ΓΔ: 951.65 0.74% Τζίρος: 38.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimastirio, agores, xa, metoxes
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Μπαίνει στο ταμπλό του ΧΑ από σήμερα ο Δείκτης ESG με 35 μετοχές

Στον νέο Δείκτη μετέχουν εταιρείες με υψηλή βαθμολογία στα κριτήρια βιωσιμότητας και ελεύθερη διασπορά τουλάχιστον 15%. Τη μεγαλύτερη συμμετοχή έχουν Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα με τιμή εκκίνησης τις 1.000 μονάδες ο νέος Δείκτης ESG του ελληνικού χρηματιστηρίου, στην πρώτη «έκδοση» του οποίου περιλαμβάνονται 35 εισηγμένες εταιρείες. Πρόκειται για το δείκτη που διαμορφώνεται με Περιβαλλοντικά (Enviromental), Kοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance) κριτήρια, τα οποία εφαρμόζονται για πρώτη φορά στα χρονικά του ελληνικού χρηματιστηρίου, φιλοδοξώντας να αποτελέσει ένα νέο «μπούσουλα» για τους επενδυτές.

Βεβαίως, δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη αλλαγή από τη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς θα πρέπει να… ωριμάσουν οι συνθήκες, τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων – στην πιστή εφαρμογή και περαιτέρω εξειδίκευση των κριτηρίων αυτών – όσο και από την πλευρά των επενδυτών που θα πρέπει να βάλουν στη φαρέτρα τους και κριτήρια εταιρικής διακυβέρνησης, διαφάνειας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Η διοίκηση του Χ.Α., ακολουθώντας το παράδειγμα προηγμένων διεθνών αγορών γνωστοποίησε προ ημερών την κατάρτιση του πρώτου δείκτη βιωσιμότητας. Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη που θα αναβαθμίσει το κύρος του ελληνικού χρηματιστηρίου, σε μια συγκυρία που καταγράφεται φρενίτιδα για επενδύσεις με κριτήρια βιωσιμότητας.

Στην πρώτη «φουρνιά» του νέου δείκτη συμμετέχουν 35 μετοχές, η πλειονότητα των οποίων είναι από το δείκτη FTSE 25, ενώ υπάρχουν και από τον Mid Cap αλλά και από χαμηλότερες αποτιμήσεις. Πρόκειται για εταιρείες με υψηλή βαθμολογία στα κριτήρια βιωσιμότητας και ελεύθερη διασπορά (free float) τουλάχιστον 15%.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΧΑ, στον νέο δείκτη έχουν περιληφθεί οι μετοχές των εταιρειών:

Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Mytilineos, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, Jumbo, Πειραιώς, Τιτάν, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Lamda, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Viohalco, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ και Inform Λύκος.

Οι πέντε μετοχές με τη μεγαλύτερη συμμετοχή στον Δείκτη ESG είναι οι Coca Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και ΟΠΑΠ.

Με την πρόοδο της συμμόρφωσης των εισηγμένων εταιρειών με τα κριτήρια βιωσιμότητας, στόχος είναι να περιληφθούν στο μέλλον και οι 60 μετοχές του Γενικού Δείκτη στον Δείκτη ESG, όπως τόνισε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης.

Αναθεωρήσεις στο δείκτη, που θα έχει σημείο εκκίνησης της διαπραγμάτευσης τις 1.000 μονάδες, θα γίνονται κάθε Νοέμβριο, ενώ τα βασικά κριτήρια συμμετοχής στον δείκτη θα είναι το free float να είναι τουλάχιστον 15% και η βαθμολογία με βάση τα κριτήρια ESG να είναι τουλάχιστον 0,30.

Η πρώτη επιλογή των εταιρειών που απαρτίζουν τον παρθενικό Δείκτη ESG έγινε με τη βοήθεια του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Τον Σεπτέμβριο του 2020, η διοίκηση του Χ.Α. και η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών σύναψαν μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΠΑ, με στόχο τη βοήθεια του πανεπιστημίου στην προσπάθεια των ελληνικών επιχειρήσεων, εισηγμένων και μη, στην πορεία μετάβασης σε πιο βιώσιμη λειτουργία.

