ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τον καλύτερο δείκτη κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα

Ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας σημείωσε οτι μπορεί τα κρούσματα στην χώρα να είναι πολύ λίγα, όμως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Μπορεί η χώρα να καταγράφει τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Ευρώπη, όμως ο εφησυχασμός που παρατηρείται μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» καθώς ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα λοιμώξεων σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα.

Σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας ανέφερε πως στην Ελλάδα έχουμε τον καλύτερο δείκτη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη, όμως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως υπάρχει στην κοινωνία η πεποίθηση πως έχουμε τελειώσει με τον ιό. «Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Ο συνωστισμός σε πλατείες και μπαρ που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μπορεί να πυροδοτήσει «ανά πάσα στιγμή» ένα νέο κύμα πανδημίας με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, με τον λοιμωξιολόγο να ελπίζει «να μην είναι άσχημες». Η Γερμανία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να προκαλέσει η παραβίαση των κανόνων που έφερε 150 κρούσματα σε μια ημέρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σύψας, «ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λχ σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ένορκη διοικητική εξέταση στο «Αττικόν» για το θάνατο του Δημ. Καλλιάνου

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτησή του είχε περιγράψει τη σοβαρότητα της κατάστασης του πατέρα του Δημήτρη, αφήνοντας αιχμές εναντίον γιατρών διότι δεν έβαλαν τον πατέρα του σε ΜΕΘ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η γονιμότητα επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με έρευνα

Η καθηγήτρια Μαιευτικής- Γυναικολογίας ΕΚΠΑ Σοφία Καλανταρίδου παρουσίασε τα αποτελέσματα μελετών για την μείωση της γυναικείας γονιμότητας, εξαιτίας τής περιβαλλοντική ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ερρίκος Ντυνάν: Μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς

«Αυτή η μη χειρουργική διαδικασία προσφέρει πλεονεκτήματα, όπως μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, λιγότερο πόνο και μικρότερο κίνδυνο επιπλοκών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές μεθόδους» τόνισε ο Αλέξανδρος Μάλλιος.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην τελική ευθεία μπαίνει η ανταλλαγή δεδομένων Υγείας εντός της ΕΕ

Με τον Eυρωπαϊκό Xώρο Δεδομένων Υγείας οι πολίτες θα έχουν ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στη χώρα καταγωγής τους ή σε άλλο κράτος μέλος.