Φώτο: Shutterstock

Τον καλύτερο δείκτη κρουσμάτων στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα

Ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας σημείωσε οτι μπορεί τα κρούσματα στην χώρα να είναι πολύ λίγα, όμως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Μπορεί η χώρα να καταγράφει τον χαμηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Ευρώπη, όμως ο εφησυχασμός που παρατηρείται μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» καθώς ενδέχεται να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα λοιμώξεων σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο Νίκο Σύψα.

Σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας ανέφερε πως στην Ελλάδα έχουμε τον καλύτερο δείκτη Ρ0 σε όλη την Ευρώπη, όμως είναι ανησυχητικό το γεγονός πως υπάρχει στην κοινωνία η πεποίθηση πως έχουμε τελειώσει με τον ιό. «Δυστυχώς ο ιός είναι ακόμη εδώ και μπορεί να γυρίσει απότομα. Ο ΠΟΥ είπε το αυτονόητο, ότι αν παραβιάσουμε τους βασικούς κανόνες, που είναι ο κανόνας της απόστασης όλα όσα κερδίσαμε θα τα χάσουμε και ταχύτατα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.

Ο συνωστισμός σε πλατείες και μπαρ που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μπορεί να πυροδοτήσει «ανά πάσα στιγμή» ένα νέο κύμα πανδημίας με πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, με τον λοιμωξιολόγο να ελπίζει «να μην είναι άσχημες». Η Γερμανία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι μπορεί να προκαλέσει η παραβίαση των κανόνων που έφερε 150 κρούσματα σε μια ημέρα.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Σύψας, «ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, λχ σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 207 τα νέα κρούσματα κορονοϊού και 3 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 54 συμπολίτες μας. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88,9%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.