ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Επίσκεψη της Επιτρόπου του ΟΗΕ στην Ελλάδα για τους νέους

Η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για τη Νεολαία, Τζαγιάθμα Βικραμαναγιάκε επισκέπτεται την Ελλάδα για να συναντήσει νεαρούς ακτιβιστές και οργανώσεις νεολαίας με στόχο την ένταξη των νέων στις λήψεις αποφάσεων.

Την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται από σήμερα έως τις 11 Οκτωβρίου η Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για τη Νεολαία, Τζαγιάθμα Βικραμαναγιάκε.

Θα συμμετάσχει στο Athens Democracy Forum και θα παρουσιάσει τις απόψεις της σχετικά με την κατάσταση της δημοκρατίας και τους νέους. Στο Forum θα μιλήσουν δημοσιογράφοι των New York Times, πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, επικεφαλής επιχειρήσεων και άλλοι παράγοντες, που θα εστιάσουν στην κατάσταση της δημοκρατίας και στις ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των δημοκρατικών ζητημάτων. 

Η Ειδική Απεσταλμένη του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τοπικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, με εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών, εθελοντές της ΧΑΝΘ, νεαρούς ακτιβιστές και οργανώσεις νεολαίας, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση της νεολαίας στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή, δίνοντας έμφαση στην ένταξη των νέων στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Η κ. Βικραμαναγιάκε θα αξιοποιήσει την πρώτη της επίσκεψη στην Ελλάδα προκειμένου να γνωρίσει τις δράσεις για νέους πρόσφυγες που πραγματοποιούνται από την ΧΑΝΘ, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς. Η επίσκεψη αποτελεί μία ευκαιρία ευαισθητοποίησης για τον καίριο ρόλο που διαδραματίζουν οι νέοι στην ανθρωπιστική δράση, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης ροής προσφύγων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής.

Ένας τέτοιος ρόλος έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο του Συμφώνου για τους Νέους στην Ανθρωπιστική Δράση, που αποτελεί την παγκόσμια έκκληση 53 κυβερνητικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, με στόχο να δοθεί προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των νέων γυναικών και ανδρών, που έχουν πληγεί από καταστροφές, συγκρούσεις, βίαιους εκτοπισμούς ή άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η συμμετοχή των νέων έχει επίσης ιδιαίτερη σημασία για την υλοποίηση της Στρατηγικής των Ηνωμένων Εθνών για τη Νεολαία ("Youth 2030").

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, διόρισε την κ.Βικραμαναγιάκε απεσταλμένη του για τη Νεολαία τον Ιούνιο του 2017, όταν αυτή ήταν 26 ετών. Ο ρόλος της Ειδικής Απεσταλμένης για τη Νεολαία είναι καθοριστικός για την επιτυχία της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, επιτυχία που εξαρτάται από την ενίσχυση των νέων τόσο ως δικαιούχων και όσο και ως παραγόντων αλλαγής.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη "Νεολαία 2030", την πρώτη τους Στρατηγική για τη Νεολαία, η οποία στοχεύει στην κλιμάκωση των παγκόσμιων, περιφερειακών και εθνικών δράσεων για την κάλυψη των αναγκών των νέων, την προστασία των δικαιωμάτων τους και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους ως φορέων αλλαγής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΗΕ: Η διατροφική ανασφάλεια επιδεινώνεται σε Κονγκό, Υεμένη, Νιγηρία και Νότιο Σουδάν

Η διατροφική ανασφάλεια επιτείνεται τώρα ακόμη περισσότερο από φυσικές καταστροφές, οικονομικά σοκ και υγειονομικές κρίσεις, προειδοποιεί ο βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 450 δισ. δολάρια θα φτάσει η μείωση των τουριστικών εισπράξεων

Αυξάνεται ο λογαριασμός των απωλειών στον τουριστικό κλάδο από την πανδημία του κορονοϊού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να αναμένει μείωση της τάξης 20%-30% των τουριστικών αφίξεων και αυξάνεται ο κίνδυνος για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ο μέσος άνθρωπος πετάει φαγητό 527 θερμίδων καθημερινά

Πέρα από τις απώλειες πολύτιμων τροφών που θα μπορούσαν να θρέψουν τους φτωχούς, υπάρχουν και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς επιβαρύνονται οι χωματερές και επιδεινώνεται η κλιματική αλλαγή, λόγω της υπερβάλλουσας παραγωγής και διακίνησης τροφίμων.