ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Koronoios, Corona Virus, Omikron
Φωτο: Shutterstock

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 1,44 εκατ. νέα ημερήσια κρούσματα παγκοσμίως

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αν και η Όμικρον μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη, η ασθένεια που προκαλεί μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, ειδικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο.

Ένα νέο αρνητικό ρεκόρ καταρρίφθηκε χθες 27/12 σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφθασε στα 1,44 εκατ., με τη μετάλλαξη Όμικρον να απειλεί όχι μόνο την περίοδο των γιορτών αλλά και να επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ένα νέο πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας εντός του 2022. 

Παράλληλα σε επίπεδο – ρεκόρ βρίσκεται και ο κυλιόμενος δείκτης των επτά ημερών, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τα επίσημα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί ανά την υφήλιο. 

Η εξαιρετικά μεταλλαγμένη και πιο μεταδοτική παραλλαγή μέχρι σήμερα, η Όμικρον γίνεται γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος παγκοσμίως καθώς αποφεύγει την ανοσία που συνήθως παρέχεται από εμβόλια και προηγούμενες λοιμώξεις. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων τη Δευτέρα ήταν περίπου 841.000, σημειώνοντας άλμα 49% σε σχέση με έναν μήνα πριν, όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά η νέα μετάλλαξη στη Νότια Αφρική.

Οι μελέτες υποδεικνύουν ότι αν και η Όμικρον μολύνει 70 φορές πιο γρήγορα από τα προηγούμενα στελέχη, η ασθένεια που προκαλεί μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή, ειδικά για άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν λάβει αναμνηστικό εμβόλιο. Η ευκολία μετάδοσης και ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε ακόμα να συμπιέσει την ικανότητα των νοσοκομείων παγκοσμίως, αφήνοντας τους ανεμβολίαστους και οποιονδήποτε χρειάζεται ιατρική περίθαλψη για άλλες καταστάσεις αβοήθητους.

Οι κυβερνήσεις ήδη προειδοποιούν ότι οι λοιμώξεις και η νοσηλεία μπορεί να εκτοξευθούν μετά τις γιορτές, δίνοντας έναν ζοφερό τόνο καθώς ο κόσμος οδεύει προς το τρίτο έτος της πανδημίας. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι οι καθημερινοί θάνατοι από Covid δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά. Ο κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων επτά ημερών κυμάνθηκε σε περίπου 7.000 από τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι προοπτικές για το 2022 εξαρτώνται από το αν ο αριθμός των νεκρών ακολουθεί τα κρούσματα και θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες ή εάν το «κύμα» της Όμικρον αποδειχθεί ήπιο καθώς προκύπτουν περισσότερα δεδομένα. 

Οι αριθμοί ρεκόρ των κρουσμάτων αυξάνουν την πίεση στους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας να επαναξιολογήσουν τις πολιτικές τους για τον έλεγχο του Covid. Οι ΗΠΑ μείωσαν τον συνιστώμενο χρόνο απομόνωσης για άτομα που βρέθηκαν θετικά στον Covid-19, επιτρέποντάς τους να επιστρέψουν στην εργασία τους νωρίτερα και ενδεχομένως συμβάλλοντας στη μείωση των εκτεταμένων διαταραχών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο των σχολείων ή σε μεγαλύτερα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

εοδυ-εμβόλιο-πανδημία
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

'Έλεγχος της διαδικασίας εμβολιασμών από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Το κλιμάκιο της ΕΑΔ προχώρησε στην αξιολόγηση της τήρησης των διαδικασιών ελέγχου και των απαιτήσεων που περιλαμβάνονται στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά της COVID-19, με περίοδο αναφοράς την περίοδο 27.12.2020 έως 05.01.2021.
embolio, embolia, koronoios
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση στις ηλικίες 30-59 ετών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος της τέταρτης δόσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 30-59 ετών.
Koronoios, Corona Virus, Omikron
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύσταση Παρατηρητηρίου κατά της παραπληροφόρησης για τον κορονοϊό

Η Επιτροπή Βιοηθικής έχει επισημάνει το πρόβλημα της παραπληροφόρησης, της εσφαλμένης πληροφόρησης, των παραποιημένων ειδήσεων και της κακόβουλης πληροφόρησης ως εμποδίων για την εξέλιξη του εμβολιασμού του πληθυσμού κατά της Covid-19.