ΓΔ: 894.32 0.12% Τζίρος: 53.76 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:11:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
alpha bamk
Φώτο: Alpha Bank

Alpha Bank: Σχέδια και δράσεις για ένα βιώσιμο μέλλον, απολογισμός ESG

Όπως ανέφερε ο CEO του ομίλου είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη, οικονομική σταθερότητα, μία ισότιμη και δίκαιη κοινωνία.

Επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για ένα βιώσιμο μέλλον, ο Όμιλος Alpha Bank έχει θέσει στο επίκεντρο της στρατηγικής του την πλήρη και δυναμική ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε όλους τους τομείς των  δραστηριοτήτων του, γεγονός που αποτυπώνεται στον 15ο Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης, για το 2021, της Alpha Services and Holdings, μητρικής εταιρείας του Ομίλου. 

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ο απολογισμός, μέσω της διαφανούς και πλήρους δημοσιοποίησης ουσιαστικών θεμάτων για τη λειτουργία της Τράπεζας, παρουσιάζει τον περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο του Ομίλου και επιδιώκει την παρακολούθηση των αντίστοιχων επιδόσεών του, με στόχο τη βελτίωση και την αποτελεσματική υλοποίηση της στρατηγικής του, αλλά και τη δημιουργία βιώσιμης και μακροπρόθεσμης αξίας για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Στον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης γίνεται αναφορά στην υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου, “Project Tomorrow”, που, μεταξύ άλλων, στοχεύει στην ένταξη των κριτηρίων ESG σε όλους τους άξονες δραστηριοτήτων του Ομίλου. Επιπλέον, εκτενής αναφορά γίνεται στις πρωτοβουλίες του Ομίλου για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, τη δημιουργία υπεύθυνων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και προϊόντων, καθώς και την υποστήριξη των Πελατών, της Κοινωνίας και των Εργαζομένων του.

Βασίλης Ψάλτης: Η Alpha Bank, φορέας ανάπτυξης και προόδου

Στο μήνυμά του που συνοδεύει τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021, ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, τονίζει χαρακτηριστικά: «Προσβλέποντας στο μέλλον, παραμένουμε προσηλωμένοι στην κινητοποίηση του κεφαλαίου μας, στην παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και ολοκληρωμένων σειρών προηγμένων προϊόντων, υπηρεσιών και ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν να δημιουργήσουμε έναν πιο βιώσιμο κόσμο. Για τον σκοπό αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσουμε βιώσιμη επιχειρηματική ανάπτυξη, οικονομική σταθερότητα, μία ισότιμη και δίκαιη κοινωνία, την προστασία του περιβάλλοντος και, τελικά, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους».

Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος 

Με στόχο να διαμορφώνει σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, η Τράπεζα ανέλαβε μία σειρά δράσεων, οι οποίες οδήγησαν στη μείωση κατά 13,4% των ετήσιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά 11% τη συνολική κατανάλωση ενέργειας και κατά 9,4% των εκπομπών ρύπων Scope 3.

Επιπλέον, σημαντικές ήταν οι πρωτοβουλίες που έλαβε η Τράπεζα σε ό,τι αφορά την ανακύκλωση, όπως η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης λαμπτήρων φωτισμού και φωτιστικών σωμάτων σε όλα τα Καταστήματα και
κτίρια της Τράπεζας σε ποσοστό 99%, καθώς και το πρόγραμμα Managed Printing Services (MPS) για τη διαχείριση εκτυπωτικών εργασιών και την αυτοματοποίηση αρκετών διαδικασιών, ιδιαίτερα στα Καταστήματα (εκτύπωση συμβάσεων, κ.λπ.).

Χάρη στις δράσεις αυτές, μείωσε κατά 12,3% τον ετήσιο ρυθμό κατανάλωσης χαρτιού, ενώ ανακύκλωσε 660.817 κιλών χαρτιού, 27.840 κιλών πεπαλαιωμένου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και 5.885 κιλών αναλωσίμων εκτυπωτών.

Eπιπλέον, μέσω των δωρεών πάγιου ηλεκτρονικού υλικού και εξοπλισμού γραφείου που πραγματοποιήθηκαν το 2021, ενισχύθηκε η αρχή της κυκλικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα απετράπη η εκπομπή ισοδύναμων 38,9 τόνων CO2.

