Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στην Άνδρο, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Άνδρου, Θεοδόση Σουσούδη, στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ). Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές παραμένουν σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων, ενώ η κατάσταση στην περιοχή παρακολουθείται στενά.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ένα ακόμη ενεργό μέτωπο της φωτιάς περιορίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις των επίγειων και εναέριων δυνάμεων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «τα ξημερώματα τέθηκε υπό έλεγχο και το άλλο μέτωπο που ήταν σε εξέλιξη. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και οι εθελοντές παραμένουν στην περιοχή και επιτηρούν συνεχώς, καθώς είχαμε μία-δύο μικρές αναζωπυρώσεις σήμερα το πρωί», υπογραμμίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός».
Ο Θεοδόσης Σουσούδης έκανε λόγο για σημαντικές καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά, κυρίως σε αγροτικές εκτάσεις και δημόσιες υποδομές. Όπως ανέφερε, «έχουν καεί πάρα πολλά στρέμματα γης, ελαιώνες και οπωροφόρα δέντρα. Έχουν προκληθεί ζημιές σε αυλές κατοικιών, ευτυχώς όμως όχι σε σπίτια. Παράλληλα, υπάρχουν καταστροφές στο δίκτυο ύδρευσης, σε δεξαμενές και σε άλλες κοινόχρηστες υποδομές». Σημείωσε επίσης ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι φλόγες πέρασαν ανάμεσα από κατοικίες, δημιουργώντας ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς, ο δήμαρχος δήλωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες και μαρτυρίες που δείχνουν πως η φωτιά ξεκίνησε κοντά στον επαρχιακό δρόμο, ωστόσο απέφυγε να υιοθετήσει οποιοδήποτε σενάριο πριν από την ολοκλήρωση της επίσημης έρευνας των αρμόδιων αρχών.
Για την τελική έκταση της καμένης γης, ο Θεοδόσης Σουσούδης επισήμανε ότι είναι ακόμη νωρίς για ασφαλή εκτίμηση, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή των ζημιών μετά την οριστική λήξη του συναγερμού.