ΓΔ: 1455.91 0.56% Τζίρος: 59.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:53:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στη Θεσσαλονίκη ο Β. Κικίλιας, συναγερμός για τον κορονοϊό

Κρίσιμη η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα, εκτός από Αττική και Θεσσαλονίκη. Στο 32% η θετικότητα στη συμπρωτεύουσα, όπου τα κρούσματα ανήλθαν στα 652 εχθές.

Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στην πόλη. 

Ο κ. Κικίλιας έχει συγκαλέσει σύσκεψη στην οποία θα συμμετέχουν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, που βρίσκεται από χθες στην πόλη, ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης Δημήτρης Τσαλικάκης, ο Πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και Λοιμωξιολόγοι και Εντατικολόγοι των Νοσοκομείων της πόλης. 

Όπως ανέφερε, εξάλλου, χθες, κατά την έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό, η θετικότητα είναι 32% στη Θεσσαλονίκη, ενώ σημείωσε πως αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Ωστόσο, τόνισε ότι το ΕΣΥ έχει ακόμη αντοχή, διαψεύδοντας ότι υπάρχει αναμονή για τις κλίνες ΜΕΘ. 

«Παραλάβαμε από την προηγούμενη διακυβέρνηση, τον Ιούλιο του 2019, 557 κλίνες ΜΕΘ, και έχουμε φτάσει να έχουμε τον Νοέμβριο του 2020, 1.082, και μέχρι το τέλος του έτους άλλες 234 νέες ΜΕΘ» ανέφερε ξεκινώντας την παρουσίαση ο κ. Κικιλιας. Σημείωσε πως σήμερα έχουμε μηδέν αναμονές για κρεβάτι εντατικής θεραπείας εν μέσω πανδημίας, σε αντίθεση με τις 30-35 αναμονές πέρυσι. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 απασχολούνταν 88.690 επαγγελματίες υγείας, ενώ το Νοέμβριο του 2020 ο αριθμός αυτός έφτασε τα 100.984 άτομα. Σε όλο το ΕΣΥ, υπάρχουν 4.590 απλές κλίνες Covid 19, προκειμένου να στηριχθεί η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και να αποκοπεί η μεγάλη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Εχθές, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.384 νέα κρούσματα και ακόμη 41 θανάτους, με τον συνολικό αριθμό τους να φθάνει στους 866, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται στα 60.570. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 263. Από τα νέα κρούσματα, τα 588 εντοπίζονται στην Περιφέρεια Αττικής και τα 652 στην ΠΕ Θεσσαλονίκης. 

Μάλιστα, από τις 732 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που έγιναν τις τελευταίες δύο ημέρες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 260 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη στη βόρεια Ελλάδα. Χθες, καταγράφηκαν 52 στη Δράμα, 45 στον Έβρο, 62 στην Ημαθία, 44 στην Καβάλα, 38 στην Πέλλα, 43 στην Πιερία και 43 στις Σέρρες.

Βατόπουλος: Υπάρχει πιθανότητα παράτασης του lockdown

Υπάρχει πιθανότητα παράτασης στο lockdown, ανέφερε ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέροντας μάλιστα πως είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη καθώς όπως εξήγησε το 32% θετικότητας δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει. 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, την άλλη βδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11 και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά.

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως μάσκα και άλλα μέτρα θα μείνουν μαζί μας όλο το χειμώνα και πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.

Ερωτηθείς αν θα κάνει το εμβόλιο απάντησε πως «φυσικά θα κάνω το εμβόλιο Είμαι υγειονομικός και ανήκω στις ευπαθείς ομάδες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτη συνάντηση της Επιτροπής: Τα σενάρια για σχολεία και εμπόριο

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ εξετάζεται σενάριο επαναφοράς του click away στο λιανικό εμπόριο για την Αττική, που βρίσκεται πολύ κοντά στο «κόκκινο».