ΓΔ: 1445.22 -0.24% Τζίρος: 1.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:36:10 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε 24ωρη απεργία η ΟΤΟΕ για τα εργασιακά

Κλειστές θα παραμείνουν οι τράπεζες την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου λόγω της εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε να αντιδράσει η ΟΤΟΕ στο «ξήλωμα των εργασιακών δικαιωμάτων που επιφέρουν οι εργασιακές ρυθμίσεις του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου για τις ΣΣΕ, τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων».

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της:

«Η ΟΤΟΕ εγκαλεί την Κυβέρνηση διότι, με επικοινωνιακή προμετωπίδα την ανάπτυξη και κάποιες μεμονωμένες διευθετήσεις σε ατομικά εργασιακά δικαιώματα, επιχειρεί «χειρουργικά», αλλά καίρια χτυπήματα σε θεμελιώδεις εργασιακούς θεσμούς:

  • βάζει στο στόχαστρο τις κλαδικές ΣΣΕ, εισάγοντας πολλαπλές εξαιρέσεις στην αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, τόσο στο εσωτερικό κάθε κλάδου όσο και σε τοπικό επίπεδο, με κίνδυνο οι εξαιρέσεις να γίνουν η νέα «κανονικότητα».
     
  • πυροδοτεί νέες εστίες τριβών και αμφισβητήσεων για την ισχύ των κλαδικών ΣΣΕ, νέες πιέσεις μείωσης του Ενιαίου Μισθολογίου, νέα ανασφάλεια δικαίου, για το τι τελικά θα ισχύει και τι όχι.
     
  • εισάγει νέα εμπόδια στην επέκταση των ΣΣΕ στο σύνολο κάθε κλάδου, δημιουργώντας συνθήκες νόθευσης του ανταγωνισμού, εργασιακού ντάμπινγκ και ευρείας εργασιακής απορρύθμισης.
     
  • επιχειρεί να καταργήσει ξανά, με νόμο και πολύ περισσότερο στην πράξη, την αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ, παρ’ ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στάση εργασίας στις τράπεζες την Δευτέρα 28 Μαρτίου προανήγγειλε η ΟΤΟΕ

Η ΟΤΟΕ κάλεσε τους εκπροσώπους των τραπεζών να προσέλθουν στη νέα συνάντηση με ουσιαστικά βελτιωμένες προτάσεις και προειδοποίησε πως μπορεί να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.