ΓΔ: 2061.27 0.09% Τζίρος: 82.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:41:39
Άποψη Θεσσαλονίκης πόλης
Πανοραμική εικόνα της Θεσσαλονίκης με τη θάλασσα στο βάθος, ιδανική για ενημερωτικά άρθρα.

Παγκοσμίου ενδιαφέροντος γαστρονομικός προορισμός η Θεσσαλονίκη

«Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας περνά μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπου κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο γαστρονομικός τουρισμός» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης .

Μια καινούρια πλατφόρμα cityofgastronomy.thessaloniki.gr που σκοπό έχει να ενισχύσει την ορατότητα της Θεσσαλονίκης, να προβάλει και να προωθήσει τα μοναδικά προϊόντα της Μακεδονικής γης και να ενημερώσει το κοινό για τις διατροφικές πολιτικές σύμφωνα με τα βιώσιμα αστικά διατροφικά (Food) συστήματα προωθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή του στο Σύμφωνο Αστικής Πολιτικής Τροφίμων του Μιλάνου (Milan Urban Food Policy Pact – MUFPP).

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργήθηκε η νέα ιστοσελίδα η οποία μέσα από φωτογραφίες που δελεάζουν τις αισθήσεις, μεταφέρουν την ιστορία και την μοναδικότητα των πιάτων της Θεσσαλονίκης. Ακόμη, υπάρχει πληροφοριακό υλικό για το Συμβούλιο Διατροφικής Πολιτικής, για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Food trails του Δήμου Θεσσαλονίκης και τις farm to fork στρατηγικές που προωθεί. Κεντρική θέση στην ιστοσελίδα έχουν οι αρχές της UNESCO για την ανάπτυξη της βιωσιμότητας, της αειφορίας, της κοινωνικής ευθύνης και της τοπικής οικονομίας αλλά και η σημασία αυτής της μεγάλης διεθνούς διάκρισης για την πόλη.

Επιπλέον, επισημαίνονται σημεία ενδιαφέροντος της Θεσσαλονίκης, όπως το Καπάνι, τα Λαδάδικα, ο αστικός αμπελώνας, οι ορυζώνες, τα οινοποιεία της περιοχής κ.α. Μέσα από το cityofgastronomy.thessaloniki.gr θα ενημερώνονται οι τουρίστες και οι πολίτες για όλα τα σημαντικά γαστρονομικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη.Η διεθνής αναγνώριση που κατέκτησε η Θεσσαλονίκη με την ένταξη της στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO (UCCN), κάνει ευρύτερα γνωστή την μακραίωνη ιστορία πολιτισμού και την πλούσια κληρονομιά της πόλης, που με κινητήρια δύναμη τη γαστρονομία, τη βιωσιμότητα και την καινοτομία, μπαίνει σε ένα διεθνή διάλογο δημιουργικότητας, με στόχο την ανάπτυξη στην οικονομία, στην κοινωνία και στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος. Αυτή η κληρονομιά είναι που έχει διαμορφώσει το χαρακτήρα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής πόλης, η οποία αναγνωρίζεται πλέον, ως ένας από τους καλύτερους γαστρονομικούς προορισμούς της Ευρώπης.

Αναφορικά με τη λειτουργία της νέας πλατφόρμας ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης τόνισε πως «η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας περνά μέσα από την προώθηση ειδικών μορφών τουρισμού όπου κυρίαρχη θέση καταλαμβάνει ο γαστρονομικός τουρισμός. Η δυναμική της Θεσσαλονίκης ως ενός γαστρονομικού παράδεισου προωθείται με τη λειτουργία της νέας ιστοσελίδας που θα αναδείξει το κορυφαίο αυτό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της πόλης και θα ενισχύσει την εξωστρεφή της ματιά στον κόσμο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πίτσα μαργαρίτα κομψή
ΔΙΕΘΝΗ

Unesco: Θετικό πρώτο βήμα για την ιταλική κουζίνα ως άυλη κληρονομιά

Θετική γνωμοδότηση έλαβε η ιταλική γαστρονομική παράδοση από την επιτροπή ειδημόνων της Unesco για αναγνώριση ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Η οριστική απόφαση αναμένεται τον Δεκέμβριο στο Νέο Δελχί.
Logistics-Μεταφορές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεσσαλονίκη: Κόστος θωράκισης μεταφορικών υποδομών λόγω κλιματικής αλλαγής

Δισεκατομμύρια ευρώ θα απαιτηθούν για τη θωράκιση των μεταφορών στη Θεσσαλονίκη απέναντι στην κλιματική αλλαγή έως το 2100, με το κόστος επαναχάραξης οδικών υποδομών λόγω ανόδου της θάλασσας να ανέρχεται σε 350 εκατ. ευρώ.
Φιάλη κρασιού σε κελάρι
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Καινοτόμα υφάσματα από υπολείμματα ζύμωσης με ανθεκτικές και οικολογικές ίνες

Ερευνητές του Penn State αξιοποίησαν υπολείμματα μαγιάς από ζύμωση μπύρας και κρασιού για την παραγωγή υφασμάτων, δημιουργώντας ίνες υψηλής αντοχής με χαμηλό κόστος και ελάχιστες εκπομπές.
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμπόσιο UNESCO–ΑΠΘ για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Το Κέντρο UNESCO C2C του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνει το συμπόσιο «Νερό και Βιωσιμότητα» για τα 50 χρόνια του Διακυβερνητικού Υδρολογικού Προγράμματος (IHP) της UNESCO.