ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία

G7: Σύνοδος Εβιάν στη σκιά πολέμου και αβεβαιότητας Τραμπ

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές με τον Τραμπ για τη Μέση Ανατολή και Ουκρανία στη σύνοδο της G7 στο Εβιάν, με ατζέντα που περιλαμβάνει ανισότητες, ψηφιακή πολιτική και εμπορικές εντάσεις.

Οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να γεφυρώσουν το χάσμα με τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) που ξεκινά τη Δευτέρα στο Εβιάν της Γαλλίας. Οι εργασίες θα διαρκέσουν τρεις ημέρες, με τον Αμερικανό πρόεδρο να θεωρείται πιο απρόβλεπτος από ποτέ.

Στην ιστορική λουτρόπολη των Άλπεων, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σκοπεύει να ανοίξει τη συζήτηση για θέματα που εκτείνονται από τις παγκόσμιες οικονομικές ανισότητες έως τη ρύθμιση του ψηφιακού τοπίου. Οι ηγέτες της Γερμανίας, του Καναδά, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες, με τα ζητήματα αυτά να προκαλούν διαφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των υπόλοιπων μελών της G7.

Η συνάντηση αποτελεί την πρώτη διατλαντική επαφή μετά τις 28 Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ εξαπέλυσαν επίθεση κατά του Ιράν, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες σχέσεις λόγω των αμερικανικών φιλοδοξιών για τη Γροιλανδία και του εμπορικού πολέμου της Ουάσινγκτον.

Ευρωπαίοι, Καναδοί και Ιάπωνες δεν υποστήριξαν τον πόλεμο αυτόν και αναμένεται να επιμείνουν στο άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, ο αποκλεισμός των οποίων επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομία, αυξάνοντας τις τιμές της ενέργειας. Στις συνομιλίες της δεύτερης ημέρας θα συμμετάσχουν η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.

Η Ουκρανία στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων

Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι, με τον Ντόναλντ Τραμπ επικεντρωμένο στις διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη, θα μπορέσουν να αναλάβουν πρωτοβουλία για τον φάκελο της Ουκρανίας. «Θα πρέπει να ξαναδημιουργηθεί σύγκλιση στην G7» ως προς την υποστήριξη της Ουκρανίας, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στόχος είναι να πεισθεί ο Τραμπ να στηρίξει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που αναμένεται την Τρίτη στο Εβιάν, και την πρότασή του για διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αποφεύγοντας παράλληλα την παράδοση του Ντονμπάς στη Ρωσία.

Η διοργάνωση στο Εβιάν έχει σχεδιαστεί ώστε να προσαρμοστεί στα καπρίτσια του Τραμπ, ο οποίος το 2018 απέσυρε την υποστήριξή του από το κοινό ανακοινωθέν της G7 και πέρυσι αποχώρησε αιφνιδιαστικά από τη σύνοδο στον Καναδά. Οι Γάλλοι οικοδεσπότες αισιοδοξούν ότι αυτή τη φορά ο Τραμπ θα παραστεί και θα αποδεχθεί την πρόσκληση του Μακρόν σε δείπνο στο Παρίσι ή στις Βερσαλλίες.

Αρχικά, η σύνοδος είχε προγραμματιστεί για τις 14 Ιουνίου, ημέρα των 80ών γενεθλίων του Τραμπ, αλλά οι ημερομηνίες άλλαξαν ώστε να του επιτραπεί η διοργάνωση αγώνα MMA στον Λευκό Οίκο.

Η κλιματική ατζέντα και οι τεχνολογικές προκλήσεις

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις επικρίνουν την απόφαση του Μακρόν να αποφύγει το θέμα της κλιματικής αλλαγής για να μην προκαλέσει αντιδράσεις από τον Τραμπ. Ο Γάλλος πρόεδρος, που αποχωρεί από την εξουσία σε λιγότερο από έναν χρόνο, έχει προσκαλέσει επίσης τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας, της Ινδίας και της Κένυας, επιδιώκοντας να δείξει ότι η G7 δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις αναδυόμενες οικονομίες.

