ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Διεθνές κύμα στήριξης σε Τουρκία και Ελλάδα μετά τον σεισμό

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ δήλωσαν πως θα βοηθήσουν Ελλάδα και Τουρκία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως θα παρακολουθεί την κατάσταση. 12 οι νεκροί στη Τουρκία και 2 στην Ελλάδα.

Δώδεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο Αιγαίο και 400 έχουν τραυματιστεί όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TRT, επικαλούμενο την τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών. Στην Ελλάδα, μετά τα δυο νεαρά παιδιά που βρέθηκαν νεκρά στο Βαθύ Σάμου, ένας 14χρονος με ανοιχτά κατάγματα θα αεροδιακομιστεί από τη Σάμο στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού» , σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Επίσης γίνεται γνωστό ότι θα αεροδιακομιστεί επίσης 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας, στο Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ.

Στο Νοσοκομείο Σάμου παραμένουν 7 τραυματίες, όλοι εκτός κινδύνου. Στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου μετέβησαν 10 πολίτες. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν στις οικίες τους. Όλες οι υγειονομικές μονάδες παραμένουν σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας. Στη Σμύρνη της Τουρκίας, οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτίρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη.

Ο ΠΟΥ παρακολουθεί την κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά τον θανατηφόρο σεισμό στο Ανατολικό Αιγαίο, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους.

Στην αρχή της διαδικτυακής ενημέρωσής του για την εξέλιξη της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ο επικεφαλής του ΠΟΥ τόνισε: «Θέλω να ξεκινήσω σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την κατάσταση που εξελίσσεται στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά τον σημερινό σεισμό. Θα συνεργαστούμε με τις δύο χώρες για να διασφαλίσουμε ότι παρέχεται επείγουσα ιατρική περίθαλψη για όσους έχουν ανάγκη. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους εκείνους που πλήττονται».

Σε ετοιμότητα ΕΕ και ΝΑΤΟ να βοηθήσουν Ελλάδα και Τουρκία

Την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε σήμερα το Αιγαίο δήλωσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε πως «Παρακολουθούμε την κατάσταση και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους», με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να δηλώνει οτι «οι σκέψεις μας βρίσκονται σε όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό στο Αιγαίο, στην Τουρκία και στην Ελλάδα, στέλνω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες και τους φίλους αυτών που έχασαν τη ζωή τους. Η ΕΕ έχει προσφέρει βοήθεια και είναι έτοιμη να στηρίξει όλες τις προσπάθειες».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει», τόνισε επίσης από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στο Twitter ανέφερε πως «είμαι έντονα λυπημένος για τις αναφορές του σεισμού στο Αιγαίο. Οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όλους εκείνους που πλήττονται», τονίζοντας πως η βορειοατλαντική Συμμαχία είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια σε Ελλάδα και Τουρκία.

Την ετοιμότητα της ΕΕ να παράσχει βοήθεια στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε πως το ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών είναι σε στενή επαφή με τις αρχές πολιτικής προστασίας. Τα συλλυπητήριά τους και προσφορά βοήθειας προσέφεραν πολλές ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες.

Επικοινωνία μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν

Η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα μετά τον ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε το Ανατολικό Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Απάντησε μάλιστα στο tweet του Έλληνα πρωθυπουργού, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια ολόκληρου του τουρκικού λαού στην Ελλάδα.

«Και η Τουρκία είναι πάντα έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να επουλώσει τις πληγές της. Το ότι δυο γειτονικές χώρες δείχνουν αλληλεγγύη σε δύσκολες στιγμές, είναι πιο πολύτιμο από πολλά πράγματα στη ζωή», έγραψε ο Ερντογάν. Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του γραφείου του Τούρκου προέδρου, αναφέρει ότι «η τραγωδία έδειξε πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δώσει εντολές σε όλες τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες να συμβάλουν στις προσπάθειες διάσωσης. Προσευχόμαστε να μην υπάρχουν περαιτέρω απώλειες ανθρώπινων ζωών στην Τουρκία ή στην Ελλάδα και στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήριά σε όλους όσους επλήγησαν στις δύο χώρες. Αυτή η τραγωδία μας υπενθυμίζει για άλλη μια φορά πόσο κοντά είμαστε παρά τις διαφορές μας σχετικά με την πολιτική. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε εάν η Ελλάδα το χρειάζεται», δήλωσε ο Φαχρετίν Αλτούν, εκπρόσωπος του γραφείου του προέδρου Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ζωών στη γείτονα χώρα. Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter γνωστοποίησε την επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο και ανέφερε ότι ανεξαρτήτως διαφορών αυτές είναι στιγμές που οι άνθρωποι και από τις δυο χώρες πρέπει να στέκονται μαζί.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστολή 110 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από Ελλάδα προς την Τουρκία

Η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες των σεισμόπληκτων, περιλαμβάνει περισσότερες από 20.000 κουβέρτες, 7,5 τόνους φάρμακα, 5 τόνους ιατρικό υλικό, πάνες για μωρά, είδη ατομικής καθαριότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: Αλυσίδα αλληλεγγύης από την Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τον συντονισμό των φορέων για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.