ΓΔ: 2679.97 0.48% Τζίρος: 239.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Έκκληση στην Πολιτεία να στηρίξει τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος

Σε γενικές γραμμές η διακοπή του καπνίσματος πηγαίνει καλά σε Ευρώπη και Αμερική δεν πηγαίνει όμως καλά στην Βόρεια Αφρική και τη Νοτιανατολική Ασία.

Έκκληση στην Πολιτεία να συνταγογραφήσει το φάρμακο διακοπής καπνίσματος, αλλά και να στηρίξει τις προσπάθειες των συγκεκριμένων ιατρείων, κάνει ο πνευμονολόγος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ Συντονιστής Διευθυντής και υπεύθυνος του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο «Αγία Όλγα», Γιάννης Ροτζιώκος.

Σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου, «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δεν έχει συνταγογραφηθεί το φάρμακο της διακοπής, το οποίο είναι ιδιαιτέρως ακριβό, και εξ αυτού του λόγου, ενώ πολύς κόσμος θέλει να αποταθεί στα ιατρεία διακοπής, δεν το κάνει. Δυστυχώς, λέει ο γνωστός πνευμονολόγος, η Πολιτεία δεν έχει αγκαλιάσει όπως πρέπει τα ιατρεία αυτά, που αυτή τη στιγμή είναι 50 στο δημόσιο τομέα και είναι υποστελεχωμένα, όχι μόνο από γιατρούς αλλά και από επισκέπτριες αδελφές, ψυχολόγους, αλλά και διατροφολόγους. «Η λειτουργία του έγκειται στον εθελοντισμό κάποιων γιατρών, κυρίως πνευμονολόγων, οι οποίοι όταν αποχωρούν από το ΕΣΥ, αυτά αποδυναμώνονται. Τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή αυτή τη στιγμή, όπως σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ευρώπης, που οιοσδήποτε έρχεται στο νοσοκομείο, ανεξάρτητα τι πάθηση έχει, τον ρωτάνε αν καπνίζει και τον παραπέμπουν σε συμβουλευτική. Τα ολοκληρωμένα ιατρεία είναι αυτά που έχουν και ψυχολόγο και διαιτολόγο, αλλά και συμβουλευτική ως αργά τη νύχτα, και όχι ώρες γραφείου».

Το κάπνισμα είναι ισχυρότερη εξάρτηση, από την κοκαΐνη και την μορφίνη

Σε γενικές γραμμές η διακοπή του καπνίσματος πηγαίνει καλά σε Ευρώπη και Αμερική δεν πηγαίνει όμως καλά στην Βόρεια Αφρική και τη Νοτιανατολική Ασία, μας πληροφορεί ο κ. Ροτζιώκος. Ωστόσο το πρόβλημα συνολικά παραμένει, καθώς υπολογίζεται ότι το 2025 οι καπνιστές θα ξεπερνούν το ενάμισι δισεκατομμύριο σε όλο τον πλανήτη. «Στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας μετά την τελευταία πολιτική βούληση που υπήρχε, οι καπνιστές αποτελούν ένα ποσοστό του πληθυσμού κάτω από 30%, με τις γυναίκες να αρέσκονται στο κάπνισμα περισσότεροι από τους άντρες. Νομίζω ότι πάμε καλά και σαφώς θα πάμε καλύτερα, αν συνειδητοποιήσουμε τις βλάβες που προκαλεί στον οργανισμό το κάπνισμα, που δεν είναι μόνο σε επίπεδο καρκίνου πνεύμονα, όπως ο περισσότερος κόσμος νομίζει». Ο καπνός σύμφωνα με τον διακεκριμένο πνευμονολόγο έχει επιπτώσεις σε 22 συστήματα του οργανισμού. Το κάπνισμα λέει ο κ. Ροτζιώκος είναι ισχυρότερη εξάρτηση, από την κοκαΐνη και την μορφίνη. Επισημαίνει όμως ότι η νικοτίνη μετά από 48 ώρες διακοπής φεύγει από τον οργανισμό, ενώ για τις άλλες δύο ουσίες χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος αγώνας σε όλα τα επίπεδα.

