ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέες εντάσεις στον Έβρο με ρίψεις χημικών από τους Τούρκους

Τούρκοι αξιωματικοί πετούν χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με όχημα Αύρα της ΕΛΑΣ να ρίχνει νερό ενώ έχουν σπεύσει στο σημείο και δυνάμεις του στρατού.

Νέες εντάσεις στον Έβρο καθώς από την τουρκική πλευρά έχει αρχίσει μαζική ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης. Στο σημείο έσπευσαν ελληνικές δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας, με όχημα Αύρα της ΕΛΑΣ να ρίχνει νερό.

Σύμφωνα με αναφορές του ΣΚΑΪ στο σημείο δεν διακρίνονται πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά αντιθέτως φαίνονται Τούρκοι αξιωματικοί. Όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ, οι Τούρκοι ρίχνουν χημικά για να δημιουργήσουν προπέτασμα καπνού ώστε να εμποδιστεί η ορατότητα των ελληνικών δυνάμεων και να μην μπορούν να πλησιάσουν στον φράχτη.

Την Πέμπτη, κατά την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε υπάρξει ηρεμία κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Την περιοχή επισκέφθηκε επίσης ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Φραντσέσκο Ρόκα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας προσφύγων και μεταναστών στην άλλη πλευρά των συνόρων. Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να αρχίσει να δρα διαφορετικά σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και για την Τουρκία «να συνεχίσει να δρα θαρραλέα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, να δέχεται ανθρώπους και να τους συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια».

Μέχρι στιγμής, από το πρωί του Σαββάτου μέχρι χθες Πέμπτη έχουν αποτραπεί 36.649 περιπτώσεις παράνομης εισόδου, ένω έχουν συλληφθεί 252 άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν παράτυπα στην Ελλάδα.

Ο 22χρονος Αμπντέλ Χάντι από το Ίντλιμπ, τον οποίο το ΑΠΕ-ΜΠΕ συνάντησε την περασμένη Κυριακή, λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον συνοριακό σταθμό των Ιψάλων, λέει πως όλα αυτά τα χρόνια που συμβαίνει ο πόλεμος στη χώρα του, τη Συρία, είναι πολλές οι φορές εκείνες που άκουσαν υποσχέσεις πως θα τελειώσει ο πόλεμος, αλλά λίγο μετά έπεφταν στο κενό.

«Κουράστηκα να ακούω ότι θα σταματήσει ο πόλεμος και πως θα έχουμε και πάλι μια φυσιολογική ζωή. Θέλω να ζήσω όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας μου. Να συνεχίσω τις σπουδές μου και να βρω μια δουλειά. Να μην σκέφτομαι πως το πρωί που βγαίνω από το σπίτι ίσως είναι και η τελευταία φορά που θα δω τους δικούς μου. Τα αδέλφια μου τα κατάφεραν και κέρδισαν μια αξιοπρεπή ζωή στη Γερμανία», απαντά στην ερώτηση αν σκέφτεται να επιστρέψει στην πατρίδα του, αφού δεν μπορεί να συνεχίσει με νόμιμο τρόπο το ταξίδι του και στην Τουρκία, όπως λέει, είναι τελείως μόνος του. «Τη συζητήσαμε αυτή την προοπτική με κάποιους συμπατριώτες μου που γνώρισα, εδώ, στα σύνορα, αλλά οι περισσότεροι είναι της ίδιας άποψης. Δεν υπάρχει ελπίδα πια στη Συρία για έναν νέο άνθρωπο», τονίζει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tourkia, simaia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη Έλληνα αστυνομικού στην Τουρκία, τι λέει ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Kατά δήλωση των τουρκικών αρχών, ο αστυνομικός συνελήφθη μαζί με μία κοπέλα, γιατί ενώ επέστρεφαν στην Ελλάδα, 50 μέτρα πριν περάσουν τα σύνορα πλησίασαν στο ένα μέτρο απαγορευμένη περιοχή.
businessdaily-Astynomia-Glyfada
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύτατες κατηγορίες στους οπαδούς για τη δολοφονική επίθεση στου Ρέντη

Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας στην υπόθεση εμπλέκονται περίπου 160 πρόσωπα, εκ των οποίων ηγετικός ρόλο στην διεύθυνση της οργάνωσης αποδίδεται σε πέντε πρόσωπα.