτικού τομέα στις αλλαγές που έρχονται στο ESG, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα είναι ένας από τους πυλώνες για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα», ενώ «το 2024 θα είναι έτος μαζικής μεταμόρφωσης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς θα αφορά την οικοδόμηση της ορθής στρατηγικής για όσα πρέπει να γίνουν».

Εκτίμησε, επίσης, ότι οι μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης έχουν παρόμοια ατζέντα για τη βιωσιμότητα, κάτι που δεν συμβαίνει, όπως είπε, στις ΗΠΑ ή στην Κίνα. Σημείωσε ότι η βιωσιμότητα θα βοηθήσει τις εταιρείες και στην Ελλάδα να βελτιώσουν τα οικονομικά τους μεγέθη και την ανταγωνιστικότητά τους. «Οι οικονομίες της Μεσογείου πρέπει να ξαναβρούν τη θέση τους μετά τη δημοσιονομική κρίση και πρέπει να επιδείξουν εξωστρέφεια», συμπλήρωσε.

Τέλος, τόνισε ότι η κερδοφορία δεν κινδυνεύει από την επανεκπαίδευση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών ή των επιχειρήσεων και των πολιτών αναφορικά με τη στροφή προς τη βιωσιμότητα και τη χρήση νέων εργαλείων και προϊόντων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

EXIT ABOVE – After the tempest: Μία παράσταση με την χορηγία της Πειραιώς

Για την Πειραιώς η συνεργασία αυτή αποτελεί μια κορυφαίας αξίας πρωτοβουλία που διευρύνει ακόμα περισσότερο τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας στον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού.
ESG

Στη λίστα με τις 50 πιο βιώσιμες εταιρείες στην Ελλάδα η Allianz

«Η αναγνώριση αυτή αποτελεί ξεχωριστή τιμή για την Allianz και επιβεβαιώνει τις συνεχείς προσπάθειές μας να λειτουργούμε με γνώμονα την υπευθυνότητα για την προώθηση της αειφορίας» ανέφερε η κ. Ισαβέλλα Βήτου.
ESG

Η Τράπεζα Πειραιώς στο Forum των Δελφών με το πρόγραμμα EQUALL

Διακεκριμένοι ομιλητές, ανέπτυξαν θέματα που καλύπτουν την ευρύτερη επιστημονική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική συζήτηση για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν στον δρόμο προς μια κοινωνία ίσων ευκαιριών.