Φώτο: Shutterstock

Αντιδράει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών στη διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για εμβολιασμούς

Ο ΙΣΑ με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία του και διευκρινίζει στον υφυπουργό ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις και όχι για εκπαίδευση σε ξένη γλώσσα».

Αντίθετος είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με τη διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για τη διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες. Με επιστολή του στον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, ζητά την άμεση ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται «το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΣΑ, με ιδιαίτερη λύπη έλαβε γνώση εγγράφου του υφυπουργού, το οποίο απευθύνεται στο ΣτΕ, και εκφέρει τις απόψεις του υπουργείου Υγείας επί της αιτήσεως ακυρώσεως που άσκησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος από κοινού με τον ΙΣΑ, για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Πολάκη, με την οποία δίδεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να εκπαιδεύονται με την μέθοδο e-learning για να εκτελούν εμβόλια και αντιτετανικό ορό».

Ο ΙΣΑ με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ εκφράζει «την έντονη διαμαρτυρία του και διευκρινίζει στον υφυπουργό ότι πρόκειται για ιατρικές πράξεις και όχι για εκπαίδευση σε ξένη γλώσσα». Προσθέτει ότι «για την ιατρική και ειδικότερα για την εκτέλεση ιατρικών πράξεων δεν είναι δόκιμη η εκπαίδευση με τη μέθοδο e-learning. Επιπλέον όχι μόνο δεν διασφαλίζεται, αλλά αντίθετα κινδυνεύει η δημόσια υγεία όταν μη γιατροί, χωρίς προηγούμενη διάγνωση-εντολή αλλά και εποπτεία γιατρού εκτελούν αυθαίρετα ιατρικές προληπτικές, διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις». Τονίζεται επίσης ότι «επιτρέπεται στους φαρμακοποιούς να χορηγούν αντιβιοτικά χωρίς ιατρική συνταγή με αποτέλεσμα η χώρα να θρηνεί κάθε χρόνο αναρίθμητα θύματα στις ΜΕΘ από ανθεκτικά μικρόβια, κατέχοντας σε αυτό θλιβερή πρωτιά». Ζητά την ανάκληση της υπουργικής απόφασης, «διαφορετικά», όπως αναφέρει «θα έχετε όλη την ιατρική κοινότητα απέναντι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 170 τα νέα κρούσματα, 7 θάνατοι και αύξηση των διασωληνωμένων

Στους 78 οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 70.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 240 τα νέα κρούσματα και 4 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Στους 65 οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δωρεάν οι υπηρεσίες στοματικής υγιεινής στο Κέντρο Οδοντιατρικής Φροντίδας

Στοιχεία της Eurostat, του ΟΟΣΑ, και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας καταδεικνύουν ότι η οικονομική δυσπραγία την τελευταία δεκαετία «σφράγισε» τα στόματα των Ελλήνων, αφού πέρσι, μόνο 1 στους 4 Έλληνες επισκέφθηκε τον οδοντίατρο.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Και σήμερα πάνω από 300 τα νέα κρούσματα, δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 71 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 28,2% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 177 ασθενείς.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 207 τα νέα κρούσματα κορονοϊού και 3 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 54 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,9%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.