ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πανεπιστήμιο Πειραιά κτήριο

Υποστήριξη από το Πανεπιστήμιο Πειραιά στον Πρύτανη ΟΠΑ

Με το ψήφισμα της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς θέλει να συμβάλει στη δικαίωση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη.

Τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή της για την επίθεση στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρη Μπουραντώνη, εκφράζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Σύμφωνα με ανακοίνωση, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, «με το ψήφισμά της, θέλει να συμβάλει στη δικαίωση του Πρύτανη του ΟΠΑ, για Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια, αφού αυτή η επίθεση εναντίον του, όπως και σε άλλους συναδέλφους, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή του τέλους τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων και, τελικά, να υποστηρίξουμε με την ελευθερία και τον πολιτισμό στους χώρους των ΑΕΙ».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση σημειώνει τα εξής:

«Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς εκφράζει την αγανάκτησή της και τον αποτροπιασμό της για την επίθεση στον Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνάδελφο κύριο Δημήτρη Μπουραντώνη.
 

Η βάναυση ενέργεια των κουκουλοφόρων πρέπει να αποτελέσει την αρχή του τέλους της όποιας ανοχής έχει επιδειχθεί, τις τελευταίες δεκαετίες, σε φασιστικές ενέργειες βίας και επιβολής στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Τέτοιες πράξεις, εκτός του ότι προσβάλλουν κάθε έννοια δημοκρατίας, απαξιώνουν όσες προσπάθειες γίνονται για καλύτερα πανεπιστήμια στη χώρα μας. Στο πρόσωπο του Πρύτανη, προσβάλλεται το Πανεπιστήμιο, το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, η δημοκρατία και η ελεύθερη κοινωνία.
 

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς δηλώνει πως το μήνυμα απειλής και εκφοβισμού, θα γίνει δύναμη στα χέρια της πανεπιστημιακής κοινότητας, φοιτητών, εργαζομένων και διδασκόντων, για να αντιμετωπίσει με το πανεπιστημιακό ήθος αντίστοιχες καταδικαστέες αντιλήψεις. Αντιλήψεις που χαρακτηρίζουν την πιο σκοτεινή πλευρά της Ιστορίας. Αντιλήψεις που παραπέμπουν σε αποκλεισμούς και συνακόλουθες διώξεις. Αντιλήψεις που κατακερματίζουν την κοινωνική συνοχή, ενώ, σαφώς, αντίκεινται στις αξίες και στις αρχές που θεμελιώνουν την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου ως χώρου προστασίας της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Διαλόγου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 

Το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να εργάζεται για τον στόχο του, όπως έχει δεσμευτεί προς την κοινωνία, για Πανεπιστήμιο χώρο της Ελευθερίας του Λόγου, όπου θα υπηρετεί τον πολιτισμό της Αναζήτησης, της Ανοχής, της Κατανόησης και της Αποδοχής της άλλης άποψης.
 

Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να επιτελέσουμε το έργο μας, για τη θεμελίωση μιας επιστημονικής Παιδείας και Έρευνας πραγματικά ανοιχτής στο Λόγο και το Διάλογο.
 

Μπορούμε και πρέπει να μεριμνήσουμε, Πολιτεία και Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, να αξιοποιήσουμε τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία των πανεπιστημιακών λειτουργιών.
 

Για να υπερασπισθούμε την ασφάλεια των καθηγητών, των εργαζομένων και φοιτητών έναντι οποιασδήποτε απειλής, προερχόμενης από στοιχεία που επιβουλεύονται τη δημοκρατία, την ελευθερία έκφρασης και τη διακίνηση ιδεών.
 

Με το ψήφισμα της, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πειραιώς θέλει να συμβάλει στη δικαίωση του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Δημήτρη Μπουραντώνη, για Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια, αφού αυτή η επίθεση εναντίον του, όπως και άλλες σε άλλους συναδέλφους, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αρχή του τέλους τέτοιων απαράδεκτων φαινομένων και, τελικά, να υποστηρίξουμε την ελευθερία και τον πολιτισμό στους χώρους των ΑΕΙ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άδειες σχολικές τάξεις
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κλειστά Δευτέρα και Τρίτη τα σχολεία σε Κουλούκωνα-Ζωνιανά Ρεθύμνου

Κλειστά θα μείνουν στις 5 και 6 Οκτωβρίου όλα τα σχολεία και παιδικοί σταθμοί στις Δημοτικές Ενότητες Κουλούκωνα και Ζωνιανών Μυλοποτάμου, λόγω συνεχιζόμενων προβλημάτων από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.
fintech
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το Χρηματιστήριο στο FinTech: Πώς αλλάζει η χρηματοοικονομική

Στην Πεσμαζόγλου 1, εκεί όπου κάποτε στεγαζόταν το Χρηματιστήριο Αθηνών, σήμερα λειτουργεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ με σύγχρονες έννοιες όπως blockchain και FinTech, προσελκύοντας φοιτητές διαφόρων ηλικιών και ειδικοτήτων.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περισσότερα καλυμμένα κενά στα σχολεία φέτος από πέρυσι

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με αυξημένη κάλυψη εκπαιδευτικών κενών, φτάνοντας σχεδόν το 100% σε μαθήματα πανελλαδικώς εξεταζόμενων ειδικοτήτων στις 11 από τις 13 περιφέρειες, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας.
Αυλή σχολείου ημέρα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: 115 χρόνια ιστορίας για το 81ο Δημοτικό Σχολείο

Το 81ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, με ιστορία από το 1911, πραγματοποίησε για τρίτη χρονιά εκδήλωση με θέμα «Ένα σχολείο στα Καραγάτσια», παρουσιάζοντας το πλούσιο παρελθόν του στην τοπική κοινωνία.
Πύργος του Άιφελ Παρίσι
ΔΙΕΘΝΗ

Περισσότερες από 1.700 συλλήψεις στη Γαλλία λόγω κινητοποιήσεων στην παιδεία

Νέες κινητοποιήσεις με περισσότερες από 1.700 συλλήψεις καταγράφηκαν στα γαλλικά λύκεια. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται λόγω έλλειψης μέτρων για την παιδεία, ενώ αυξημένη είναι η ένταση εν όψει εκλογών και ακρίβειας καυσίμων.
Κυριάκος Μητσοτάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατερίνη: Ο Μητσοτάκης επισκέφτηκε έργα Μουσικού Σχολείου και Πολιτιστικού Κέντρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα εργοτάξια του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου και του Πολιτιστικού Κέντρου Κατερίνης, επισημαίνοντας τη σημαντική πρόοδο των έργων και τη σημασία του σχολείου για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.