ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Στοπ» στους «πονηρούς» εκδρομείς του Πάσχα: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Με τη δήλωση εισοδήματος θα αποδεικνύεται σε ελέγχους από την αστυνομία ο τόπος κατοικίας, ώστε να μην περάσουν οι «πονηροί» που έκαναν αλλαγές πρόσφατα. Κλειστό το σύστημα της ΑΑΔΕ για αλλαγές κατοικίας.

Αυστηρό μπλόκο στήνουν οι αστυνομικές αρχές ενόψει του Πάσχα για να αποφευχθούν οι μετακινήσεις εκδρομέων κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων, ενώ και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έβαλε τέλος στις «πονηρές» αλλαγές του τόπου μόνιμης κατοικίας.

Ειδικότερα, στους ελέγχους που θα γίνονται στις εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, σε εθνικές και τοπικές οδούς, θα ζητείται η απόδειξη του τόπου μόνιμης κατοικίας με βάση το εκκαθαριστικό της τελευταίας φορολογικής δήλωσης, ώστε να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο ορισμένοι να έχουν μεταβάλει πρόσφατα την κατοικία τους στο ηλεκτρονικό σύστημα της εφορίας, ώστε να δικαιολογήσουν τη μετάβασή τους στην επαρχία.

Εξάλλου, με απόφαση της ΑΑΔΕ έκλεισε το «παράθυρο» για αλλαγή της μόνιμης κατοικίας των φορολογουμένων, καθώς τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου άρχισαν να υποβάλλονται πολλές αιτήσεις στο taxisnet για την αλλαγή μόνιμης κατοικίας, κυρίως δηλαδή για «μεταφορά» κατοικίας από αστικά κέντρα στην επαρχία.

Η απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα τις Κυβερνήσεως απαγορεύει από τις 4 Απριλίου την υποβολή ηλεκτρονικών αλλαγών τόπου μόνιμης κατοικίας. Ακόμη, όμως, και όσοι πρόλαβαν να αλλάξουν μόνιμη κατοικία πριν από αυτή την ημερομηνία δεν θα μπορέσουν να περάσουν τα αστυνομικά μπλόκα, αφού, όπως προαναφέρθηκε, οι έλεγχοι θα γίνονται με βάση το τελευταίο εκκαθαριστικό δήλωσης εισοδήματος.

Η απόφαση Πιτσιλή, ειδικότερα, αναφέρει ότι:

  1. Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας που προβλέφθηκαν για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, δεν διεκπεραιώνονται δηλώσεις αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας, από φυσικά πρόσωπα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΠΟΛ 1123/30-04-2014 (Β΄ 1220) απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Με νεότερη απόφαση, θα ορισθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα συνυποβάλλονται για την εξέταση αιτήματος αλλαγής της διεύθυνσης κατοικίας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
  2. Η παρούσα απόφαση ισχύει για δηλώσεις μεταβολής κατοικίας που υποβάλλονται από το Σάββατο 4 Απριλίου 2020 και μέχρι τη λήξη των έκτακτων μέτρων για την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