ΓΔ: 1375.34 0.72% Τζίρος: 16.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:43:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ηλεκτρονικά η δήλωση νεογέννητου, αυτόματα το επίδομα γέννησης

Από Δευτέρα η πιλοτική εφαρμογή της γρήγορης διαδικασίας δήλωσης των γεννήσεων που θα ολοκληρώνεται στο μαιευτήριο.

Τελειώνει η γραφειοκρατική ταλαιπωρία για τα ζευγάρια που φέρνουν στον κόσμο ένα παιδί πρέπει να δηλώσουν την γέννηση του, καθώς από Δευτέρα ξεκινάει πιλοτικά η ηλεκτρονική δήλωση παιδιού, όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στο δρόμο για να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό κράτος που θα είναι απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, η λέξη «κλειδί» είναι η απλούστευση σημείωσε ο υπουργός, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εργαζομένων της Alpha Bank και τόνισε οτι «πρέπει να σκοτώσουμε το τέρας της γραφειοκρατίας».

Χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως από την Δευτέρα θα ξεκινήσει πιλοτικά η ηλεκτρονική δήλωση γέννησης του παιδιού. «Αυτό που ήθελε κάποτε 5 βήματα για να γίνει και οι γονείς να τρέχουν στις υπηρεσίες, θα το κάνουν πλέον σε ένα μέρος στο μαιευτήριο», τόνισε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι τέλος του μήνα η διαδικασία θα μπορεί να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον στο 80% των νοσοκομείων με το ποσοστό να αναμένεται και υψηλότερο. Παράλληλα θα πιστώνεται αυτόματα και το επίδομα γέννησης με τους γονείς πλέον να μην χρειάζεται να υποστούν επιπλέον γραφειοκρατική ταλαιπωρία. 

Υπενθυμίζουμε πως, όπως είχε δηλώσει και παλαιότερα ο υπουργός, η διαδικασία θα απαιτεί πλέον από τους γονείς μόνο την ταυτότητα τους, και μετά αυτόματα θα γίνεται και η απονομή του επιδόματος γέννησης. Τα απαιτούμενα πιστοποιητικά θα αντλούνται ηλεκτρονικά από το Μητρώο Πολιτών, με τους γονείς να ενημερώνονται μέσω SMS και e-mail για την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς και αν προκύψει οποιαδήποτε εκκρεμότητα.

Η απόδοση του επιδόματος γέννησης που θα πραγματοποιείται επίσης ηλεκτρονικά θα γίνεται με τον ΟΠΕΚΑ να αντλεί τα οικονομικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ των γονέων, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια που έχουν τεθεί αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι ή ένας γονιός να πάρει το συγκεκριμένο επίδομα, με την ενημέρωση για την εξέλιξη της διαδικασίας να γίνεται επίσης μέσω SMS και e-mail.

Ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης όπως έχει εξαγγείλει, είναι να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο κράτος που θα είναι λειτουργικό, δεν θα ταλαιπωρεί πολίτες και επιχειρήσεις, και δεν θα φοβηθεί την ψηφιακή επανάσταση και τις αλλαγές που φέρνει η σύγχρονη εποχή. Ο υπουργός σημείωσε πως «φέραμε την γραφειοκρατία στην ηλεκτρονική δημόσια διοίκηση» και τόνισε πως θα πρέπει να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

Επιπλέον ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε πως προχωράει η διασύνδεση των μητρώων που θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση να έχουν μαζί τους μια σειρά από έγγραφα καθώς πλέον θα βρίσκονται διαθέσιμα ηλεκτρονικά. «Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα» σημείωσε και δήλωσε πως σύντομα θα γίνονται και οι εξουσιοδοτήσεις ηλεκτρονικά ενώ σε μερικούς μήνες θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και η ανανέωση του διπλώματος οδήγησης.

Για ακόμη μια φορά ο υπουργός σημείωσε πως ο ΑΦΜ θα γίνει το σημείο αναφοράς για τους πολίτες και ανέφερε πως θα πραγματοποιηθούν κι άλλα βήματα στον δρόμο της ψηφιακής ενοποίησης που θα απλοποιήσει τις διαδικασίες για τους πολίτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

nova
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ψαλίδι» από τη Nova στο σχέδιο επενδύσεων για δίκτυο οπτικών ινών

Από 1,6 σε 1 εκατ. συνδέσεις έκοψε η Nova τον στόχο της για επενδύσεις στην οπτική ίνα, την ώρα που η κυβέρνηση πιέζει τους παρόχους να υλοποιήσουν γρήγορα τα επενδυτικά προγράμματα. Τι κάνουν ΟΤΕ, ΔΕΗ και Vodafone.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηλεκτρονικά θα γίνεται η δήλωση απώλειας διαβατηρίου μέσω του gov.gr

Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν πλέον την Αστυνομική Υπηρεσία ή την Προξενική Αρχή.
tileorasi-tv-kanalia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο διάλογος για φοροελάφρυνση σε συνδρομητική και τηλεπικοινωνίες

Υπέρ της κατάργησης του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και της καθιέρωσης μειωμένης φορολογίας στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων τάσσεται το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι λέει το υπ. Οικονομικών.