Φωτο: Shutterstock

Κλείνει για τα αυτοκίνητα το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Απαγορευμένο θα παραμείνει για τα αυτοκίνητα, για χρονικό διάστημα έως έξι μηνών, το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να υλοποιηθεί το σχέδιο του «Μεγάλου Περιπάτου». Ποιοι εξαιρούνται.

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στην καθημερινότητα εκατομμυρίων οδηγών, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί την πρόταση του Δήμου Αθηναίων για απαγόρευση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Η απαγόρευση θα ισχύσει για τους επόμενους τρεις με έξι μήνες και θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του «Μεγάλου Περιπάτου» της Αθήνας ,με συνολικό μήκος διαδρομής 6,8 χιλιόμετρα, ο οποίος περιλαμβάνει την Ενοποίηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Δήμου Αθηναίων περιλαμβάνει το κλείσιμο δύο μεγάλων τμημάτων του κέντρου, του Εμπορικού Τριγώνου και της Πλάκας, για τα αυτοκίνητα, πλην των μονίμων κατοίκων και των απαραίτητων εξυπηρετήσεων.

Ακόμα, στο σχέδιο συμπεριλαμβάνεται η μετατροπή των οδών Μητροπόλεως, Ηρώδου Αττικού, Ερμού (το υπόλοιπο) και Αθηνάς σε οδούς ελεύθερες από αυτοκίνητα. Τέλος, θα επιχειρηθεί ο δραστικός περιορισμός της κίνησης των οχημάτων στην οδό Πανεπιστημίου, με δια-πλάτυνση των πεζοδρομίων και τη δημιουργία πεζοδρόμων, την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασ. Όλγας. Όταν ολοκληρωθεί, θα πρόκειται για την πιο εκτεταμένη παρέμβαση που έχει γίνει στην πρωτεύουσα από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας.

Τι περιλαμβάνει η ΚΥΑ

Σύμφωνα με την ΚΥΑ: «Η πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας αφορά στην Πλάκα και στην περιοχή που οριοθετείται από τις οδούς, Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Η Σταδίου παραμένει σε κυκλοφορία στο σύνολό της.

Ακόμα, επιβάλλονται ως μέτρα πρόληψης και για το απολύτως αναγκαίο χρονικό διάστημα, προσωρινά κυκλοφοριακά μέτρα και ρυθμίσεις αύξησης του χώρου για την εξυπηρέτηση των πεζών και των μετακινούμενων με ήπιες μορφές μετακίνησης, στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και ειδικότερα επί των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου (Πανεπιστημίου), Φιλελλήνων, Βασιλίσσης Όλγας, Ηρώδου Αττικού και Σταδίου (από την οδό Καραγιώργη Σερβίας έως την οδό Μητροπόλεως)».

Πρόστιμα μέχρι 150 ευρώ

Η δημοτική αστυνομία θα επιφορτιστεί με τον έλεγχο για το αν τηρούνται οι απαγορεύσεις και θα «κόβει» τα πρόστιμα που θα φτάνουν τα 150 ευρώ στους παραβάτες.

Τα μέτρα θα ισχύουν για τρεις μήνες και υπάρχει η δυνατότητα να παραταθούν για άλλους τρεις, μετά από εισήγηση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων και απόφαση του υπουργού Μεταφορών.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τις απαγορεύσεις εξαιρούνται υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί, ειδικοί και υπηρεσιακοί γραμματείς, βουλευτές, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες και συντονιστές Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για μετακινήσεις που αφορούν στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Εξαιρούνται επίσης όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας και των αρμόδιων φορέων προστασίας και παροχής υπηρεσιών υγείας και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

α) μετακινήσεις οχημάτων μονίμων κατοίκων της περιοχής,

β) μετακινήσεις οχημάτων από και προς πάρκινγκ που λειτουργούν στην περιοχή,

γ) μετακινήσεις επαγγελματικών οχημάτων (TAXI) μόνο για επιβίβαση ή αποβίβαση

δ) τα μέσα μεταφοράς.

Όσοι επιτρέπεται να κυκλοφορούν στην περιοχή, είτε είναι κάτοικοι (α) είτε πάνε ή φεύγουν από πάρκινγκ της περιοχής (β), θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά ταυτότητα ή διαβατήριο.

Στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας όπου θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων θα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η τροφοδοσία (παράδοση – παραλαβή) με οχήματα που είναι εφοδιασμένα με έγκυρα παραστατικά μεταφοράς εμπορευμάτων και υλικών αποκλειστικά και μόνο προς τον σκοπό της τροφοδοσίας των καταστημάτων και επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά την περίοδο που ισχύει η απαγόρευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Interamerican: Έκτακτο σχέδιο στήριξης των υγειονομικών δομών του Δήμου Αθηναίων

Η εταιρεία έχει παραδώσει, ήδη, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στα ιατρικά κέντρα του δήμου Αθηναίων και άλλο υγειονομικό υλικό (φιάλες οξυγόνου, οξύμετρα, στηθοσκόπια, καρδιογράφο κ.ά. είδη).
a' katoikia-spitia-athina
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κυριακάτικη δράση καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων στη Νεάπολη Εξαρχείων

Όπως επισημαίνεται από τον δήμο, οι κυριακάτικες παρεμβάσεις καθαριότητας ξεκίνησαν τον περασμένο Φεβρουάριο και καλύπτουν μικρούς και μεγαλύτερους δρόμους, μίας, κάθε φορά Δημοτικής Κοινότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 24 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων για ασφαλή πεζοδρόμια

Σχεδόν 200.000 τ.μ. πεζοδρομίων μέσα στην επόμενη τριετία θα στρωθούν με σύγχρονα υλικά δαπεδόστρωσης με ψυχρές ιδιότητες, συμβάλλοντας ενεργά στη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας: Πώς ξεκίνησε και ως πού μπορεί να φτάσει

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Νοέμβριο όταν ο δήμος χτύπησε την πόρτα του Πολυτεχνείου. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Η πολυπλοκότητά του απαιτούσε συνεργασία συγκοινωνιολόγων, μηχανικών, πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων