ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κλιματική αλλαγή σύγκριση
Φώτο: Shutterstock

Λούλα: Κάθε χώρα αποφασίζει τον ρυθμό απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, πρότεινε κάθε χώρα να επιλέγει τον ρυθμό απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τις δυνατότητές της, ζητώντας και οδικό χάρτη για τη μείωση της εξάρτησης στη COP30 στην Μπελέμ.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τόνισε από τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP30) στην Μπελέμ του Αμαζονίου ότι κάθε χώρα οφείλει να καθορίζει τον ρυθμό απεξάρτησής της από τα ορυκτά καύσιμα με βάση τις δικές της δυνατότητες.

Η σταδιακή αποδέσμευση από τα ορυκτά καύσιμα είχε υιοθετηθεί επί της αρχής στην COP28 στο Ντουμπάι το 2023, ωστόσο δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα της φετινής διάσκεψης, η οποία ολοκληρώνεται αύριο.

Πριν την έναρξη της COP30, ο Λούλα είχε ζητήσει τη δημιουργία "ενός οδικού χάρτη" για την υπέρβαση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, προκαλώντας αίσθηση στη διεθνή κοινότητα.

Περισσότερες από 80 χώρες στη διάσκεψη ζητούν να ληφθεί απόφαση που θα δεσμεύει τα κράτη στη σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, η πρωτοβουλία αυτή συναντά αντιστάσεις από πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Ο Λούλα, σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε την ανάγκη να αποδείξουν οι κυβερνήσεις στην κοινωνία τη βούλησή τους για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, επισήμανε πως "χωρίς να επιβάλλουμε οτιδήποτε σε κανέναν, χωρίς να ορίζουμε προθεσμία ώστε κάθε χώρα να μπορεί να αποφασίσει τα πράγματα που μπορεί να κάνει με τους δικούς της ρυθμούς, ανάλογα με τις δυνατότητές της".

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο, "όλα πρέπει να βασίζονται στη συναίνεση".

Ο Λούλα επέστρεψε στην Μπελέμ για να ενισχύσει τις διαπραγματεύσεις της COP30, οι οποίες βρίσκονται στην τελική ευθεία, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει το περιεχόμενό τους. Δίπλα του βρέθηκαν ο πρόεδρος της COP30, Αντρέ Κορέα ντο Λάγκο, η υπουργός Περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα και η "πρώτη κυρία" Ροζάντζελα ντα Σίλβα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε επανειλημμένα "πολύ χαρούμενος" με την εξέλιξη της φετινής COP, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η διάσκεψη βαίνει προς επιτυχή ολοκλήρωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αργή πρόοδος στη μείωση εκπομπών αερίων το 2025

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στη Γερμανία μειώθηκαν μόλις 1,5% το 2025, ρυθμός χαμηλότερος από τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που απειλεί τον στόχο μείωσης 65% ως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Agora Energiewende.
Αιολική ενέργεια θαλάσσια
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

WindEurope: Οι ΑΠΕ εξοικονομούν όσο κοστίζει η υγειονομική περίθαλψη

Οι ΑΠΕ παραμένουν η οικονομικότερη λύση παραγωγής ρεύματος, ακόμη και όταν υπολογίζονται τα έξοδα δικτύων, αποθήκευσης και εφεδρειών, σύμφωνα με μελέτη της WindEurope με την Hitachi Energy για πέντε διαφορετικά ενεργειακά σενάρια.
Λιμάνι Καβάλας
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Διαμαρτυρία κατά αποθήκευσης διοξειδίου στις εγκαταστάσεις Πρίνου

Φορείς και κάτοικοι από Καβάλα και Θάσο συμμετείχαν σε συλλαλητήριο κατά του έργου αποθήκευσης διοξειδίου στον Πρίνο, δηλώνοντας ότι δεν ωφελεί την περιοχή, ενώ ο δήμος Θάσου εξασφάλισε δωρεάν μετακίνηση για τους κατοίκους.