ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Εξέγερση και φωτιές στη Μόρια με αφορμή την απομόνωση των διαπιστωμένων κρουσμάτων

Στον δρόμο περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται στη Μυτιλήνη προκειμένου να αποτραπούν εκτεταμένα επεισόδια.

Τα χειρότερα σενάρια έγιναν πραγματικότητα στη Μόρια χθες το βράδυ, καθώς το ΚΥΤ καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιά και περί των 13.000 προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται πλέον στον δρόμο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να προσπαθούν να τους αποτρέψουν την είσοδο στην πόλη της Μυτιλήνης. 

Αφορμή αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα. 

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορονοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Το σύνολο του εκτός του ΚΥΤ μέρους έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, ενώ έχει καταστραφεί και μεγάλο μέρος του εντός του ΚΥΤ καταυλισμού που συνεχίζει να καίγεται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν κάηκαν οι υποδομές διοίκησης και ταυτοποίησης, κάηκε όμως ολοσχερώς η Υπηρεσία Ασύλου και ο εξοπλισμός της. Επίσης, ζημιές υπήρξαν στον χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στον κλιματισμό της υγειονομικής μονάδας που φτιάχτηκε με δωρεά της ολλανδικής Κυβέρνησης.

Μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Μόριας έχει διαφύγει στα γύρω κτήματα, ενώ άλλο μέρος έχει κινηθεί προς την πόλη της Μυτιλήνης όπου στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν το εργοστάσιο της ΔΕΗ, έχει παραταχθεί ισχυρή Αστυνομική δύναμη που δεν τους επιτρέπει να μπουν στην πόλη.

Σημειώνεται ότι, όπως καταγγέλλεται, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής φτάνοντας στον καταυλισμό για να επιχειρήσουν δέχθηκαν επίθεση οπό ομάδες αιτούντων άσυλο που τους εμπόδισαν στο έργο τους. Αυτή τη στιγμή, στον καταυλισμό επιχειρούν δυνάμεις της Πυροσβεστικής με την ενίσχυση εναέριων μέσων, προκειμένου να σβήσουν εντελώς τη φωτιά και να ελέγξουν στη συνέχεια τον χώρο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε έκταση δικαιοδοσίας του ΥΕΘΑ η νέα δομή για πρόσφυγες και μετανάστες στη Μυτιλήνη

Την αντίθεσή του στη δημιουργία της νέας δομής εκφράζει ο δήμαρχος Μυτιλήνης, προαναγγέλλοντας αντιδράσεις. «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την ακύρωσή της», σημειώνει.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε πλοία και σκηνές 2.000 πρόσφυγες από τη Μόρια - Νέα φωτιά στον καταυλισμό

Για τους υπόλοιπους, «μεταφέρονται ήδη στη Λέσβο σκηνές που θα εγκατασταθούν στη Μόρια», ενώ σήμερα κιόλας μεταφέρονται από τη Λέσβο στην ενδοχώρα 400 ασυνόδευτα ανήλικα που είχαν απομείνει στο ΚΥΤ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μυτιλήνη, τεράστιες ζημιές από τη φωτιά στη Μόρια

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο οι φωτιές μπήκαν από τους ίδιους τους μετανάστες και αφορμή αποτέλεσε ο εντοπισμός 35 ατόμων θετικών στον κορωνοϊό, στους οποίους ανακοινώθηκε ότι πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.