ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΟΤΟΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΤΟΕ στις 28 Φλεβάρη

Η ΟΤΟΕ αναδεικνύει το κυρίαρχο πρόβλημα των εργαζομένων που είναι το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που απομειώνει δραστικά την αγοραστική δύναμη των μισθών και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους. 

Την προκήρυξη 24ωρης Πανελλαδικής απεργίας στις 28-2-2024 και τη συμμετοχή του κλάδου στις απεργιακές κινητοποιήσεις και στα συλλαλητήρια του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και των κατά τόπους εργατικών Κέντρων σε ολόκληρη τη χώρα, αποφάσισε στη συνεδρίαση της 21-2-2024, το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

Η ΟΤΟΕ αναδεικνύει το κυρίαρχο πρόβλημα των εργαζομένων που είναι το σαρωτικό κύμα ακρίβειας, που απομειώνει δραστικά την αγοραστική δύναμη των μισθών και υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής τους. 

Το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, αποφάσισε την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας:

  • Γιατί η απληστία της αγοράς και το ράλι των τιμών, μετατρέπουν την καθημερινότητα των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, σε μια αδιάκοπη μάχη για επιβίωση.
  • Γιατί βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή επίθεση του «πληθωρισμού απληστίας» κάθε λογής κερδοσκόπων. 
  • Γιατί η χώρα μας είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στα κέρδη σε ολόκληρη την Ε.Ε. 
  • Γιατί στην χώρα μας μόνο το 25% των εργαζομένων καλύπτεται από Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία συστήνει ότι αυτό πρέπει να φθάσει στο 80%.
  • Γιατί η επιλεκτική διατήρηση κάποιων διατάξεων της ΠΥΣ 6/2012, καθώς και μεταγενέστερων αντεργατικών νόμων που αφορούν την μετενέργεια, την επέκταση των κλαδικών ΣΣΕ, την επίλυση των συλλογικών διαφορών μέσω του ΟΜΕΔ όταν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, ουσιαστικά επιβραβεύουν κάθε κακόπιστο εργοδότη.
  • Γιατί όλες αυτές οι ρυθμίσεις σε βάρος της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του δικαιώματος στην απεργία, έχουν δημιουργήσει ένα θεσμικό ναρκοπέδιο σε βάρος των συνδικάτων και της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων. 

Οι διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ:

Όσο δεν ενισχύονται οι κλαδικές ΣΣΕ και δεν αποκαθίστανται πλήρως τα συλλογικά δικαιώματα, ακόμα και οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, δεν αρκούν και βέβαια αφορούν σε περιορισμένο κομμάτι των εργαζομένων.  

Είναι καιρός να πάψει η Κυβέρνηση να περιορίζεται σε αποσπασματικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.

  • Να πάρει μέτρα για τον έλεγχο του πληθωρισμού. 
  • Να ελέγξει και να πατάξει την αισχροκέρδεια. 
  • Να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. 
  • Να προστατεύσει έμπρακτα την αγοραστική δύναμη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
  • Να τιμαριθμοποιήσει τις φορολογικές κλίμακες και όλα τα κοινωνικά επιδόματα.
  • Να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών και την προστασία της στέγης, ιδίως των νέων ζευγαριών.
  • Να μειώσει δραστικά τον ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες. 
  • Να σπάσει τα καρτέλ που νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Σε ό,τι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, οι Τράπεζες οφείλουν να παίξουν τον θεσμικό τους ρόλο στηρίζοντας ουσιαστικά την πραγματική οικονομία, την κοινωνία και τους εργαζόμενους, που έχουν συμβάλλει καθοριστικά το τραπεζικό σύστημα να ξεπεράσει τα δομικά του προβλήματα και να μπει οριστικά στην νέα εποχή, με ισχυρή κερδοφορία και με βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική για τα επόμενα χρόνια.

Η ΟΤΟΕ καλεί όλους τους Συλλόγους και τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν ενεργά, ενωτικά και μαζικά στην 24ωρη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου 2024, καθώς και στις αντίστοιχες συγκεντρώσεις σε κάθε πόλη. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΔΕΔΥ: Εικοσιτετράωρη απεργία στις 21 Μαΐου ενάντια στην ακρίβεια

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι, 14 χρόνια μετά τα μνημόνια, «όπου οι αποδοχές μειώθηκαν κατά 40%, η κυβέρνηση προκαλεί με τα ψίχουλα της εισοδηματικής της πολιτικής και οδηγεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο στη φτώχεια και στην εξαθλίωση».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βορίδης: Ευνοϊκό για τους εργαζόμενους το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο για κομματικά υποκινούμενες απεργίες, σημειώνοντας ότι σε κάποια επαγγέλματα υπάρχει έλλειψη εργαζομένων και η αυξημένη ζήτηση για εργασία οδηγεί σε αύξηση μισθών.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Κλειστά τα καταστήματα στις 21 Ιουνίου λόγω απεργίας

Ο Σύλλογος Εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς σημειώνει πως η διοίκηση της τράπεζας χρειάζεται να αναθεωρήσει τη στάση της και να προσέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο που θα στηρίζεται στις θετικές προοπτικές της τράπεζας.