ΓΔ: 2701.38 0.37% Τζίρος: 263.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Άδειο σχολικό θρανίο

Ένα σχολείο-έργο τέχνης στην καρδιά της Κυψέλης

Μαθήτρια μουντζούρωσε τοίχο στο 39ο Γυμνάσιο Αθηνών, μα η καθηγήτρια Ρέα Νταζύ πρότεινε τοιχογραφίες. Με τη συνεργασία διευθυντή, το σχολείο γεμίζει τέχνη εδώ και τρία χρόνια, διαψεύδοντας όσους περίμεναν βανδαλισμούς.

Η μεταμόρφωση του 39ου Γυμνασίου Αθηνών στην Κυψέλη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η τέχνη μπορεί να αλλάξει το σχολικό περιβάλλον και να ενισχύσει την εκπαιδευτική εμπειρία. Όλα ξεκίνησαν όταν μια μαθήτρια μουντζούρωσε έναν τοίχο, προκαλώντας την καθηγήτρια Γαλλικών Ρέα Νταζύ να αναρωτηθεί πώς θα μπορούσε ο χώρος να γίνει πιο ελκυστικός για τους μαθητές.

Με τη στήριξη του διευθυντή Γιάννη Κελεπούρη και μέσω προγράμματος εξωσχολικών δραστηριοτήτων που εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας, ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια η προσπάθεια ανανέωσης του σχολείου. Οι δαπάνες καλύφθηκαν από τα οικονομικά του σχολείου και προσωπικά έξοδα, δείχνοντας το υψηλό επίπεδο δέσμευσης των εμπλεκόμενων.

Αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες για το αν οι τοιχογραφίες θα διατηρηθούν ή αν θα καταστραφούν γρήγορα. Ωστόσο, η πραγματικότητα διέψευσε τους σκεπτικιστές, καθώς το έργο αγκαλιάστηκε από μαθητές και καθηγητές. Η δύναμη της τέχνης έγινε εμφανής, όπως περιγράφουν οι κ. Νταζύ και κ. Κελεπούρης.

Ένα ταξίδι στην ιστορία μέσω της τέχνης

Η προετοιμασία των έργων απαίτησε πάνω από 100 ώρες, με τη Ρέα Νταζύ να αντλεί έμπνευση από το βιβλίο του Ισαάκ Ασίμοφ «Το χρονικό του κόσμου» και να δημιουργεί μακέτες με περισσότερες από 800 εικόνες. Στον διάδρομο του ισογείου αποτυπώθηκε μια ιστορική χρονογραμμή, ενώ περίπου 80 μαθητές συμμετείχαν στη δημιουργία 40 τοιχογραφιών που καλύπτουν θεματικές από την προϊστορία έως τη σύγχρονη εποχή.

Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν σημαντικές περιόδους και προσωπικότητες, από την αρχαία Αίγυπτο και τη Μινωική Κρήτη μέχρι τη Ρώμη, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση και την εξερεύνηση του διαστήματος. Σε κάθε τάξη υπάρχουν έργα προσαρμοσμένα στη θεματική, κάνοντας το εκπαιδευτικό περιβάλλον πιο ζωντανό και ενδιαφέρον για τους μαθητές.

Η τέχνη ως εργαλείο εκπαίδευσης και κοινωνικής συνοχής

Η κ. Νταζύ επισημαίνει πως η τέχνη λειτουργεί ως εργαλείο μάθησης, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός ευχάριστου χώρου που ενθαρρύνει την αναζήτηση και τη γνώση. Σύμφωνα με τον κ. Κελεπούρη, το σχολείο έγινε πιο ελκυστικό και οι μαθητές νιώθουν περήφανοι για το αποτέλεσμα, ενώ δέχονται επισκέψεις από άλλα σχολεία για να παρουσιάσουν το έργο τους.

Το εγχείρημα δεν είχε καμία χρηματική ανταμοιβή, αλλά προσέφερε χαρά, ενθουσιασμό και αυτοπεποίθηση στους μαθητές, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τις δυνατότητές τους μέσα από τη δημιουργία. Η τέχνη αποτέλεσε αφορμή για να αναδειχθούν τα ταλέντα τους και να ενισχυθεί το αίσθημα του ανήκειν.

Οι τοιχογραφίες καλύπτουν όλους τους χώρους του σχολείου, από τις αίθουσες και το κυλικείο μέχρι το προαύλιο και τη βιβλιοθήκη. Τα έργα παραμένουν ανέπαφα, γεγονός που αποδεικνύει τον σεβασμό των μαθητών και τη θετική επίδραση της αισθητικής αναβάθμισης στην καθημερινότητα του σχολείου.

Η εμπειρία του 39ου Γυμνασίου αποδεικνύει ότι η δημιουργικότητα και η τέχνη μπορούν να αλλάξουν το σχολικό περιβάλλον, να ενισχύσουν την εκπαιδευτική διαδικασία και να προσφέρουν νέα ερεθίσματα για μάθηση και κοινωνική συνοχή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Ζαχαράκη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σοφία Ζαχαράκη: Η τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση, από εκδήλωση ΕΥ

Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη τόνισε στη ΔΕΘ τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης για τη μείωση εκπαιδευτικών ανισοτήτων και το μεγάλο ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για επιμόρφωση στο θέμα.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΜΑΚ: Συμμετοχή στην 90ή ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας παρουσιάζει το έργο του στη 90ή ΔΕΘ, στο περίπτερο «AKADEMIA», αναδεικνύοντας τη σύνδεση γνώσης με πράξη και αριστεία. Στα εγκαίνια, θα εμφανιστεί το Κουαρτέτο Σαξοφώνων του Τμήματος Μουσικής.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε τη Δυτική Θεσσαλονίκη με το μεγαλύτερο αθλητικό έργο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, τονίζοντας τη σημασία των έργων για τη βελτίωση της ζωής στη δυτική Θεσσαλονίκη και θεμελίωσε το νέο Βιοκλιματικό Κολυμβητήριο του δήμου.
Υπουργείο Παιδείας κτίριο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ. Παιδείας: Τα σχολικά βιβλία επιλέγονται από επιστημονικές επιτροπές

Πηγές του Υπ. Παιδείας ξεκαθαρίζουν ότι το περιεχόμενο των διδακτικών βιβλίων αξιολογείται επιστημονικά από επιτροπές του ΙΕΠ και όχι με πολιτικά κριτήρια, ενώ υπάρχει πλατφόρμα για καταγραφή και διόρθωση λαθών.
Κινηματογραφικός προβολέας
ΔΙΕΘΝΗ

Έφυγε από τη ζωή στα 77 του ο σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ στη Γαλλία

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Τόνι Γκάτλιφ, γνωστός για τις ταινίες του γύρω από την τσιγγάνικη κουλτούρα, πέθανε σε ηλικία 77 ετών στην Αρλ. Η οικογένειά του τον αποχαιρέτησε ευχαριστώντας τον για τη δημιουργικότητα και τη γενναιοδωρία του.