ΓΔ: 2129.82 -0.62% Τζίρος: 286.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Φώτο: Shutterstock

Κορονοϊός: Θέμα και γονιδίων ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι όχι

Οι γενετικές έρευνες που ξεκίνησαν, ελπίζεται ότι θα αποκαλύψουν ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο, ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρό τους.

Η πανδημική νόσος Covid-19 που προκαλείται από το νέο κορονοϊό SARS-CoV-2, είναι παράξενα «επιλεκτική». Μερικοί μόνο άνθρωποι που κολλάνε τον ιό, αρρωσταίνουν και, από αυτούς, λίγοι έχουν σοβαρά συμπτώματα. Οι περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις είναι ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, αλλά παραδόξως -και άκρως τραγικά- σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα) ανάμεσα στους σοβαρά άρρωστους και στα θύματα της νόσου συγκαταλέγονται σχετικά νεαρής ηλικίας και κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν αυτή την «ιδιοτροπία» της νόσου και αναπόφευκτα αναζητούν τη λύση του γρίφου και στο γονιδίωμα. Πέρα από τις όποιες διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα μεταξύ των ανθρώπων, τα γονίδια είναι ο δεύτερος βασικός παράγων που μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι περνάνε τη νόσο ξώφαλτσα, ενώ για μερικούς συνομηλίκους τους αποβαίνει μοιραία.

Οι γενετικές έρευνες που ξεκίνησαν, ελπίζεται ότι θα αποκαλύψουν ποιοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο και ποιοι λιγότερο, ανάλογα με το γενετικό υπόβαθρό τους. Αυτό ίσως ανοίξει και νέους δρόμους θεραπείας για την Covid-19.

Οι μελέτες εκτείνονται από ευρισκόμενες ήδη σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας έρευνες ανάλυσης DNA σε πολλές χιλιάδες άτομα (μερικά από τα οποία πλέον αρρωσταίνουν από τον κορονοϊό) μέχρι νέες πρωτοβουλίες συλλογής DNA από ασθενείς με Covid-19 σε χώρες, όπως η Ιταλία. Σε όλες τις περιπτώσεις, στόχος είναι να γίνει σύγκριση ανάμεσα στο DNA αυτών που αρρωσταίνουν λόγω του νέου ιού με ήπια έως μηδενικά συμπτώματα και εκείνων με σοβαρά συμπτώματα.

«Βλέπουμε τεράστιες διαφορές στα κλινικά συμπτώματα, καθώς και από χώρα σε χώρα. Κατά πόσο αυτό εξηγείται από γενετικούς παράγοντες, αποτελεί ένα πολύ ανοικτό ερώτημα», δήλωσε στο «Science» ο ιταλικής καταγωγής γενετιστής Αντρέα Γκάνα του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, ο οποίος ηγείται μεγάλης διεθνούς πρωτοβουλίας για να συλλεχθούν, να αναλυθούν και να συγκριθούν δείγματα DNA από ασθενείς με Covid-19 ανά τον κόσμο.

Ήδη έχει δημιουργηθεί ο ιστότοπος Covid-19 Host Genetics Initiative, όπου οι τράπεζες γενετικών δεδομένων σε όλο τον κόσμο και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έλθουν σε επαφή για να συμβάλουν με γενετικά στοιχεία. Τουλάχιστον 11 ιταλικά νοσοκομεία αναμένεται να συλλέξουν δείγματα ασθενών τους (μετά από έγκριση των τελευταίων) και να τα αποστείλουν. Ο δρ Γκάνα ευελπιστεί ότι μέσα σε περίπου δύο μήνες θα υπάρχουν τα πρώτα γενετικά ευρήματα σχετικά με τη νόσο Covid-19.

Άλλες γνωστές και μεγάλες βάσεις γενετικών δεδομένων, όπως η βρετανική UK Biobank και η ισλανδική deCODE Genetics, θα κάνουν κάτι ανάλογο, προσθέτοντας γενετικό υλικό από ασθενείς με Covid-19. Παρόμοια προσπάθεια ξεκίνησε ο γνωστός Αμερικανός γενετιστής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς, επικεφαλής του προγράμματος Personal Genome Project.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα προκύψει από τις γενετικές αναλύσεις. Πιθανώς, σύμφωνα με τον ανοσολόγο Φίλιπ Μέρφι του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ, σε μερικούς ανθρώπους να υπάρχουν μεταλλάξεις που διευκολύνουν τον ιό να προσδένεται και να εισδύει στα κύτταρα των πνευμόνων. Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ορισμένες μεταλλάξεις επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου αντιδρά στους ιούς και στα βακτήρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χειρουργική αίθουσα νοσοκομείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Θεμιστοκλέους: Το ΕΣΥ μείωσε για πρώτη φορά τις αναμονές στα χειρουργεία

Ο υφ. Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους δήλωσε πως για πρώτη φορά το ΕΣΥ μείωσε σημαντικά τους χρόνους αναμονής για χειρουργείο, λόγω αύξησης προσωπικού, απογευματινών χειρουργείων και αξιοποίησης ιδιωτικών κλινικών, παρά τις διαπιστωμένες ελλείψεις.
Ασθενοφόρο ΕΚΑΒ εξωτερικά
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βέροια: Στη ΜΕΘ η 24χρονη που βρέθηκε βαριά τραυματισμένη σε πολυκατοικία

Σε κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ του «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται 24χρονη με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, μετά από σοβαρό τραυματισμό που υπέστη στη Βέροια. Η νεαρή διασωληνώθηκε και παρακολουθείται στενά.
Ζαΐρ Μπολσονάρου σε εκδήλωση
ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Βελτιώνεται η υγεία του πρώην προέδρου Μπολσονάρου

Βελτίωση παρουσιάζει η υγεία του Ζαΐχ Μπολσονάρου, που νοσηλεύεται με βρογχοπνευμονία σε κλινική της Μπραζίλια. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας παραμένει υπό παρακολούθηση, χωρίς ωστόσο να έχει οριστεί εξιτήριο.
Μέτε-Μάριτ Νορβηγίας κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Επιδείνωση στην υγεία της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας

Επιδείνωση σημείωσε η υγεία της πριγκίπισσας Μέτε-Μάριτ της Νορβηγίας λόγω πνευμονικής ίνωσης, με αποτέλεσμα να μην παραστεί σε εκδηλώσεις για την επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους του Βελγίου στη χώρα. Εξετάζεται μεταμόσχευση πνεύμονα.
Συνάντηση επίσημων προσώπων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Βαρτζόπουλος συναντήθηκε με βουλευτές CDU και το Ίδρυμα Konrad-Adenauer

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος συναντήθηκε με βουλευτές του CDU και εκπροσώπους του Konrad-Adenauer-Stiftung, συζητώντας για τις μεταρρυθμίσεις στην Ψυχική Υγεία, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και ενίσχυση συνεργασίας.
Θεσσαλονίκη πολυκατοικίες άποψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχ. Μπεκίρης: Επισκέψεις σε έργα και δομές υγείας στη δυτική Θεσσαλονίκη

Επίσκεψη στη δυτική Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν στελέχη του πρωθυπουργικού γραφείου, όπου συζήτησαν με τοπικούς φορείς για τα έργα που εξελίσσονται και τις νέες παρεμβάσεις σε υποδομές, σχολεία και αθλητισμό.