ΓΔ: 1435.29 1.05% Τζίρος: 49.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:41:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μέτρα στήριξης για τους αγρότες - Τι προβλέπεται για την ασφάλιση μετακλητών εργατών

Σε παράγραφο που προστέθηκε σε προϋπάρχουσα ΠΝΠ, ορίζεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία, ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο.

Λύση στο θέμα των μετακλητών εργατών γης δόθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ παράλληλα πάρθηκαν αποφάσεις με τις οποίες ενθαρρύνεται η απασχόληση στον αγροτικό τομέα.

Ο υπουργός Μάκης Βορίδης, κατόπιν συννεννόησης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, διευθέτησαν το ζήτημα της ασφάλισης των μετακλητών εργατών γης. Έτσι, σε παράγραφο που προστέθηκε σε προϋπάρχουσα ΠΝΠ, ορίζεται ότι οι πολίτες τρίτων χωρών που απασχολούνται στην αγροτική οικονομία, ασφαλίζονται στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων με εργόσημο. Αυτό το στοιχείο συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία.

Επίσης, εξαιρέθηκαν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που ασκούν αγροτική δραστηριότητα υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ, από την καταβολή μειωμένης σύνταξης κατά 30%, ενώ με την ίδια ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα και στους συνταξιούχους άλλων φορέων καθώς και του Δημοσίου να απασχολούνται ως αγρότες, μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς χωρίς να μειώνεται η σύνταξή τους εφόσον το εισόδημά τους από αγροτική δραστηριότητα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
Greenpeace
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Greenpeace: Τονίζει την ανάγκη για εθνική αγροτική στρατηγική στην Ελλάδα

Το ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης έστειλε επιστολή στα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας να τοποθετηθεί ο αγροδιατροφικός τομέας στο επίκεντρο της κυβέρνησης.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιστώνεται στους αγρότες η επιστροφή ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης

Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει.
pyrkagia-fwtia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα αποζημιωθούν οι αγροτικές καλλιέργειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Ειδικά για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, συνεπώς οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιο γρήγορες οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ με τη βοήθεια της τεχνολογίας

«Το τρίπτυχο "αμεσότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη" διασφαλίζεται πλέον στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός.