ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Vodafone: Ξεκλειδώνει την προστασία ενός θησαυρού στο βυθό του Αιγαίου

Τα υποθαλάσσια λιβάδια της Ποσειδωνίας αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Μεσογείου και για πρώτη φορά θα χαρτογραφηθούν με ακρίβεια. Μεγάλα τα οφέλη και για την εθνική οικονομία.

Στην προστασία ενός εξαιρετικά πολύτιμου αλλά άγνωστου στο ευρύτερο κοινό πλούτου που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες και που μπορεί να αποδώσει έως και 10 δισ. ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία στρέφεται η Vodafone. Τα αχαρτογράφητα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας που αποτελούν και έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Μεσογείου και η προστασία τους προστίθενται στους πυλώνες δραστηριοποίησης του ιδρύματος Vodafone, σε μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να ανοίξει και διεθνείς συνεργασίες.

Το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (OceanusLab) του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ένωσαν δυνάμεις για τη χαρτογράφηση και προστασία των υποθαλάσσιων δασών Ποσειδωνίας στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, και την ανάδειξή τους ως έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες της Μεσογείου.

Στόχος του Ιδρύματος Vodafone είναι να χαρτογραφηθεί η Ποσειδωνία, αρχικά σε στρατηγικές περιοχές του Αιγαίου, που θα είναι ικανές να δώσουν στους ειδικούς την δυνατότητα ασφαλών αναγωγών για τον υπολογισμό του συνόλου της στον ελληνικό χώρο. Σε παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο αναφέρθηκε ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις Κυκλάδες, στο θαλάσσιο χώρο γύρω από τα νησιά της Σύρου και της Πάρου, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2024 η ερευνητική αποστολή στη θάλασσα της Μυκόνου και της Δήλου.

Ο οικονομικός αντίκτυπος από την χαρτογράφηση και προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας μπορεί να φτάσει έως και τα 10 δισ. ευρώ ετησίως, όπως αναφέρθηκε κατά την ανακοίνωση της έναρξης του προγράμματος Vodafone Posidonia, ενώ υπογραμμίστηκε η ανάγκη να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα ενισχύσει την προσπάθεια προστασία του υποθαλάσσιου πνεύμονα της Μεσογείου.

Ειδικότερα, η χαρτογράφηση και προστασία της Ποσειδωνίας θα οδηγήσει στην διαφύλαξη της ελληνικής ακτογραμμής και θα αποτρέψει τη διάβρωση των παραθαλάσσιων τοπίων που θα είχε πολλαπλάσιο κόστος η αποκατάστασή τους, ενώ δημιουργούνται και θέσεις εργασίας μέσα από τα έργα που θα ανοίξουν για την προστασία της.

Επίσης, η  προστασία της Ποσειδωνίας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην ΕΕ, και η απουσία της στη χώρα μας έχει κοστίσει σημαντικά καθώς από το 2012 μέχρι το 2018 η Ελλάδα έχει δεχθεί μεγάλα πρόστιμα για τη μη συμμόρφωσή της.

Παράλληλα το ισοδύναμο του διοξειδίου του άνθρακα που απορροφούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας μειώνει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας που έχει αρχίσει και βλέπει πλέον από «πρώτο χέρι» τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ελληνικά λιβάδια Ποσειδωνίας εκτιμάται ότι παράγουν 24 εκατ. τόνους οξυγόνου ετησίως, ενώ απορροφούν 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συγκρινόμενα με τα δάση του Αμαζονίου.

Η άγνωστη άλλα πολύτιμη Ποσειδωνία

Το άγνωστο οικοσύστημα των ρηχών νερών, που αναπτύσσεται σε βάθη έως 40- 45 μέτρων, η Ποσειδωνία είναι η βλάστηση κάτω από την θάλασσα, (σ.σ. αυτό που μέχρι σήμερα αποκαλούμε λανθασμένα «φύκια»), τα οποία έχουν σημαντική επίδραση στο περιβάλλον καθώς «γεννούν» οξυγόνο και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Όπως εξήγησε και ο καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας και Κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου ΠατρώνΓιώργος Παπαθεοδώρου, η Ποσειδωνία αποτελεί ένα ιδιαίτερο φυτό της θάλασσας το οποίο δημιουργεί βαθιές ρίζες στο βυθό, ανθοφορεί και καρποφορεί κάθε άνοιξη με τους καρπούς (ελιές της θάλασσας) να ταξιδεύουν στην επιφάνεια πριν βυθιστούν ξανά στον πυθμένα όπου και θα αναπτυχθούν.

Τα υποθαλάσσια αυτά δάση, ή λιβάδια Ποσειδωνίας, έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, αποτελώντας καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.

Ωστόσο αυτό το σημαντικό οικοσύστημα κινδυνεύει τόσο από το φως που περιορίζεται εξαιτίας της ρύπανσης και των σκιών που δημιουργούνται στην επιφάνεια, αλλά κυρίως από τις «πληγές» που προκαλούν οι άγκυρες των πλοίων και σκαφών. Είναι χαρακτηριστικό πως ένα μέτρο κατεστραμμένης Ποσειδωνίας χρειάζεται 100 χρόνια για να αναγεννηθεί, με το πλήγμα για την περιοχή να είναι πολλαπλάσιο μελλοντικά από τις ελλείψεις σε ψάρια και προστασίας της ακτογραμμής από τη διάβρωση.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα Posidonia

Σε μια εποχή κλιματικής απορρύθμισης και οικολογικής κρίσης, το Ίδρυμα Vodafone πρόσθεσε ακόμα έναν πυλώνα δράσης που αφορά το Περιβάλλον. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος Xάρης Μπρουμίδης, το πρόγραμμα θα υποστηριχθεί χρηματοδοτικά από το Ίδρυμα αλλά και τεχνολογικά με το δίκτυο της Vodafone, ενώ ήδη έχει γίνει πρόταση να ενταχθούν και άλλες χώρες σε αυτή  την προσπάθεια μέσα από το Ίδρυμα της Vodafone, με στόχο την ευρύτερη προστασία του σημαντικού αυτού «πνεύμονα» για τον πλανήτη.

Όπως σημείωσε, «θα στηρίξουμε το πρόγραμμα και στο πρώτο στάδιο και στα επόμενα. Το καλοκαίρι του 2024 θα αποφασίσουμε πού θα συνεχιστεί η χαρτογράφηση. Είναι φιλόδοξος στόχος να επεκταθεί σε όλη τη χώρα. Είπαμε από πέρυσι ότι δεν μπορούμε πια να στέκουμε συγκλονισμένοι απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Γι' αυτό προσθέσαμε τέταρτο πυλώνα στις δράσεις του ιδρύματος που είναι το περιβάλλον».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη συστηματική καταγραφή και χαρτογράφηση των λιβαδιών Ποσειδωνίας σε στρατηγικές περιοχές του Αιγαίου με την χρήση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, καθώς και εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και των αρμόδιων θεσμών και φορέων.

Ανάμεσα στις εντυπωσιακές δράσεις που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του Vodafone Posidonia ξεχωρίζει η πόντιση του υποβρυχίου Παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας, το οποίο με υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες IoT και τη δύναμη του Vodafone Green Network θα προσφέρει δυνατότητα επισκόπησης του βυθού σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό τόσο την παραγωγή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων, όσο και την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς από μακριά την ομορφιά του βυθού.

Επίσης, μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα δημιουργηθεί επίσης και η ψηφιακή διαδραστική πλατφόρμα «Citizen Science», η οποία θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου της Vodafone με οπτικό υλικό και δεδομένα από την έρευνα, ενώ, παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάζουν το δικό τους υλικό και τις τοποθεσίες όπου συναντούν λιβάδια Ποσειδωνίας, συμβάλλοντας, έτσι, στην πρόοδο της έρευνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου: «Το ερευνητικό πρόγραμμα που υλοποιείται με την στήριξη του Ιδρύματος Vodafone φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια ένα παράκτιο ενδιαίτημα προτεραιότητας, τα λιβάδια P. oceanica (Ποσειδωνία), το οποίο αποτελεί ένα συνηθισμένο αλλά και τόσο άγνωστο οικοσύστημα των ρηχών νερών, έως βάθη 40-45 μέτρων. Επιπλέον στοχεύει στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για αυτό το ιδιαίτερο ενδιαίτημα που προσφέρει πολύ σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες στο περιβάλλον της Μεσογείου Θάλασσας. Εξελιγμένα ηχοβολιστικά συστήματα, υποβρύχια κατευθυνόμενα βαθυσκάφη και αυτόνομα οχήματα επιφανείας θα χρησιμοποιηθούν για την αποτύπωση των λιβαδιών σε νησιά των Κυκλάδων. Επιπλέον, θα ποντισθεί υποθαλάσσιο παρατηρητήριο σε επιλεγμένο λιβάδι Ποσειδωνίας για την παρακολούθηση των πιθανών περιβαλλοντικών πιέσεων και των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρός πόλεμος τιμών στην κινητή τηλεφωνία: Τι προσφέρουν οι εταιρείες

Κατεβαίνουν κι άλλο οι τιμές στα οικογενειακά πακέτα με νέες προσφορές από τη Nova. Συμβόλαια unlimited κάτω από τα 20 ευρώ τον μήνα. Τι δηλώνουν στο BD από τον ΟΤΕ. Όλες οι προσφορές από τους παρόχους.
businessdaily-DEI-PPC CDP
ESG

Αναβάθμιση κατά 4 βαθμίδες της αξιολόγησης της ΔΕΗ από τον Οργανισμό CDP

Η αναβάθμιση είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και ανάπτυξης των ΑΠΕ του Ομίλου και των δεσμεύσεων για μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2040.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το Netflix μπαίνει στην Cosmote TV: Τι αλλάζει στη συνδρομητική τηλεόραση

Μέχρι και πρόσφατα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «χτυπούσαν» τις πλατφόρμες streaming και τους ζητούσαν να συνεισφέρουν στις επενδύσεις υποδομών, αλλά πλέον περνούν σε μια στρατηγική συμμαχιών.
ΧΡΗΣΤΙΚΑ

Τι προσφέρουν οι πάροχοι στα συνδυαστικά πακέτα ίντερνετ, κινητής και TV

Ανασχεδιάζουν την εμπορική πολιτική τους οι πάροχοι, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ζήτηση για περισσότερα δεδομένα κινητής, ενώ παράλληλα μαίνεται η μάχη του περιεχομένου στην τηλεόραση. Ποια είναι τα πακέτα των εταιρειών.