ΓΔ: 1443.58 -0.35% Τζίρος: 44.99 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Church
Shutterstock

Ξεκινούν οι λειτουργίες και οι τελετές με την συμμετοχή πιστών από 17 Μαΐου

Τα μέτρα προστασίας που πρέπει να τηρούνται όπως μεταξύ άλλων η σύσταση για τη χρήση μάσκας, η υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και το συχνό καθαρισμό επιφανειών αναφέρονται στην ΚΥΑ.

Με ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα, θα επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με τη συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων.

Η απόφαση θα ισχύσει από 17 Μαΐου έως και 5 Ιουνίου.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, στην ΚΥΑ θα αναφέρεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, και θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ.

Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο στην ίδια ενημέρωση, στην ΚΥΑ θα ενσωματωθούν συστάσεις και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που ανταποκρίνονται σε ειδικότερες ανάγκες και χαρακτηριστικά επιμέρους θρησκευτικών κοινοτήτων, όπως για παράδειγμα ο τρόπος εισόδου σε χώρους λατρείας που δεν επιτρέπεται η είσοδος με υποδήματα.

Αποσαφηνίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών ή θρησκευτικών τελετών σε υπαίθριους χώρους, ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναθροίσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άγιον Όρος: Ανακοίνωση για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

«Ενθαρρύνουμε και επαινούμε όσους προκρίνουν την φωνή της συνειδήσεως έναντι της τυχόν κομματικής πειθαρχίας και είμαστε συνοδοιπόροι εις τον αγώνα τους» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με λαμπρότητα η τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα

Το απόγευμα το Φώς έρχεται στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegean. Μετά την Αφή, ο Πατριάρχης θα παραδώσει το Ανέσπερο Φως στον εκπρόσωπο της ελληνικής Πολιτείας, υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτόν τον πόλεμο

Η Εκκλησία της Ελλάδος δια στόματος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και των υπολοίπων μελών της Ιεράς Συνόδου καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει τόσο ανθρώπινο πόνο.
ekklisia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερά Σύνοδος: Αδύνατο να ελέγχουμε πιστοποιητικά ή τεστ των πιστών

Η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε ότι συμπαρίσταται στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, αλλά δεν είναι εφκτό το προσωπικό των ναών να αναλάβει την ευθύνη του ελέγχου πιστοποιητικών ή τεστ.