Με ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, ο δήμαρχος Αποκορώνου στα Χανιά, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τους πυρόπληκτους του Ρεθύμνου, μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που προκάλεσαν ανυπολόγιστες καταστροφές στις περιοχές των Δήμων Αγίου Βασιλείου και Αμαρίου.
Οι πυρκαγιές άφησαν πίσω τους καμένες περιουσίες και ανθρώπους που είδαν μέσα σε λίγες ώρες να χάνεται ο κόπος μιας ζωής. Τραγικότερη συνέπεια αποτέλεσε η απώλεια δύο πυροσβεστών που έδωσαν τη ζωή τους για την προστασία των συνανθρώπων τους και της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ. Κουκιανάκης υπογραμμίζει πως «απέναντι σε μια τέτοια δοκιμασία δεν αρκούν τα λόγια. Χρειάζονται πράξεις» και απευθύνει έκκληση προς όλους να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τους πληγέντες.
Στο πλαίσιο της 4ης Εορτής του Απόδημου Κρητικού, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026 στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου, ο Δήμος Αποκορώνου, οι Απανταχού Κρήτες και ο Σύλλογος Μουσικών παραδοσιακής μουσικής «Χαρίλαος» συντονίζουν τη συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.
Οι πολίτες καλούνται να προσφέρουν «εμφιαλωμένα νερά, γάλα εβαπορέ και γάλα μακράς διάρκειας, παιδικές τροφές και βρεφικά είδη, ζυμαρικά, ρύζι, όσπρια, αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, ελαιόλαδο, κονσέρβες κάθε είδους, παξιμάδια, φρυγανιές, μπισκότα, δημητριακά, καφέ, τσάι και χυμούς, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες), χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας και μωρομάντηλα, απορρυπαντικά και είδη καθαριότητας, πάνες βρεφικές και ενηλίκων, καθώς και ζωοτροφές για κατοικίδια και παραγωγικά ζώα».
Όπως τονίζεται, δεν έχει σημασία το μέγεθος της προσφοράς, αλλά η συμμετοχή όλων στην αλυσίδα αλληλεγγύης. Ο δήμαρχος Αποκορώνου επισημαίνει ότι η παρουσία στη 4η Εορτή του Απόδημου Κρητικού αποτελεί πράξη αγάπης και ευθύνης, ενώ σημειώνει: «Ας μετατρέψουμε τη συγκίνησή μας σε προσφορά. Ας γεμίσουμε όλοι μαζί ένα φορτίο ελπίδας για τους ανθρώπους που έχασαν τόσα πολλά και ας αποδείξουμε ότι, όταν η Κρήτη ενώνεται, κανείς δεν μένει μόνος».