ΓΔ: 2634.24 1.34% Τζίρος: 194.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Κρουαζιερόπλοιο στη Θεσσαλονίκη
Φώτο: Shutterstock

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας - ΕΕ στο 2ο συνέδριο γεωπολιτικής

Στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, θα γίνουν παρουσιάσεις για θέματα όπως η ελληνική εξωτερική πολιτική και η συμβολή της ομογένειας στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων αλλά και η ενέργεια στη βόρεια Ελλάδα.

Θέματα γεωπολιτικής, γεωστρατηγικής και γεωοικονομίας θα τεθούν στο 2ο Συνέδριο με θέμα «παράγοντες μετάβασης γεωπολιτικής ισχύος και προκλήσεις ασφαλείας» που διοργανώνεται από αύριο ως και την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού και οικονομικού Πολυσυνεδρίου Money Show που θα πραγματοποιηθεί για 32η φορά.

Το συνέδριο γεωπολιτικής διοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (ΙΝ.Α.Π.), το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), το Κέντρο Αριστείας Ακρόπολις (COE Acropolis), η Strategy International (SI), το Geneva Centre for Security Policy (GCSP), η Ελληνική Εταιρεία Γεωγραφικών Μελετών «Ο Στράβων», και το Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης «Θουκυδίδης».

Αντικείμενο των συνεδριάσεων που θα πραγματοποιηθούν θα είναι, μεταξύ άλλων, οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας - Κίνας - ΕΕ, η κινητικότητα στην Ασία και την Αφρική, η εθνική στρατιωτική στρατηγική και επιχειρησιακή τέχνη, οι αμυντικοί εξοπλισμοί και η αμυντική βιομηχανία, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διεθνείς οργανισμοί και το διεθνές δίκαιο, η γεωπολιτική της θάλασσας και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Στο συνέδριο, άλλωστε, θα γίνουν παρουσιάσεις για θέματα όπως η ελληνική εξωτερική πολιτική και η συμβολή της ομογένειας στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων, η ενέργεια στη βόρεια Ελλάδα, οι ζώνες κυριαρχίας, η πολιτιστική κληρονομιά, ο γεωπολιτικός ρόλος της Θεσσαλονίκης, η αμυντική βιομηχανία, οι λιμενικές υποδομές, το δημογραφικό ζήτημα και το μεταναστευτικό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έδρα Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: ΗΠΑ και Ρωσία επικρίνουν τη Γερμανίδα πρόεδρο της ΓΣ Μπέρμποκ

Ρωσία και ΗΠΑ κατηγορούν την πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για υπέρβαση αρμοδιοτήτων στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓ, παρεμβαίνοντας σε ευθύνες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Οκτώ υποψήφιοι διεκδικούν τη θέση.
Κιμ Γιονγκ Ουν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Η θέση της Βόρειας Κορέας στο παγκόσμιο διπλωματικό σκηνικό

Αναλυτές εκτιμούν πως το πολιτικό κύρος του Κιμ Γιονγκ Ουν ενισχύεται διεθνώς λόγω Ρωσίας, Κίνας και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ ο Τραμπ τόνισε τη θετική του στάση για τον περιορισμό της αμερικανικής συμμετοχής σε ασκήσεις με τη Νότια Κορέα.
Μαρία Ζαχάροβα συνέντευξη τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μόσχα απαιτεί εξηγήσεις για τα όπλα στην Ουκρανία από ΗΠΑ και Τουρκία

Η Ρωσία ζήτησε εξηγήσεις από ΗΠΑ και Τουρκία για πιθανά σχέδια μεταφοράς αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στην Ουκρανία, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με τη Μαρία Ζαχάροβα.
Σημαίες G7
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ιαπωνία μετά την επίσκεψη Πούτιν στις Κουρίλες

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Τόκιο υπογράμμισε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στην ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά Κουρίλες, μετά την πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν σε εδάφη που διεκδικεί και η Ιαπωνία, προκαλώντας ένταση με τη Ρωσία.
Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία χρειάζεται το 5% των Patriot πυραύλων των ΗΠΑ

Ο Ζελένσκι ζήτησε από τις ΗΠΑ να πουλήσουν στην Ουκρανία τουλάχιστον το 5% των πυραύλων Patriot, για να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ρωσικές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους, που πλήττουν συχνά το Κίεβο με βαριές απώλειες.