ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στα 450 δισ. δολάρια θα φτάσει η μείωση των τουριστικών εισπράξεων

Αυξάνεται ο λογαριασμός των απωλειών στον τουριστικό κλάδο από την πανδημία του κορονοϊού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να αναμένει μείωση της τάξης 20%-30% των τουριστικών αφίξεων και αυξάνεται ο κίνδυνος για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.

Καθημερινά που εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού με τον αριθμό των επιβεβαιώμενων κρουσμάτων να αυξάνεται, τόσο μεγαλώνει και ο συνολικός λογαριασμός που θα κληθούν να πληρώσουν επιχειρήσεις και κοινωνία. Ο τουριστικός κλάδος αναμένεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα με τις απώλειες να αυξάνονται κάθε εβδομάδα που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ιό.

Συγκεκριμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), που έως τώρα ανέμενε μείωση των τουριστικών αφίξεων κατά 1-3% σε σχέση με το 2019 αναθεώρησε τις προβλέψεις του κατά πολύ παραπάνω κάνοντας λόγο πλέον για πτώση 20% με 30% το 2020. Ο οργανισμός αυτός των Ηνωμένων Εθνών που εδρεύει στη Μαδρίτη, εκτιμά στα 300 με 450 δισ. δολάρια (272 με 408 δισεκ. ευρώ) τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων, που αντιστοιχεί περίπου στο «ένα τρίτο» των εσόδων το 2019.

Αυτή η πτώση οφείλεται «στην άνευ προηγουμένου επιβολή περιορισμών στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο», εξήγησε ο Οργανισμός, υπογραμμίζοντας ότι αυτή την νέα πρόβλεψη οφείλει να την ερμηνεύσει κανείς «με επιφυλακτικότητα, δεδομένης της ιδιαίτερα αβέβαιης φύσης της σημερινής κρίσης». Η τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση είχε οδηγήσει τον τουρισμό σε μείωση κατά 4% το 2009, ανέφερε ο UNWTO. Το 2002, η πτώση ήταν μόλις 0,4% ύστερα από την επιδημία του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που στοίχισε τη ζωή σε 774 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

«Ο τουρισμός είναι ένας από τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο…Είναι σαφές ότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας», ιδιαίτερα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% των εταιριών του κλάδου, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Ζουράμπ Πολολικασβίλι, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Οργανισμός δεν έδωσε λεπτομέρειες για συγκεκριμένες περιοχές ή χώρες. Στις αρχές Μαρτίου εκτίμησε ότι η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού θα είναι αυτή που θα υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα παγκοσμίως από τη μείωση του αριθμού των τουριστών. Πριν την έναρξη της πανδημίας, ο προέβλεπε αύξηση 3-4% του παγκόσμιου τουρισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Patra-Karnavali-ekdiloseis
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορυφώνονται σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις του καρναβαλιού στη Πάτρα

Ήδη, η πόλη ζει σε έντονους και αμείωτους καρναβαλικούς ρυθμούς, με χιλιάδες καρναβαλιστές και επισκέπτες να απολαμβάνουν στιγμές διασκέδασης και ξεγνοιασιάς, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής.