ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Thanasis Kaliakoudas / SOOC

Ξεκίνησαν οι δηλώσεις των αγροτών για την αποζημίωση του «Ιανού»

Οι δηλώσεις ζημίας αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες, εμπορεύματα, πρώτες ύλες αποθηκευμένα προϊόντα, μέσα παραγωγής, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης. 

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για ζημιές που υπέστησαν οι πληγέντες αγρότες του μεσογειακού κυκλώνα «Ιανός» πέραν της απώλειας σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, έπειτα από την απόφαση που ελήφθη από το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις ζημίας αφορούν κτιριακές εγκαταστάσεις για ιδιοκτήτες (και όχι ενοικιαστές), εμπορεύματα (αποθέματα γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής κλπ), πρώτες ύλες (λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ), αποθηκευμένα προϊόντα, μέσα παραγωγής, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης. 

Επισημαίνεται ότι οι πληγέντες αγρότες καλούνται να υποβάλουν δήλωση για τις ζημιές που ΔΕΝ έχουν δηλωθεί στην κατηγορία Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ).

Παράλληλα, σημειώνεται ότι προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, ταλαιπωρίας και συνεπακόλουθων καθυστερήσεων οι αγρότες ΔΕΝ υποχρεούνται να καταθέσουν στην παρούσα φάση τα απαραίτητα δικαιολογητικά, σε περίπτωση που δεν τα έχουν διαθέσιμα. Αυτά θα κατατεθούν μετά τη λήξη της προθεσμίας και πάλι στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και στη συνέχεια οι αρμόδιες επιτροπές θα προχωρήσουν στις εκτιμήσεις. Μετά την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία πληρωμής μίας προκαταβολής. 

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω αποτελούν υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για έμπρακτη στήριξη όλων των αγροτών που επλήγησαν από τον «Ιανό» και υλοποιούνται λίγες μόλις ημέρες μετά την, άνευ προηγουμένου σε ταχύτητα, ολοκλήρωση της πληρωμής μίας γενναίας προκαταβολής που έλαβαν οι πληγέντες αγρότες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για την καταγραφή των ζημιών στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Στόχος του υπουργείου είναι να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, προκειμένου να αποζημιωθούν το ταχύτερο δυνατό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις καταστροφές που υπέστη το κεφάλαιό τους.
XRIMATA, MONEY, METRITA, EURO
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΑ για προκαταβολή 50% για ζημιές σε καλλιέργειες στις πυρκαγιές του 2023

Με την ΚΥΑ παρέχεται προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής προς τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι υπέστησαν απώλειες από τις πυρκαγιές.
Greenpeace
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Greenpeace: Τονίζει την ανάγκη για εθνική αγροτική στρατηγική στην Ελλάδα

Το ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης έστειλε επιστολή στα υπουργεία Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης καλώντας να τοποθετηθεί ο αγροδιατροφικός τομέας στο επίκεντρο της κυβέρνησης.
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιστώνεται στους αγρότες η επιστροφή ΕΦΚ για το πετρέλαιο κίνησης

Το ποσό της επιστροφής υπολογίζεται με βάση τις μέγιστες ποσότητες κατανάλωσης πετρελαίου ανά αγρότη, ανάλογα με τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας ή το ζωικό κεφάλαιο που κατέχει.
pyrkagia-fwtia
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα αποζημιωθούν οι αγροτικές καλλιέργειες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Ειδικά για τις πυρκαγιές του καλοκαιριού το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 70% της εκτιμώμενης ζημίας, συνεπώς οι πληγέντες θα λάβουν άμεσα το 50% περίπου της τελικής δικαιούμενης επιχορήγησης.