ΓΔ: 1365.23 -1.83% Τζίρος: 82.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:09:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Κρίσιμη η κατάσταση στη Σάμο - 24 νεκροί, 804 τραυματίες στη Σμύρνη

Στη Σάμο, δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε. Νέοι μετασεισμοί το πρωί. Συνεχίζεται η μάχη με τα συντρίμμια στη Σμύρνη.

Νέα σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Αιγαίο, στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 271 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο, καταγράφηκε στις 07:31 από τους σεισμογράφους. Νωρίτερα, στις 03:40 είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 4,1R, σε απόσταση 31 χιλιομέτρων δυτικά-βορειοδυτικά της Σάμου, ή 245 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας.

Ο ισχυρός σεισμός των 6,7Ρίχτερ που έπληξε στις 13:51 τη Σάμο και περιοχές στα παράλια της Τουρκίας, προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές. Στη Σάμο, δύο μαθητές έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε, ενώ αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Στην Τουρκία, στην περιοχή της Σμύρνης (Ιζμίρ), ο πιο πρόσφατος απολογισμός έκανε λόγο για 24 νεκρούς και πάνω από 800 τραυματίες, ενώ σωστικά συνεργεία συνεχίζουν να επιχειρούν στα συντρίμμια πολυκατοικίας στο Μπαϊράκλι, όπου υπάρχουν παγιδευμένοι.

Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στη Σάμο

«Είμαστε όλοι συντετριμμένοι από τον τόσο άδικο χαμό αυτών των δύο παιδιών και ενώνουμε όλοι τις προσευχές μας για τις οικογένειές τους», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς από την Σάμο έπειτα από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Δημαρχείο Καρλοβάσου, καθώς και στο Βαθύ της Σάμου, για την αποτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των συνεπειών του μεγάλου σεισμού που σημειώθηκε στο νησί.

Ακόμη ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή στη Σάμο και ο μηχανισμός έχει ενεργοποιηθεί. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι με το πρώτο φως, θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη ημέρα, όπου θα αποτυπωθεί πλήρως η εικόνα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται, δείχνει να εκτονώνεται, αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε επιφυλακή και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών.

«Έχουμε δουλειά μπροστά μας τα επόμενα 24ωρα για να μπορέσουμε να διορθώσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να αποκαταστήσουμε τις ζημιές, οι οποίες δείχνουν να είναι πολύ σημαντικές σε κάθε επίπεδο», επισήμανε.

https://twitter.com/GSCP_GR/status/1322454115969105922

24 οι νεκροί, πάνω από 800 τραυματίες στη Σμύρνη

Στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, μέλη σωστικών συνεργείων συνέχιζαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να αναζητούν επιζώντες στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν στη δυτική Τουρκία.

Στο Μπαϊράκλι, στην επαρχία της Σμύρνης (Ιζμίρ), σωστικά συνεργεία προσπαθούσαν να ανοίξουν δίοδο στα συντρίμμια επταώροφης πολυκατοικίας κι ενίοτε ζητούσαν από τον κόσμο που παρέμενε συγκεντρωμένος να κάνει ησυχία, καθώς συνέχιζαν να ψάχνουν παγιδευμένους όλη τη νύχτα, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η σεισμική δόνηση, το μέγεθος της οποίας εκτιμήθηκε πως ανερχόταν σε 7Ρίχτερ από το αμερικανικό ινστιτούτο γεωφυσικών μελετών (USGS), σημειώθηκε νοτιοδυτικά της Σμύρνης, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, κοντά στη Σάμο.

Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός και επιφανειακός που έγινε αισθητός ως την Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ενώ προκάλεσε μίνι τσουνάμι, το οποίο πλημμύρισε τους δρόμους της Σεφερίχισαρ, τουρκικής πόλης κοντά στο επίκεντρο, και χτύπησε τις ακτές της Σάμου.

Το 1999 ισχυρός σεισμός 7,4 βαθμών είχε πλήξει τη βορειοδυτική Τουρκία στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 17.000 ανθρώπους, ανάμεσά τους περίπου χίλιους στην Κωνσταντινούπολη.

https://twitter.com/anadoluagency/status/1322282710333882371

 

https://twitter.com/anadoluagency/status/1322318832887889923

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποστολή 110 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας από Ελλάδα προς την Τουρκία

Η ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες των σεισμόπληκτων, περιλαμβάνει περισσότερες από 20.000 κουβέρτες, 7,5 τόνους φάρμακα, 5 τόνους ιατρικό υλικό, πάνες για μωρά, είδη ατομικής καθαριότητας.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία: Αλυσίδα αλληλεγγύης από την Ελλάδα

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών, τον συντονισμό των φορέων για την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε πληγείσες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.