Επίσης, ο Όμιλος πέτυχε μείωση της κατανάλωσης λίτρων υδάτινων πόρων ανά τετραγωνικό μέτρο κατά 24% σε σχέση με το 2020. 

Υπεύθυνες και βιώσιμες χρηματοδοτήσεις

Το 2021 χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις, εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία Covid-19 για πλήθος νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Η Alpha Bank ανταποκρίθηκε άμεσα, με σειρά ενεργειών για την 
ανακούφιση των νοικοκυριών, παρέχοντας εξ’ αρχής τη δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων των οφειλών τους, σε οφειλέτες στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων που επλήγησαν από την πανδημία, και υλοποιώντας πάνω από 10.000 τέτοια αιτήματα.

Επιπλέον, η Τράπεζα προχώρησε στη χορήγηση Ευρώ 2,4 δισ. σε Μικρές Επιχειρήσεις, Ευρώ 6,4 δισ. σε Μεσαίες και Τουριστικές Επιχειρήσεις και Ευρώ 5,5 δισ. σε Μεγάλες Επιχειρήσεις. 

Το 2021, η Τράπεζα ανέπτυξε ένα εκτενές πρόγραμμα εργασιών ESG, προκειμένου, όχι μόνο να αξιοποιήσει  την ευκαιρία συνεργασίας με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη και να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της, αλλά και να διαχειριστεί τυχόν πιθανούς κινδύνους ESG. Στο πλαίσιο χρηματοδότησης δραστηριοτήτων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη:

  • η Τράπεζα υπέγραψε με τη ΔΕΗ Α.Ε. σύμβαση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους έως και Ευρώ 300 εκατ.
  • ενέκρινε το 78,5% των αιτήσεων που έλαβε για το σύνολο των δανειακών προγραμμάτων «Alpha Πράσινες Λύσεις», που αντιστοιχεί σε Ευρώ 9,8 εκατ.
  • προχώρησε στη χρηματοδότηση σε σειρά επενδύσεων (Ενέργεια και δίκτυα διανομής, μεγάλες υποδομές, ΣΔΙΤ) συνολικού προϋπολογισμού περίπου Ευρώ 2,6 δισ. Ειδικά στον τομέα των ΑΠΕ, η Τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει με Ευρώ 880 εκατ., εν όλω ή εν μέρει, περισσότερα από 43 έργα, όπως Φωτοβολταϊκά Πάρκα, Αιολικά Πάρκα και Μονάδες Βιοαερίου, συνολικής ισχύος περίπου 1 GW.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ESG

Alpha Bank: Σημαντική η επιτυχία του προγράμματος «Όλοι μαζί στην Όπερα»

Χάρη στο Πρόγραμμα, 23.783 άτομα παρακολούθησαν, παραστάσεις σε συνθήκες καθολικής προσβασιμότητας, με την παροχή θέσεων κωφών ή βαρήκοων που χρησιμοποιούν την ελληνική νοηματική γλώσσα ή ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους.
ESG

Σε σχολεία ταξίδεψαν οι Εκπαιδευτικές Μουσειοβαλίτσες της Alpha Bank

Κατά το σχολικό έτος 2021 - 2022, τα εκπαιδευτικά προγράμματα παρακολούθησαν 4.936 μαθητές σε 50 σχολεία σε Ελλάδα, Κύπρο, Βρυξέλλες, Νεάπολη Ιταλίας, Πρετόρια Νοτίου Αφρικής και στα Ελληνοαλβανικά Σχολεία σε Χιμάρα και Κορυτσά.
ESG

Alpha Bank: «Κωνσταντίνος Παρθένης. Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του»

Η Τράπεζα υποστηρίζει ως χορηγός την Έκθεση και την εμπλουτίζει με έξι σημαντικά έργα από τη Συλλογή της. Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση για τον κορυφαίο Έλληνα ζωγράφο.
alpha bamk
ESG

Alpha Bank: Διπλή διάκριση για τα προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας

Τα προγράμματα της Alpha Bank που βραβεύθηκαν ξεχώρισαν ανάμεσα σε 310 υποψήφιες δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης όπου και ψηφίστηκαν από τις επιστημονικές επιτροπές του Θεσμού καθώς και από περισσότερους από 16.000 πολίτες.