ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΔΜΗΕ

Μάνος Μανουσάκης: Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την πράσινη μετάβαση

Πρόσθεσε ότι παρά τις τεράστιες προκλήσεις στα ζητήματα επάρκειας που προκαλεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, οφείλουμε να επιταχύνουμε το πέρασμα στην εποχή της καθαρής ενέργειας με «φόντο» την κλιματική κρίση.

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή από την πράσινη μετάβαση», τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης μιλώντας χθες στο συνέδριο «Η πράσινη οικονομία στην εποχή της ενεργειακής κρίσης» στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι παρά τις τεράστιες προκλήσεις στα ζητήματα επάρκειας που προκαλεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, οφείλουμε να επιταχύνουμε το πέρασμα στην εποχή της καθαρής ενέργειας με «φόντο» την κλιματική κρίση που γίνεται ολοένα πιο απειλητική. Όπως είπε, για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να αξιοποιήσουμε την αποθήκευση και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αποδεσμεύσει πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο για νέες, βιώσιμες επενδύσεις ΑΠΕ.

Ακολουθούν βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Μανουσάκη:

«Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε μία λογική εξοικονόμησης ενέργειας. Η πολλαπλότητα των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε τείνει να μετεξελιχθεί σε πρόβλημα έλλειψης ενέργειας. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης ενέργειας λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε αν και ηΠολιτεία κάνει το καλύτερο δυνατό για να αποτρέψει τα δυσμενέστερα σενάρια. Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, με «φόντο» τη μόνιμη κλιματική κρίση και να μπούμε σε έναν νέο τρόπο σκέψης ως κοινωνία γιατί έρχεται μία δύσκολη περίοδος και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες προκλήσεις. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο, προβλέπει όλα τα πιθανά σενάρια και ενημερώνει την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες προληπτικές ενέργειες. Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ο Διαχειριστής επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, για τις οποίες παρατηρείται μία επενδυτική έκρηξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Μέρος αυτών των έργων δεν μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο, όχι λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου αλλά λόγω προηγούμενων επενδύσεων που έχουν δεσμεύσει χωρητικότητα στο Σύστημα και δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη. Με δεδομένο το αμείωτο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ, η εισήγησή μας είναι οι Πρόσφορές Σύνδεσης να λήγουν σε πιο σύντομο χρόνο προκειμένου να απελευθερώνουν χώρο για νέες, βιώσιμες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Ταυτόχρονα, ο Διαχειριστής αναπτύσσει το Σύστημα με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό. Πέραν του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου, μέχρι το 2030, τα έργα που προβλέπονται στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ θα δημιουργήσουν 10 GW επιπλέον για την ανάπτυξη ΑΠΕ. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να προχωρήσουμε με την πράσινη μετάβαση Η αποστολή του Διαχειριστή είναι η ενεργειακή μετάβαση να πραγματοποιηθεί χωρίς να δημιουργηθεί κενό επάρκειας. Θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση καθώς και τη δημιουργία πλαισίου για επενδύσεις αποθήκευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα μας επιτρέψουν να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικά»

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

margaris-admie
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ι. Μάργαρης: Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ υπογράμμισε πως είναι απαραίτητο η χώρα να αξιοποιήσει τις τεχνολογίες αποθήκευσης και να ενισχύσει τις διεθνείς διασυνδέσεις δημιουργώντας διαδρόμους μεταφοράς καθαρής ενέργειας.
ESG

Ίδρυμα Αντενάουερ: H Aστυπάλαια δείχνει το δρόμο για την πράσινη μετάβαση

Σε έκθεση του ιδρύματος γίνεται αναφορά και στην επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Διευθύνοντα Συμβούλου της Volkswagen Δρ. Χέρμπερτ Ντις στην Αστυπάλαια, για αξιολόγηση της προόδου του έργου «Astypalea: smart & sustainable island».
ESG

Αστυπάλαια και Χάλκη με την αειφορία πρωταγωνιστούν στις αφίξεις επισκεπτών

Η αναγνωρισιμότητα των νησιών στην παγκόσμια τουριστική σκηνή, απόρροια των δράσεων για την αειφορία τους, που συνοδεύεται με την συνεργασία της VW στην Αστυπάλαια και της Citroen για τη Χάλκη, έχει αντίκτυπο και στις αφίξεις ξένων επισκεπτών.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ESG

China Energy Europe Renewable Energy - Ημερίδα - Άσκηση με την ΕΜΑΚ

Το αποκορύφωμα της ημερίδας ήταν η άσκηση διάσωσης, η οποία προσομοίωσε τον εγκλωβισμό στην άτρακτο του προσωπικού συντήρησης της ανεμογεννήτριας, σε μεγάλο υψόμετρο λόγω έκτακτης ανάγκης και πραγματοποιήθηκε η διάσωση με επιτυχία.
ESG

Η ΔΕΗ στέλνει μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ο Όμιλος, εξακολουθεί να αναλαμβάνει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο σύνολο των δραστηριοτήτων του, με ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και την ανάπλαση και αποκατάσταση περιοχών.