ΓΔ: 1023.44 -1.19% Τζίρος: 70.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
esg
Πηγή : Shutterstock

Νέο εργαλείο αξιολόγησης ESG για επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση

Το Global Sustain Rating προσφέρει μεταξύ άλλων διαφάνεια στις πηγές των δεδομένων και τη μεθοδολογία, διαχρονικότητα, ακρίβεια και αξιοπιστία στις διαβαθμίσεις, και επιμέρους αξιολογήσεις ανά πυλώνα E, S, G.

Ένα απαραίτητο εργαλείο για τις επιχειρήσεις κάθε μεγέθους καθώς και για τις τράπεζες προκειμένου μεταξύ άλλων να έχουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση και στην άντληση κεφαλαίων παρουσίασε η Global Sustain, μέλος του Ομίλου Επιχειρήσεων GPA σε συνεργασία με τη Generation Y και τη Think Plus.

Πρόκειται για την πρώτη εκδοχή του Global Sustain Rating, την ολοκληρωμένη ψηφιακή εφαρμογή συλλογής, ανάλυσης και αξιολόγησης μη χρηματοοικονομικών δεδομένων και στοιχείων σχετικά με θέματα Περιβαλλοντικά, (E=Environmental), Κοινωνικά (S=Social) και Διακυβέρνησης (G=Governance) ολοκλήρωσε η Global Sustain.

Ειδικότερα, το Global Sustain Rating, όπως υπογραμμίζει ο Μιχάλης Σπανός, Managing Director της Global Sustain, έχει αναπτυχθεί βάσει των τελευταίων εξελίξεων του κανονιστικού πλαισίου σε διεθνές, Ευρωπαϊκό αλλά και εθνικό επίπεδο (απαιτήσεις δημοσιοποίησης μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης και ελέγχων δέουσας επιμέλειας στην εφοδιαστική αλυσίδα) λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές και πεδία αξιολόγησης των πιο ευρέως διαδεδομένων προτύπων και πρωτοβουλιών βιώσιμης ανάπτυξης (όπως SDGs, GRI και Global Compact).

Πρόκειται για ένα απαραίτητο για τις επιχειρήσεις εργαλείο (ανεξαρτήτου μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας), τράπεζες και παρόχους κεφαλαίων (επενδυτικές εταιρείες και εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων) που επικεντρώνεται στην αξιολόγηση επιχειρηματικών, πιστοδοτικών και επενδυτικών αποφάσεων, το οποίο επίσης είναι κατάλληλο για την αξιολόγηση της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Περιλαμβάνει περίπου 100 κριτήρια και είναι διαθέσιμο στα Ελληνικά και τα Αγγλικά.

Όπως επίσης σημειώνεται, το εν λόγω εργαλείο προσφέρει διαφάνεια στις πηγές των δεδομένων και τη μεθοδολογία, διαχρονικότητα, ακρίβεια και αξιοπιστία στις διαβαθμίσεις, τελική διαβάθμιση (rating) ή σκορ (score) και επιμέρους αξιολογήσεις ανά πυλώνα E, S, G, έκθεση διαβάθμισης με σχετική επεξήγηση, τα δεδομένα στα οποία έχει βασιστεί ο υπολογισμός της διαβάθμισης, συγκρισιμότητα διαβαθμίσεων μεταξύ ομοειδών οντοτήτων (benchmarking), καθώς και προτεινόμενες ενέργειες προς βελτίωση. Επιπρόσθετα, η Global Sustain διασφαλίζει ότι τα στοιχεία που καταθέτουν εταιρείες και φορείς στο εργαλείο πιστοποιούνται για την ορθότητά τους από τον επίσημο φορέα πιστοποίησης TUV Austria Hellas.

Όπως τονίζει ο κ. Σπανός «το Global Sustain Rating συνεισφέρει σημαντικά στην αναγνώριση και ποσοτικοποίηση της ενσωμάτωσης ESG παραγόντων από τους οργανισμούς. Κρίνεται αδιαμφισβήτητο πως μόνο ενισχύοντας το «πράσινο» πρόσημό τους οι επιχειρήσεις θα δύνανται να αποκτήσουν πρόσβαση σε μελλοντική χρηματοδότηση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στάσσης-ΔΕΗ-ενέργεια
ESG

ΔΕΗ: Παρουσιάστηκε η έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του ομίλου για το 2021

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γ. Στάσσης, η Έκθεση είναι η απόδειξη για τη νέα στρατηγική και πολιτική Βιώσιμης Ανάπτυξης που εφαρμόζεται σε μία σειρά από δράσεις σε όλες τις δομές και λειτουργίες του ομίλου.
Trapeza Peiraios, Vlachopoulos
ESG

Θ. Βλαχόπουλος: Σημαντικός ο ρόλος των τραπεζών για τις πρακτικές ESG

Όπως επισήμανε ο Γενικός Διευθυντής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων της Τρ. Πειραιώς, πρέπει να τεθούν νέοι στόχοι και στρατηγικές για να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Alpha Bank
ESG

Εκδόθηκε ο 14ος Απολογισμός Βιώσιμης Ανάπτυξης από την Alpha Bank

Εκτενής αναφορά γίνεται στον τρόπο με τον οποίο η Τράπεζα, στήριξε τους Πελάτες της, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το Προσωπικό της, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ιδιαίτερες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του Covid-19.