ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σύσκεψη για την αύξηση των ΜΕΘ - Στο τραπέζι παραμένει το lockdown

Το ενδεχόμενο νέων μέτρων θα εξεταστεί σήμερα στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την Παρασκευή.

Σύσκεψη, με αντικείμενο την καταγραφή των κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την περαιτέρω αύξησή τους στα νοσοκομεία της Αττικής, πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο γγ Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον σχεδιασμό νέων κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, Αναστασία Κοτανίδου, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Παναγιώτης Στάθης και ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστος Ροϊλός.

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 346 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 210 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 352 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 78 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 77 (72,7% άνδρες).

Σημειώνεται πως το ενδεχόμενο νέων μέτρων θα εξεταστεί σήμερα στην καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στην τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ, απήυθυνε εκ νέου έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων ασφαλείας, ειδικά στην Αττική που αυτή τη στιγμή είναι η πιο επιβαρυμένη περιοχή, σημειώνοντας ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια.

Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο του τοπικού lockdown, αναφέροντας ότι το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο στην Αττική και ειδικά στο δήμο Αθηναίων, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας για αυτό και δίνονται επιπλέον Μονάδες Υγείας.

«Δεν έχουμε αποκλείσει ποτέ από τα εργαλεία μας ένα τοπικό lockdown, το κάναμε όπου χρειάστηκε. Πάντα έχουμε στη φαρέτρα μας αυτό το εργαλείο για να περιορίσουμε τα κρούσματα. το πρόβλημα πολύ μεγάλο συνεργείο στο Δήμο Αθηναίων, εξετάζουμε το πώς μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί για να ελέγξουμε τα κρούσματα, εάν αυτό δεν είναι εφικτό δεν αποκλείεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα, ακόμα δεν είμαστε εκεί αν τηρήσουμε τα μέτρα δεν θα φτάσουμε και εκεί», τόνισε.

Παράλληλα, είπε ότι την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη μία ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr όπου κάθε πολίτης θα βάζει τον ταχυδρομικό του κώδικα για να ξέρει τι μέτρα ισχύουν στην περιοχή του.

«Οι πολίτες θα βλέπουν έναν χάρτη της Ελλάδας με δύο βαθμίδες. Ανά δήμο και ανά περιφερειακή ενότητα. Θα μπορούν να δουν τον "βαθμό επικινδυνότητας" ο οποίος ισχύει εκείνη τη χρονική περίοδο για την περιοχή αυτή. Κάθε δήμος ή αντιστοίχως περιφερειακή ενότητα θα είναι "χρωματισμένη" με έναν από τους 4 βαθμούς: πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο. Ο πολίτης επίσης θα μπορεί να εισάγει τον ταχυδρομικό του κώδικα και αυτόματα να δει τι ισχύει στην περιοχή του. Επιπλέον του χάρτη, θα υπάρχει και ένας πίνακας στην σελίδα στον οποίο θα αναρτώνται και θα αναλύονται τα μέτρα τα οποία ισχύουν ανά χρωματική κατηγορία (πράσινο, κίτρινο κοκ.) και ανά δραστηριότητα (για παράδειγμα σχολεία, εστίαση, ΜΜΜ, άθληση κλπ.)», εξήγησε. 

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων, εξάλλου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού θα μεταδίδονται μέσω live streaming από την ΕΡΤ.

Την ίδια ώρα σε ισχύ τέθηκε και το σχέδιο της Αστυνομίας για την αποφυγή συνωστισμού στις πλατείες.Στο πλαίσιο αυτό, αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν έφοδο, αργά χθες το βράδυ, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι

Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο να αποχωρήσει από την πλατεία και μετά από λίγη ώρα η πλατεία άδειασε.

Παράλληλα, χθες ποινική δίωξη όσων τάσσονται κατά της χρήσης μάσκας, με την ενεργοποίηση του αυτόφωρου, ζήτησε με εγκύκλιό του, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Maskes, Koronoios, FFP2, Corona Virus
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Παραμένει η υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου δύο φορές την εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια με δική τους δαπάνη για το ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό.
Thanos Plevris, Thanos Pleuris, Ypourgeio Ygeias
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα κατά της πανδημίας από Σεπτέμβριο

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως θα υπάρξει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ειδικά για τον ευάλωτο πληθυσμό και πρόσθεσε πως αναμένονται μέχρι τέλος του έτους τα νέα εμβόλια των Pfizer και Moderna.