ΓΔ: 2662.45 1.77% Τζίρος: 437.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Παραλιακή Αθήνας αεροφωτογραφία
Αεροφωτογραφία της παραλιακής λεωφόρου στην Αθήνα με φόντο τη Ριβιέρα.

Υπ. Υγείας: Ποιες παραλίες Αττικής απαγορεύονται για κολύμβηση

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, εξέδωσε εγκύκλιο που υπενθυμίζει την απαγόρευση κολύμβησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, όπως λιμάνια και ναυπηγεία, για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Απαγόρευση κολύμβησης σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές της Αττικής ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέσω εγκυκλίου. Η απόφαση αφορά ακτές που δεν πληρούν τα προβλεπόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υδάτων κολύμβησης, με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, η κολύμβηση απαγορεύεται σε όλα τα λιμάνια, μόνιμα αγκυροβόλια, ναυπηγεία και διαλυτήρια πλοίων, καθώς και σε όλη την περιοχή από το λιμάνι του Πειραιά έως και το Πέραμα. Επίσης, απαγόρευση ισχύει από τη Σκαραμαγκά μέχρι την παραλία Ασπροπύργου.

Περιλαμβάνονται τα λιμάνια Σκαφάκι, Σταυρού της Ακτής Θεμιστοκλέους, το λιμανάκι της Σχολής Δοκίμων και 100 μέτρα εκατέρωθεν του Κέντρου MIRAMARE, καθώς και η περιοχή από το βόρειο άκρο Μικρολίμανου έως και την ακτή Ξηροτάγαρου (όριο μαρίνας).

Επιπλέον, η απαγόρευση ισχύει στο αριστερό σημείο της ακτής «ΕΔΕΜ» πλησίον του εστιατορίου «ΕΔΕΜ» και 100 μέτρα εκατέρωθεν των εκβολών του ρέματος Πικροδάφνης, σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής όλων των αγωγών ομβρίων, καθώς και σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν των στομίων εκβολής αγωγών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.

Στην περιοχή των Ναυπηγείων και του λιμένος όρμου Λαυρίου μέχρι τη ΔΕΗ, με εξαίρεση την περιοχή από την ακτή Χέλμη έως την περιοχή Θωρικού (Ακτή Θεάτρου), επίσης απαγορεύεται η κολύμβηση. Στη Ραφήνα, απαγορεύεται σε όλο το μήκος της εξωτερικής πλευράς του προσήνεμου μώλου του λιμανιού και σε ζώνη 200 μέτρων από τα σημεία εκβολής αγωγών βιολογικού καθαρισμού στις περιοχές Ν. Μάκρης και Μαραθώνα, με εξαίρεση την ακτή κολύμβησης του ΚΕΔΑ/Ζ.

Τέλος, στην περιοχή του Ασωπού ποταμού, η απαγόρευση ισχύει για 200 μέτρα εκατέρωθεν της εκβολής του.

Η εγκύκλιος επισημαίνει ότι οι Διευθύνσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Αττικής οφείλουν να συνεργάζονται με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ και τις αντίστοιχες Λιμενικές Αρχές ή Οργανισμούς, για την εφαρμογή προληπτικών ή κατασταλτικών μέτρων και τη διασφάλιση όρων υγιεινής στις ακτές.

Σε περιπτώσεις ακαταλληλότητας των ακτών, τονίζεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους, με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τοποθετούνται απαγορευτικές πινακίδες στα σχετικά σημεία.

Οι Λιμενικές Αρχές καλούνται να επιτηρούν τα σημεία αυτά, διασφαλίζοντας την ορθή τοποθέτηση και διατήρηση των πινακίδων.

Υπογραμμίζεται η σημασία εντατικοποίησης του συστηματικού δειγματοληπτικού ελέγχου των νερών κολύμβησης και της παρακολούθησης πιθανών πηγών ρύπανσης, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή είναι δυναμική και μπορεί να τροποποιείται, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες των ακτών κολύμβησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θανάσης Δαβάκης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση για οφειλές ΕΟΠΥΥ στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία έως 31/12/2026

Με νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο ΕΟΠΥΥ θα καταβάλει 48,6 εκατ. ευρώ μέχρι τέλη 2026 για να εξοφλήσει οφειλές προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία για την περίοδο 2012-2022, επιλύοντας χρόνιες εκκρεμότητες.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χανιά: Υπέρ της επέκτασης του ΚΥ Βάμου ο Γεωργιάδης, νέες προκηρύξεις θέσεων

Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης στηρίζει την επέκταση του Κέντρου Υγείας Βάμου, ξεκινώντας με μελέτη, και τόνισε τη σημασία συνεργασίας με το Δήμο για στελέχωση και ένταξη του έργου σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Άδωνις Γεωργιάδης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Αυξήθηκαν οι νέοι αιμοδότες 18-25 και όσοι επέστρεψαν

Η αιμοδοσία στην Ελλάδα καταγράφει σημαντική αύξηση, ιδιαίτερα στους νέους και στους νέους αιμοδότες, παρά τις εποχικές δυσκολίες. Βελτιώθηκε η επάρκεια και η ασφάλεια του αίματος, με το 70% να προέρχεται από εθελοντές.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης στα Ιωάννινα: Αλλαγές-σταθμός στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε προσλήψεις γιατρών-νοσηλευτών και δωρεάν εξετάσεις στα ΚΑΠΗ Ιωαννίνων, εγκαινιάζοντας ανακαινισμένες δομές υγείας σε Μέτσοβο και Ιωάννινα, τονίζοντας τη σημασία τους για την τοπική κοινωνία.
Άδωνις Γεωργιάδης γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΥ Ελασσόνας μετονομάζεται σε «Γεώργιος Γεννηματάς»

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης εγκαινίασε το πλήρως ανακαινισμένο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, που μετονομάζεται σε «Γεώργιος Γεννηματάς», σηματοδοτώντας νέα εποχή για το ΕΣΥ με έμφαση στην ολική επανεκκίνηση.
Άδωνις Γεωργιάδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης: Πλήρης ανακαίνιση Κέντρου Υγείας Πάρου μετά από 45 χρόνια

Το Κέντρο Υγείας Πάρου, μετά από 45 χρόνια, απέκτησε σύγχρονες ανακαινισμένες εγκαταστάσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο υπουργός Υγείας εγκαινίασε το έργο και ανακοίνωσε νέες προσλήψεις γιατρών για την ενίσχυση της δομής.