ΓΔ: 1473.53 1.47% Τζίρος: 179.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Την Ελλάδα προτίμησαν φέτος οι ιδιοκτήτες πολυτελών θαλαμηγών

H Ελλάδα ήταν το 2019 ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός σε ναυλώσεις παγκοσμίως, διατηρώντας το 17% της παγκόσμιας αγοράς yachting, μετά τη Νότια Γαλλία (20%) και την Ιταλία (19%).

Εντυπωσιακή ήταν φέτος η άνοδος του αριθμού των super ή mega yachts που φιλοξένησε η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι με τους ιδιοκτήτες των γιοτ να επιλέγουν τη χώρα ως πιο ασφαλή επιλογή εν μέσω πανδημίας από άλλους παραδοσιακούς προορισμούς όπως η Γαλλία ή η Ιταλία. Μάλιστα στην κατηγορία των θαλαμηγών μήκους 50 μέτρων και άνω, η Ελλάδα καταγράφει άνοδο της 30% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg και της IHS, ο αριθμός των super ή mega yachts και σκαφών μήκους άνω των 40 μέτρων (130 πόδια), κατά μήκος των ακτών της χώρας έπιασε φέτος νέα ρεκόρ.

Μεταξύ των 145 mega-yachts που ελλιμενίστηκαν στις ακτές της Ελλάδας τον Αύγουστο, υπάρχουν δύο σκάφη μήκους άνω των 30 μέτρων, σύμφωνα με άρθρο του Bloomberg. Κάθε χρόνο η χώρα προσελκύει τέτοια σκάφη, αλλά πρόκειται για μία σημαντική άνοδο φέτος σε σχέση με τα 132 μεγάλα σκάφη τον Αύγουστο του 2019 και με τα 135 που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2020.

Προορισμοί στη Δυτική Μεσόγειο, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, κάποτε κόμβοι για τέτοια πολυτελή πλοία, έχουν δει μερικούς από τους χαμηλότερους αριθμούς mega-yachts την τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται εν μέρη και στα αυξημένα κρούσματα Covid-19 σε αυτές τις χώρες. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα ήταν το 2019 ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός σε ναυλώσεις παγκοσμίως, κατέχοντας το 17% της παγκόσμιας αγοράς yachting, μετά τη Νότια Γαλλία (20%) και την Ιταλία (19%).

Αύξηση παρατηρείται επίσης στην Τουρκία και την Κροατία. Σύμφωνα με το Bloomberg 63 mega yachts έπλεαν αυτή την εβδομάδα κοντά στην Τουρκία, που είναι ο μεγαλύτερος αριθμός από το 2017 και πάνω από 26 την ίδια περίοδο πέρυσι. Σύμφωνα με το πρακτορείο ωστόσο, τα περισσότερα σούπερ γιοτ προσελκύουν η Κροατία και η Ελλάδα.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιστροφή εκδρομέων του Πάσχα: Κορυφώνεται το δεύτερο «κύμα»

Ήδη από νωρίς το πρωί τα πρώτα πλοία από Κρήτη και νησιά του Αιγαίου άρχισαν να φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά. Σημειώνεται ότι μόνο από το λιμάνι του Πειραιά αποχώρησαν για το Πάσχα περίπου 90.000 ταξιδιώτες.