ΓΔ: 2019.25 1.15% Τζίρος: 240.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Κτίριο ΓΣΕΕ Αθήνα
φωτο: ΓΣΕΕ

H ΓΣΕΕ δεν θα συμμετάσχει στη διαβούλευση για τον κατώτατο μισθό

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΕΕ (ΙΝΕ/ΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, αιτιολογείται η στάση της Συνομοσπονδίας.

Επιστολή στον Πρόεδρο του ΟΜΕΔ απέστειλε σήμερα η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΕΕ), με την οποία γνωστοποιεί την ομόφωνη απόφασή της να μην συμμετάσχει στην επιτροπή διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.

Στην επιστολή, την οποία υπογράφει ο Πρόεδρος της ΕΕ και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΕΕ (ΙΝΕ/ΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, αιτιολογείται η στάση της Συνομοσπονδίας, «με δεδομένο ότι ο καθορισμός του κατώτατου μισθού δυστυχώς συνεχίζει να αποτελεί αποκλειστική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης».

Ακολουθεί η σχετική επιστολή

«Προς τον Πρόεδρο του ΟΜΕΔ, κύριο Κώστα Παπαδημητρίου

Κύριε Πρόεδρε,

Με την παρούσα επιστολή, σας γνωστοποιούμε την ομόφωνη απόφαση της ΕΕ να μην συμμετάσχει στις εργασίες της επιτροπής διαβούλευσης για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2025.

Όπως γνωρίζετε, από το 2012, η Ελλάδα αποτελεί μια θλιβερή περίπτωση διαρκούς υποβάθμισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου, μοναδική ως προς την έκταση και την έντασή της, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εδώ και 13 χρόνια, με την επίκληση υποτιθέμενων "ειδικών συνθηκών" και παρά τις όποιες μεταβολές των ευρύτερων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έχει καταλήξει να αποτελεί αποκλειστική απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης.

Διαρκής και αμετάβλητη θέση μας όλο αυτό το διάστημα αποτελούσε και αποτελεί η έκφραση της πεποίθησης ότι ο προσδιορισμός του κατώτατου μισθού οφείλει να αποτελεί αντικείμενο ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, βάση της εξέλιξης των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών και κυρίως των μεταβαλλόμενων αναγκών αξιοπρεπούς διαβίωσης των μισθωτών και των οικογένειών τους.

Σε όλο αυτό το διάστημα, η ΕΕ, μέσω και της συμμετοχής του Ινστιτούτου Εργασίας, επέδειξε συστηματική συνέπεια λόγων και πρακτικών δεσμεύσεων, καταθέτοντας πλήρως τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες, όμως, ουδέποτε ελήφθησαν σοβαρά υπόψη.

Η κυβερνητική εξαγγελία των 950 ευρώ έως το έτος 2027 για το ύψος του κατώτατου μισθού υπολείπεται των πραγματικών αναγκών, δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη την κρίση κόστους διατροφής και στέγασης και δεν δημιουργεί συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Με βάση τις παραπάνω διαπιστώσεις, αλλά και δεδομένης της προαναγγελίας ουσιαστικά του ύψους της επικείμενης αύξησης του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, ανεξάρτητα του περιεχομένου της όποιας υποτιθέμενης διαβούλευσης, θεωρούμε τη μη προσέλευσή μας στη συγκεκριμένη διαδικασία ως απολύτως ενδεδειγμένη.

Οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που βιώνουν στη χώρα μας οι μισθωτοί εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, αλλά και η ίδια η εθνική οικονομία, επιβάλλουν την άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και την πραγματική επανίδρυση του κοινωνικού διαλόγου.

Για τη ΕΕ & το ΙΝΕ της ΕΕ

Ο Πρόεδρος

Γιάννης Παναγόπουλος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρώ χαρτονομίσματα κέρματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για το ύψος του κατώτατου μισθού

Αυτή θα είναι η τέταρτη αύξηση του κατώτατου μισθού στην οποία προχωράει η κυβέρνηση καθώς από τα 650 ευρώ το 2019, έχει φτάσει πλέον τα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023. Στα 908 ευρώ η πρόταση της ΓΣΕΕ.
Ζωή Κωνσταντοπούλου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντοπούλου: Η τροπολογία για το Μνημείο πλήττει τη δημοκρατία

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι με την τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη περιορίζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Ο πρωθυπουργός διαστρεβλώνει την αλήθεια με κάθε δήλωσή του

Ο Κ. Τσουκαλάς κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι επαναλαμβάνει τα ίδια μέτρα, αγνοώντας την πραγματική ακρίβεια και την πτώση εισοδημάτων. Τονίζει πως δεν έγινε αυτοκριτική για τις μεγάλες αυξήσεις τιμών και τα
Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων τα τελευταία 6 χρόνια

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στη Βουλή ότι η Ελλάδα υπερασπίστηκε με συνέπεια τα εθνικά της συμφέροντα τα τελευταία έξι χρόνια, προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα.
Ομιλητής σε βήμα πολιτικής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται επικοινωνιακά την ήττα της

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ–Κινήματος Αλλαγής (ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ), Κώστας Τσουκαλάς, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της στο Μνημείο του Αγνώστου, κάνοντας λόγο για πολιτική υποχώρηση.