ΓΔ: 1384.15 0.22% Τζίρος: 40.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:54:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Διαλύθηκε από τους Τούρκους ο καταυλισμός στον Έβρο

Μετά από ένα μήνα που υπήρξαν συγκρούσεις και πολλές προσπάθειες παραβίασης των ελληνικών συνόρων, ο καταυλισμός που είχε στηθεί στις Καστανιές Έβρου διαλύθηκε με την κυβέρνηση να εκφράζει την ικανοποίηση της.

Από τα ξημερώματα έπαψε και τυπικά να υπάρχει ο καταυλισμός των προσφύγων και μεταναστών που είχε στηθεί από την τουρκική κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ξεκινώντας έναν μήνα διαμάχης και συγκρούσεων. Η απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετές μέρες και ολοκληρώθηκε χθες, με τους Τούρκους να μετακινούν περίπου 1.500 άτομα με προορισμό τους προσφυγικούς καταυλισμούς στα ενδότερα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο είδησεων Ανατολού, λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, η νομαρχία της Αδριανούπολης χρησιμοποιεί λεωφορεία για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξενώνες σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας όπου θα τεθούν σε καραντίνα.

Η απομάκρυνση δεν ήταν ήσυχη παρόλα αυτά καθώς υπήρξαν και νέα επεισόδια την Πέμπτη σύμφωνα με τον σταθμό ΣΚΑΪ, καθώς οι Τούρκοι αστυνομικοί έκαψαν τις σκηνές των μεταναστών με σκοπό να απομακρυνθούν. Η φωτιά όμως επεκτάθηκε και απείλησε και ελληνικά εδάφη με τις ελληνικές δυνάμεις να αποσοβούν τελικά τον κίνδυνο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ανέφερε την διάλυση του καταυλισμού και ανέφερε πως σύμφωνα με πληροφορίες οι μετανάστες μεταφέρονται στο εσωτερικό της Τουρκίας και επισήμανε ότι η διάταξη των ελληνικών δυνάμεων παραμένει η ίδια. Επίσης ανέφερε ότι θα μεταβεί ο ίδιος στην περιοχή προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση. 

Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε για την κατάσταση στα σύνορα, με τη συμμετοχή του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Κωνσταντίνου Φλώρου και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Στην έναρξη της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός αφού συνεχάρη τις ελληνικές δυνάμεις τόνισε: «Ενδεχομένως να κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά η μάχη αυτή -μην έχετε καμία αμφιβολία- ότι συνεχίζεται. Καταφέραμε και εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο για λογαριασμό της χώρας και για λογαριασμό της Ευρώπης. Τη δυνατότητα και την αποτελεσματικότητα να φυλάμε τα σύνορά μας χερσαία και θαλάσσια».

Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστεί η ενίσχυση του φράχτη στον Έβρο και να γίνει αναδιοργάνωση των δυνάμεων χωρίς να υπάρξει εφησυχασμός.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση της κυβέρνησης στην επαναφορά των γκρίζων ζωνών ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει: «Η Τουρκία επανέρχεται στην κλιμάκωση μέσω της επικίνδυνης και ανυπόστατης θεωρίας των "γκρίζων ζωνών" - η οποία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ».
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερωτήματα για τον φόνο της 28χρονης, διερεύνηση υπόσχεται η κυβέρνηση

Ήταν διαθέσιμο περιπολικό στους Αγίους Αναργύρους πριν τη δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της, λέει η εκπρόσωπος της Αστυνομίας. Διερεύνηση πιθανών ευθυνών αστυνομικών υπόσχονται Μαρινάκης, Χρυσοχοΐδης.
businessdaily-Melissokomoi-Syntagma
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κυψέλες και καπνιστήρια έξω από τη Βουλή οι μελισσοκόμοι διαμαρτύρονται

Με τα φορτηγά τους, τα μελίσσια τους και τα καπνιστήρια τους οι μελισσοκόμοι διαδηλώνουν στην πλατεία Συντάγματος, θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη.