ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
syntaxiouxoi-poreia-propylaia-Maximou
Φωτο: ΑΠΕ

Και σε συνταξιούχους Δημοσίου θα δοθούν αναδρομικά

Τα περίπου 2 δισ. ευρώ που θα κατατεθούν σε σχεδόν 900.000 συνταξιούχους δεν πρόκειται να συμψηφιστούν με οποιαδήποτε οφειλή σε δημόσιο ή τράπεζες.

Στη Βουλή κατατέθηκε πριν από λίγο τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για να λάβουν αναδρομικά ύψους 500 εκατ. ευρώ και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου για το 11μηνο 2015-2016, εκτός από εκείνων του ιδιωτικού τομέα, χωρίς να αναμένεται πλέον η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Παράλληλα στην τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας του υπουργείου Οικονομικών που αναμένεται να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Τρίτη περιλαμβάνεται και το ακατάσχετο των αναδρομικών.

Από την διάταξη προκύπτει «εφάπαξ δαπάνη ύψους 500 εκατ. ευρώ» που προορίζεται για την άτοκη καταβολή ποσών που αντιστοιχούν σε περικοπές – μειώσεις κύριων συντάξεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα, καθώς και συνταξιούχων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος τα ποσά αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στο πλαίσιο των μνημονιακών πολιτικών και φτάνουν τα περίπου 2 δισ. ευρώ θα είναι ακατάσχετα. Τα αναδρομικά που θα καταβληθούν σε περίπου 900.000 συνταξιούχους μέσα στο δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου, δεν πρόκειται να δεσμευτούν και δεν θα συμψηφιστούν με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, το δημόσιο, τους δήμους, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ileia_paralia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εφαρμογή η πλατφόρμα των καταγγελιών για παραβάσεις στις παραλίες

Ο χρήστης με την εφαρμογή MyCoast θα μπορεί να υποβάλλει καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης. Πώς θα γίνονται οι καταγγελίες και ποιες οι ποινές που προβλέπονται.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η περίοδος αιτήσεων για το «Τουρισμός για όλους 2024»

Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση τόνωση του εσωτερικού τουρισμού και η ενίσχυση μεταξύ άλλων, των ορεινών περιοχών της χώρας, στην κατεύθυνση ισόρροπης διάχυσης των επισκεπτών σε όλη τη διάρκεια του έτους.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 1555 θα ενημερώνει τηλεφωνικά όσους έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης

Πώς απλουστεύεται η διαδικασία συνταξιοδότησης. Η νέα πιλοτική εφαρμογή του 1555 και του e-ΕΦΚΑ αφορά την τηλεφωνική επικοινωνία αρχικά με πολίτες που εργάζονται στο Δημόσιο και έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.