Το ΕΚΠΑ έκανε ειδική μελέτη, μέσα από την οποία προέκυψαν και οι εταιρείες που πληρούν τα κριτήρια για το συγκεκριμένο δείκτη. Η μελέτη έγινε με τη συνδρομή του Χ.Α. και της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, μέσω σύνταξης ερωτηματολογίου (ESG Diligence Questionaire) με χρήση δεικτών που καταγράφουν επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, όπου αποτύπωσε την ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν αξία και να διαμορφώνουν αποτελεσματικές στρατηγικές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι διεθνώς υπάρχει μια φρενίτιδα μεταστροφής επενδυτικών κεφαλαίων προς την «ομπρέλα» του ESG. Η πανδημία ενίσχυσε τη στροφή σε «πράσινες» και βιώσιμες επενδύσεις, ενώ τα κεφάλαια που επενδύονται σε εταιρείες που πληρούν τα ESG έχουν υπερδεκαπλασιαστεί από το 2015. Οργανισμοί όπως η Moody’s, η Fitch, o MSCI και το Bloomberg, στοχεύουν στη θέσπιση προτύπων (και δεικτών) αξιολόγησης για τα κριτήρια ESG. Το 2020, υπολογίζεται ότι τα κεφάλαια των ESG funds έφτασαν παγκοσμίως στο ποσό – ρεκόρ των 1,7 τρισ. δολαρίων, παρουσιάζοντας αύξηση 50% έναντι του 2019.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESG

Έρχεται ο Δείκτης Βιωσιμότητας στο ΧΑ: Ποιες εταιρείες θα συμμετέχουν

Τον νέο Δείκτη ESM με τριάντα εταιρείες παρουσιάζει αύριο ο πρόεδρος του ΧΑ, Σωκράτης Λαζαρίδης. Στόχος, η προσέλκυση κεφαλαίων που επενδύονται με κριτήρια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και εταιρικής διακυβέρνησης.
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Κυριαρχούν στο ΧΑ οι Αμερικανοί επενδυτές με χαρτοφυλάκια αξίας 6 δισ.

Γιατί η χθεσινή αργία στη Wall Street έριξε κατά 50% τον τζίρο στο Χρηματιστήριο. Σε Αμερικανούς το 18% των τοποθετήσεων από ξένους επενδυτές, με αύξηση που ξεπέρασε το 1 δισ. στο 11μηνο του 2021. Συνολική αύξηση κατά 5 δισ. στα χαρτοφυλάκια των ξένων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι ανανεωμένες προσδοκίες και το στοίχημα των 1.000 μονάδων

Η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας, η επιστροφή στις αναπτυγμένες αγορές, η πληθώρα επιχειρηματικών κινήσεων και η αφύπνιση των τραπεζικών μετοχών δημιουργούν μεγάλες προσδοκίες για την πορεία της εγχώριας αγοράς τη φετινή χρονιά.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τι «είδαν» στο ΧΑ οι ξένοι θεσμικοί και άρχισαν να... ποντάρουν

Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα κερδοφορίας εν μέσω πανδημίας και ελκυστικές αποτιμήσεις έδωσαν το έναυσμα για την είσοδο των ξένων. Το γύρισμα της αγοράς στο 2014 και το ξύπνημα των Ελλήνων μικροεπενδυτών.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ξύπνησε το Χρηματιστήριο από τον λήθαργο των είκοσι μηνών

Η διάσπαση του κρίσιμου ορίου των 930 μονάδων με εντυπωσιακή αύξηση συναλλαγών φέρνει το ΧΑ πολύ κοντά στο υψηλό επτά ετών που είχε καταγραφεί προ πανδημίας. Οι εκτιμήσεις δύο χρηματιστών στο Business Daily για την ευχάριστη έκπληξη από την αγορά.
Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Stocks, Stock
ΑΓΟΡΕΣ

January Effect στο Χρηματιστήριο με είσοδο ξένων και οδηγό τις τράπεζες

Αυτονομείται η αγορά από το «μουντό» διεθνές κλίμα με τη συνδρομή ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων που «χτίζουν» θέσεις για το 2022 και στρέφονται κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους με το βλέμμα στη λήξη της πανδημίας.