ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εθελοντική αναφορά ναυτικών ατυχημάτων

Η HELMEPA παρουσίασε την πλατφόρμα όπου οι ναυτιλιακές εταιρείες κάτω από πλήρη ανωνυμία θα αναφέρουν περιστατικά σε πλοία τους που θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες.

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα εθελοντικής αναφοράς ατυχημάτων και «παρ' ολίγον» περιστατικών "Voluntary Incident Reporting Platform - VIRP", παρουσίασε διαδικτυακά σε εκπροσώπους διαχειριστριών εταιρειών-Μελών της η HELMEPA.

Η πλατφόρμα καταρτίστηκε σε συνεργασία με το εταιρικό Μέλος DYNAMARINe στο πλαίσιο του 3ετούς Προγράμματος «Ενισχύοντας το Πνεύμα Ναυτικής Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο» που υλοποιεί η HELMEPA μαζί με το Lloyd's Register και την CYMEPA στην Ελλάδα και την Κύπρο, με την υποστήριξη του Lloyd's Register Foundation (LRF) *.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι ναυτιλιακές εταιρείες, κάτω από πλήρη ανωνυμία, να αναφέρουν στην πλατφόρμα περιστατικά σε πλοία τους που θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες (High Potential Incidents) και μέσω του διαμερισμού (sharing) χρήσιμων συμπερασμάτων (lessons learned) να αποφεύγεται η επανάληψη ίδιων λαθών και περιστατικών. Τα επόμενα χρόνια σχεδιάζεται η διεύρυνση της πλατφόρμας ώστε να συμπεριλαμβάνει αναφορές ατυχημάτων και περιστατικών αλιευτικών πλοίων και σκαφών αναψυχής.

Kαλωσoρίζοντας διαδικτυακά τους προσκεκλημένους, ο γενικός διευθυντής της HELMEPA κ. Δημήτρης Μητσάτσος αναφέρθηκε στη σημασία της αναφοράς περιστατικών για την εδραίωση πνεύματος ναυτικής ασφάλειας και ευχαρίστησε τους Εταίρους του Προγράμματος για τη συνεργασία, το LRF για την υποστήριξη και τα Μέλη της HELMEPA για τη συμβολή τους και τη συμμετοχή που θα έχουν από εδώ και πέρα.

Την παρουσίαση παρακολούθησε και η πρόεδρος της HELMEPA κα Σεμίραμις Παληού, η οποία σε παρέμβαση της προέτρεψε τα Μέλη να συνεχίσουν να συνδράμουν στοιχεία στην πλατφόρμα ώστε να καταστεί χρήσιμο εργαλείο για όλους και να βοηθήσει στην προσέλκυση περισσότερων εταιρειών-Μελών.

Στη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας VIRP πολύτιμη είναι η συνδρομή των ακόλουθων διαχειριστριών εταιρειών-Μελών που συνέδραμαν στοιχεία και αναφορές περιστατικών καθώς και της Επιμορφωτικής Επιτροπής της HELMEPA που ενέκρινε την πρωτοβουλία:

  • AEGEAN BULK CO INK
  • ATLANTIC BULK CARRIERS MANAGEMENT LTD.
  • ARCADIA SHIPMANAGEMENT CO. LTD
  • CHANDRIS (HELLAS) INC.
  • COSTAMARE SHIPPING COMPANY SA
  • DIANA SHIPPING SERVICES SA
  • EURONAV SHIP MANAGEMENT HELLAS LTD.
  • MINOA MARINE LTD
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για δεύτερη χρονιά η Ελλάδα παραμένει πίσω από την Κίνα στη ναυτιλία

Σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο με τους δέκα κορυφαίους στόλους στον κόσμο που παρουσίασε η VesselValues της Veson Nautical η Ιαπωνία καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε αξία στόλου 206,3 δισ. δολ. ΗΠΑ σε περιουσιακά στοιχεία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο επίκεντρο του υπ. Ναυτιλίας το μεταφορικό ισοδύναμο για Κρήτη

Στη συνάντηση με τα επιμελητήρια του νησιού επισημάνθηκαν τα θετικά αποτελέσματα που είχαν οι πρωτοβουλίες για την εφαρμογή του μέτρου ιδίως στις μεταποιητικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις και στον πρωτογενή τομέα.
businessdaily-Houthi-Yemen
ΔΙΕΘΝΗ

«Κατά λάθος» επίθεση των Χούθι σε πλοίο υπό ελληνική σημαία στην Ερυθρά

Το παράδοξο είναι ότι το πλοίο μετέφερε καλαμπόκι από την Αργεντινή στο Άντεν, την έδρα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης όπου τελικά ελλιμενίστηκε κι έχει αρχίσει η εκφόρτωση 9.229 τόνων.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέο app για τους ναυτικούς αποτυπώνει όλο τον ασφαλιστικό τους βίο

Η εφαρμογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο για τους νέους ναυτικούς, όσο και για τους παλαιότερους, καθώς θα μπορούν να έχουν μηχανογραφημένη εικόνα των τελευταίων χρόνων του ασφαλιστικού τους βίου. 
astinomia, astynomia, ELAS
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ανακοίνωση της ναυτιλιακής για το τραγικό γεγονός στη Γλυφάδα

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «ουδέποτε η εταιρεία ή η Μαρία Καρνέση είχαν παραχωρήσει στον δολοφόνο κάποιο σπίτι να διαμένει στη Γλυφάδα», ενώ χαρακτηρίζει τον δράστη «κοινό δολοφόνο».