ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

ΕΟΔΥ: 57 θάνατοι, 70 διασωληνωμένοι από κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα

H covid-19 παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν αύξηση 44% και είναι υψηλότερες από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Περαιτέρω αύξηση παρουσιάζουν οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARS-CoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV), σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα 25-31 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, η covid-19 παρουσιάζει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα, ενώ οι εισαγωγές καταγράφουν αύξηση 44% και είναι υψηλότερες από την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022. Αύξηση επίσης καταγράφουν και οι διασωληνώσεις ασθενών με covid-19. Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη της υποπαραλλαγής JN.1.

Σημαντική αύξηση παρουσιάζει και η δραστηριότητα της γρίπης και την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι.

Ιός SARS-CoV2 - λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.818) παρουσίασε αύξηση 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=1.259) και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.519). Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=31) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=24) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=60). Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 70.

Καταγράφηκαν 57 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη (εύρος 67-102 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε μείωση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=59) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=154).

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (40%) ακολουθούμενη από την BA.2.86 (38%) και την XBB.1.5 (14%).

Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 179 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 8/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 6 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης: Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC) και εμφανίζει αυξητική τάση.

Καταγράφηκαν 8 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν 3 νέοι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά από την αρχή επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν 29 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 8 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Έχουν ανιχνευτεί συνολικά 113 θετικά δείγματα για γρίπη (9%). Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν τυποποιηθεί 112 δείγματα: 110 τύπου Α και 2 τύπου Β. Από τα 93 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (16%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 78 (84%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου): Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός - RSV: H θετικότητα RSV στα δείγματα sentinel ΠΦΥ παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nosokomeio, Meth, Ygeia, Koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεγάλη αύξηση στα πνευμονολογικά και παθολογικά ιατρεία των νοσοκομείων

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες.
nosokomeio, ygeia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τριακόσιες κλίνες Covid του ιδιωτικού τομέα στη μάχη κατά της πανδημίας

Όπως ανέφερε ο ΓΓ υπηρεσιών υγείας του υπ. Υγείας, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι μικρές ιδιωτικές κλινικές με τις οποίες συνεργάζεται το υπουργείο θα προσφέρουν επιπλέον κλίνες που θα ανακοινωθούν μέσα στην εβδομάδα.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1,44 εκατ. νέα ημερήσια κρούσματα παγκοσμίως

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αν και η Όμικρον μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη, η ασθένεια που προκαλεί μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, ειδικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι τρεις παράγοντες που καθιστούν πιο επικίνδυνη τη μετάλλαξη Όμικρον

Σύμφωνα με έρευνα των κ. Μαγιορκίνη και Δημόπουλου η ταχύτητα εξάπλωσης της Όμικρον θα είναι μεγαλύτερη από κάθε προηγούμενο στέλεχος, ωστόσο η βαρύτητα στα συστήματα υγείας είναι σχετικά δύσκολο να εκτιμηθεί.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορονοϊός: Νέα στοιχεία σε μελέτη Τσιοδρα για τους θανάτους στις ΜΕΘ

Στο κείμενο της μελέτης αναφέρεται πως 947 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της αυξημένης πίεσης στο ΕΣΥ, 133 γιατί δεν βρήκαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και παρέμειναν διασωληνωμένοι εκτός και 656 γιατί νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο εκτός Αττικής.
Oikonomou
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οικονόμου: Τη Δευτέρα θα προχωρήσουμε στην επίταξη ιδιωτών γιατρών

«Υπάρχει ανάγκη από πνευμονολόγους, από παθολόγους, από γενικούς γιατρούς. Ό, τι χρειάζεται για να ενισχύσουμε του ΕΣΥ θα το κάνουμε χωρίς να υπολογίσουμε το οποιοδήποτε κόστος», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.