ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Πώς μπορούμε να απολαύσουμε με ασφάλεια τη βόλτα μας σε μπαρ και εστιατόρια

Ανοιχτά καφέ, μπαρ και εστιατόρια δίνουν μια νότα αισιοδοξίας καθώς μπαίνουμε στη «νέα κανονικότητα». Οδηγίες και συμβουλές ώστε να μπορέσουμε να απολαύσουμε τη βόλτα μας αλλά να παραμείνουμε ασφαλείς.

Επιστρέφουμε σε κάποιους από τους συνηθισμένους και αγαπημένους τρόπους διασκέδασης με το άνοιγμα και πάλι των καταστημάτων της εστίασης και μπορούμε πλέον να απολαύσουμε το φαγητό ή το ποτό μας με - λίγους - φίλους και νέους κανόνες καθώς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί δεν έχουμε ακόμα τελειώσει με το νέο ιό που έφερε τα πάνω κάτω στις ζωές μας.

Με τις νέες οδηγίες τα καταστήματα θα λειτουργούν με αναλογία ένας πελάτης ανά δύο τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας. Επίσης η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων είναι από 0,70 εκ έως 1,70 εκ. Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα. Και τέλος, ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.

Ο ΕΦΕΤ εξέδωσε μία σειρά από οδηγίες προς τους υπεύθυνους των επιχειρήσεων ανάμεσα στις οποίες είναι:

  • Αποφυγή συγχρωτισμού και τήρηση των απαιτήσεων «απόστασης» με αναδιάταξη του εργασιακού χώρου και αναδιοργάνωση των τραπεζοκαθισμάτων των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων με βάση τις συστάσεις των αρμόδιων φορέων.
  • Διαμόρφωση προγράμματος σταδιακής προέλευσης /αποχώρησης των εργαζομένων με δημιουργία ομάδων εργασίας.
  • Διαμόρφωση προγράμματος ελεγχόμενης πρόσβασης των υπαλλήλων της επιχείρησης σε κοινόχρηστους χώρους (χώροι διαλειμμάτων, αποδυτήρια, λουτρά, τουαλέτες κ.ά.)
  • Συναλλαγές σε ταμείο: 1. ενθάρρυνση πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, 2. Τοποθέτηση αντισηπτικού στη θέση του ταμία και στη θέση του πελάτη, 3. Τοποθέτηση σήμανσης στο δάπεδο για την οριοθέτηση αποστάσεων για την αποφυγή σχηματισμού ουράς πελατών και ορισμός υπεύθυνου για συνεχή εποπτεία, 4. Τοποθέτηση plexiglas αν αυτό κρίνεται αναγκαίο.
  • Προτροπή πελατών και εργαζομένων να χρησιμοποιούν τις σκάλες και να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες στο μέτρο του δυνατού.

Μπορείτε να βρείτε εδώ όλον τον οδηγό επανεκκίνησης για τη μαζική εστίαση.

Κάνουμε βόλτα αλλά μένουμε ασφαλείς

Ωστόσο, σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι και για αυτές τις βόλτες ισχύουν οι γνωστοί πλέον κανόνες υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης που θα πρέπει να ακολουθούμε πιστά: 

Για επιπλέον πληροφορίες σχετικά με τον ιό μπορείτε να επισκεφτείτε το https://eody.gov.gr/ ή να καλέσετε στο 1135.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πού κλείνουν τα καταστήματα τα μεσάνυχτα και επιβάλλεται όριο στις συναθροίσεις

Από το μέτρο εξαιρούνται τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι εκδηλώσεις ζωντανού θεάματος και ακροάματος (όπως παραστάσεις θεάτρου, χορού και μουσικής) και οι υπηρεσίες προβολής κινηματογραφικών ταινιών.