Επιπλέον, έχει οργανώσει πρόγευμα με «ηγέτες της υψηλής τεχνολογίας», όπως τον Σαμ Άλτμαν της OpenAI και τον Γάλλο Αρτύρ Μανς, ιδρυτή της Mistral AI, για να προωθήσει πρωτοβουλίες ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης και περιορισμού της πρόσβασης ανηλίκων στα κοινωνικά δίκτυα.

Οι μακροοικονομικές ανισορροπίες στο τραπέζι

Μία ακόμη πρόκληση για τον Μακρόν θα είναι η συζήτηση για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές ανισορροπίες. Ο ίδιος έχει προτείνει μια «συνεργατική» προσέγγιση, ζητώντας από την Κίνα να μειώσει τις επιδοτήσεις των επιχειρήσεων και να ενισχύσει την εσωτερική αγορά, από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τους δασμούς και από την Ευρώπη να επιταχύνει τις επενδύσεις.

Παράλληλα, ο Μακρόν έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών δασμών στα κινεζικά προϊόντα, εάν το Πεκίνο δεν συνεργαστεί. Ενόψει της συνόδου, οργανώνεται προσύνοδος «των συγκλίσεων» μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή Κινέζου αξιωματούχου και εκπροσώπων αναδυόμενων οικονομιών.

Το Παρίσι δηλώνει ότι έχει λάβει αμερικανικές διαβεβαιώσεις και ελπίζει οι συνομιλίες να οδηγήσουν σε αποφάσεις στο πλαίσιο της G20 τον Δεκέμβριο. Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Εβιάν, αναμένονται δηλώσεις για τα κρίσιμα ορυκτά, τις σχέσεις με την Κίνα και την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Θα γίνει συνάντηση με ηγέτες της Μέσης Ανατολής στη G7

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ θα έχει συνάντηση με ηγέτες της Μέσης Ανατολής και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι, στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Διευρύνονται οι συμμαχίες του Ντ. Τραμπ στη Λατινική Αμερική

Η νίκη του Αμπελάρδο δε λα Εσπριέγια στην Κολομβία θεωρείται νέα επιτυχία της πολιτικής Τραμπ στη Λατινική Αμερική, όπου πολλές χώρες έχουν στραφεί δεξιά μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Κρεμλίνο: Ευρωπαίοι ίσως επηρέασαν αρνητικά τον Τραμπ στη σύνοδο G7

Σύμβουλος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ίσως επηρέασαν τον Τραμπ με αρνητικές ιδέες στη G7, αλλά ο ίδιος μένει σταθερός στις απόψεις του. Η Μόσχα αναμένει ακόμη επίσκεψη των Γουίτκοφ και Κούσνερ, χωρίς ορισμένη ημερομηνία.
Εμανουέλ Μακρόν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Είχα πάντα εμπιστοσύνη στον Τραμπ, κρατά πάντα τις υποσχέσεις του

Ο Μακρόν δήλωσε ότι πάντα είχε εμπιστοσύνη στον Τραμπ, επισημαίνοντας πως τηρούσε τις δεσμεύσεις του, παρά τις διαφωνίες τους. Υποδέχθηκε θερμά τον Τραμπ στη G7, παρότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε φύγει νωρίς πέρυσι.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Αναγκαία η δυναμική επανενεργοποίηση της G7 για πίεση στη Μόσχα

Ο Μακρόν τόνισε τη σημασία της επανακινητοποίησης της G7 για την ενίσχυση της πίεσης και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας τη σαφή σύγκλιση απόψεων και τα ξεκάθαρα συμπεράσματα για την Ουκρανία στη φετινή Σύνοδο.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Είχα εποικοδομητικές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε καλές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι στη σύνοδο της G7 στη Γαλλία, αποφεύγοντας να πει αν θεωρεί τον Πούτιν υπεύθυνο για τη σύγκρουση, ενώ σημείωσε ότι προσπαθεί να βοηθήσει στην επίλυση του ζητήματος.