ΓΔ: 2280.09 -1.11% Τζίρος: 305.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Πέντε νέα κρούσματα στην Ελλάδα, στους 89 το σύνολο των ασθενών

Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από το Λονδίνο.

Πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από το Λονδίνο.

Το σύνολο των προσβληθέντων από τον νέο κοροναϊό ανέρχεται πλέον σε 89. Η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Υπενθυμίζεται ότι χθες 

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 11 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα μας στα 84.

Πρόκειται για 81 Έλληνες και 3 ξένους υπηκόους. Τα 56 κρούσματα σχετίζονται με τους προσκυνητές στους Αγίους Τόπους, 47 ήταν ταξιδιώτες και άλλοι 9 επαφές των ταξιδιωτών αυτών.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 27 άτομα νοσηλεύονται, ένας εκ των οποίων με σοβαρή πνευμονία στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας. Σε απομόνωση στο σπίτι τους, σε καλή κατάσταση, παρακολουθούνται 57 άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι ο κ. Τσιόδρας, για πρώτη φορά, αναφέρθηκε σε 4 κρούσματα που δεν έχουν κανένα ιστορικό έκθεσης, δηλαδή πιο απλά, δεν σχετίζονται με τα μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα κρούσματα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί η πηγή μετάδοσης του ιού σε αυτούς.

Γίνεται ιχνηλάτηση επαφών τους η οποία είναι σε εξέλιξη.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας από την πλευρά του, τόνισε σε αυστηρό ύφος, ότι είναι υποχρέωση και καθήκον όλων να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν χωράει ανευθυνότητα, και ζήτησε όσοι έχουν συμπτώματα γρίπης να παραμείνουν στο σπίτι τους και υπευθυνότητα από όλους για τον περιορισμό της διασποράς, η οποία θα πλήξει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Από τις ευπαθείς ομάδες ο υπουργός Υγείας ζήτησε να μένουν στο σπίτι τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι και γι΄ αυτό θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε επίσης, ότι η επιτροπή εισηγήθηκε νέα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας στην κοινότητα.

Έδωσε έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, και μίλησε ουσιαστικά για ανθρώπους άνω των 70 ετών, με χρόνια καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη αλλά και όσους υποφέρουν από χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής. Ο κ. Τσιόδρας μίλησε για ακόμα μία φορά για τήρηση των κανόνων υγιεινής σε συναθροίσεις άνω των 50 ατόμων, αναφέροντας το παράδειγμα των δημοτικών συμβουλίων, ενώ είπε ότι ματαιώνονται όλες οι εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων και ο ημιμαραθώνιος της Αθήνας.

ΥΠΑ: Αναστέλλονται έως 23 Μαρτίου 2020, οι πτήσεις από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια από και προς την Β. Ιταλία

Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς τη Βόρεια Ιταλία από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες, από σήμερα 9 Μαρτίου έως τις 23 Μαρτίου 2020, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή «η ΥΠΑ δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και των πτήσεων και εναρμονισμένη με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, προχωρά ως μέτρο πρόληψης κατά του COVID19 στην προσωρινή αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη Βόρεια Ιταλία.

Η σχετική NOTAM ισχύει από σήμερα 9 Μαρτίου 2020 έως τις 23 Μαρτίου 2020 και αφορά όλα τα αεροδρόμια της Βόρειας Ιταλίας και συγκεκριμένα τις περιοχές (Emilia Romagna, Piedmont, Lombardy και Veneto)».

Σημειώνεται ότι η αναστολή πτήσεων ισχύει για όλα τα αεροδρόμια της Ελλάδας και όλες τις αεροπορικές εταιρίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεστ COVID-19 Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Πάνω από 90 άτομα απομακρύνθηκαν από το Hondius σήμερα

Πάνω από 90 επιβάτες και μέλη πληρώματος του Hondius θα έχουν απομακρυνθεί μέχρι το βράδυ, σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας της Ισπανίας. Η εκκένωση σταματά απόψε και θα συνεχιστεί αύριο απόγευμα λόγω ανεφοδιασμού σε καύσιμα.
Γαλλική σημαία Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Ένας από τους πέντε επαναπατρισθέντες στη Γαλλία με συμπτώματα χανταϊού

Ένας από τους πέντε Γάλλους που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο MV Hondius εμφάνισε συμπτώματα χανταϊού κατά την πτήση επαναπατρισμού. Όλοι τέθηκαν σε απομόνωση και λαμβάνουν ιατρική φροντίδα, ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει σχετικά μέτρα.
Κρουαζιερόπλοιο στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Αποβίβαση επιβατών και πληρώματος έλαβε χώρα από το Hondius

Επιβάτες και πλήρωμα κρουαζιερόπλοιου με χανταϊό αποβιβάζονται σήμερα υπό την επίβλεψη του ΠΟΥ. Δεν υπάρχουν συμπτώματα, μεταφέρονται αεροπορικώς στις χώρες τους χωρίς επαφή με το κοινό. Ορίστηκε 42ήμερη καραντίνα από σήμερα.
Νοσοκομειακό δωμάτιο κλίνες
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε καραντίνα 45 ημερών στο Αττικόν ο επαναπατρισμένος Έλληνας του MV Hondius

Έλληνας επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου MV Hondius, όπου εντοπίστηκε χανταϊός, επαναπατρίζεται σήμερα. Θα νοσηλευτεί προληπτικά στο «Αττικόν» σε ειδικό θάλαμο για 45 μέρες, συνοδευόμενος από προσωπικό ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ.
Σημαία Ισπανίας
ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Αποβιβάστηκε η πρώτη ομάδα επιβατών από το κρουαζιερόπλοιο

Ομάδα Ισπανών επιβατών αποβιβάστηκε από κρουαζιερόπλοιο με κρούσματα χανταϊού, μεταφέρθηκε σε στρατιωτικές βάσεις και με κυβερνητικό αεροσκάφος στη Μαδρίτη, όπου θα μπουν σε καραντίνα σε νοσοκομείο.
Τοπίο Τενερίφης Ισπανία
ΔΙΕΘΝΗ

Τενερίφη: Το κρουαζιερόπλοιο θα εκκενωθεί μέχρι αύριο το απόγευμα

Η απομάκρυνση των επιβατών από το κρουαζιερόπλοιο με εστία χανταϊού στην Τενερίφη θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως το απόγευμα της Δευτέρας, με προτεραιότητα στους Ισπανούς, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Ισπανίας.