Στο 40% η αποτελεσματικότητα των ιατρείων διακοπής καπνίσματος

«Ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει τους καπνιστές χρόνιους ασθενείς. Όσοι δηλαδή καπνίσαμε και αυτοί που το έχουν σταματήσει, και αυτοί που συνεχίζουν, εντασσόμαστε στους χρόνιους αρρώστους. Και φυσικά αυτό που θέλει προσοχή είναι η μία τζούρα, μετά από πέντε δέκα ή και περισσότερα χρόνια δεν έχει σημασία, η οποία μπορεί να είναι μία καινούργια δυστυχώς αρχή. Άρα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, πρέπει να έχουμε βούληση και να απευθυνθούμε κυρίως στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος, γιατί είναι τα πιο αποτελεσματικά από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται σήμερα. Η αποτελεσματικότητα φτάνει σε ποσοστό 40%, ενώ όταν κάποιος το κόψει από μόνος του, η αποτελεσματικότητα φτάνει μόλις στο 3% Και η μέθοδος του βελονισμού κυμαίνεται σε ποσοστό 3-6%».

Να δημιουργηθούν και στην Ελλάδα Πιστοποιημένα Εργαστήρια Αξιολόγησης Καπνού

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Ροτζιώκος τονίζει ότι κάτι σημαντικό που αυτή τη στιγμή λείπει από την Ελλάδα και θα έπρεπε να αναπτυχθεί από το υπουργείο Υγείας, είναι η αξιολόγηση Καπνικών Προϊόντων, μέσω των Πιστοποιημένων Εργαστηρίων Αξιολόγησης Καπνού και Καπνικών Προϊόντων, όπως πχ αυτά που υπάρχουν και στην Αγγλία. «Ο κόσμος με την κρίση άρχισε να αγοράζει καπνό και φθηνό μάλιστα, που είναι ανεξέλεγκτος και δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα υγείας, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 6000 μπουκαλάκια για ηλεκτρονικό τσιγάρο που δεν είναι πιστοποιημένα.». 

*Ο κ. Γιάννης Ροτζιώκος έχει διατελέσει Πρόεδρος του ΕΚΑΒ και διοικητής του Ασκληπιείου Βούλας, αντιπρόεδρος-προεδρεύων στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Προτεραιότητα μας η αναβάθμιση του ΕΣΥ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα 101 κλινών του Νοσοκομείου Κοζάνης, που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας. Εκεί φιλοξενούνται πλέον χειρουργικός και παθολογικός τομέας και Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Κεντρική προτεραιότητα η αναβάθμιση των δομών του ΕΣΥ στην Κοζάνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη νέα πτέρυγα του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, τονίζοντας τη σημασία της αναβάθμισης του ΕΣΥ και ανακοινώνοντας νέα ογκολογική μονάδα στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.
ΕΤΒΑ βιομηχανική περιοχή
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκστρατεία ΕΑΕ στα 27 επιχειρηματικά πάρκα ΕΤΒΑ Θεσσαλονίκης

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία διαθέτει πλέον ειδικά συνεργεία στα 27 επιχειρηματικά πάρκα της ΕΤΒΑ, προωθώντας την πρόληψη στους εργαζόμενους, με την έναρξη να σηματοδοτείται από πρωτότυπη συναυλία στο πάρκο της Σίνδου.
εγκέφαλος και χάπια
ΔΙΕΘΝΗ

Πάρκινσον: 22,8 δισ. ευρώ τον χρόνο το κόστος για την Ευρώπη

Το κόστος της νόσου Πάρκινσον άγγιξε τα 22,8 δισ. ευρώ το 2019 στην Ευρώπη, ενώ το 2025 αναμένεται να φτάσει τα 28,8 δισ. ευρώ. Αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών, γεγονός που πιέζει τα συστήματα υγείας και φροντίδας.
Κουνούπι του Νείλου
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι νεκροί και 51 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη Β. Μακεδονία

Ένας 72χρονος άνδρας από τα Σκόπια είναι το έκτο θύμα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, καθώς κατέληξε μετά από 15 ημέρες νοσηλείας. Τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 51, με τα περισσότερα στην περιοχή των Σκοπίων.
Αστυνομική κορδέλα εγκλήματος
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνελήφθησαν έξι άτομα για εκρηκτικό μηχανισμό σε σπίτι στη Λευκάδα

Έξι άτομα συνελήφθησαν για σύσταση συμμορίας και παράνομη κατοχή όπλων και εκρηκτικών, καθώς κατηγορούνται για ανάμειξη σε αποτυχημένη βομβιστική επίθεση σε σπίτι στη Λευκάδα τον Ιανουάριο 2026. Οι συλλήψεις έγιναν σε διάφορες περιοχές.