ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
lockdown, koronoios, katastimata
Φωτο: Menelaos Michalatos / SOOC

Σε «βαθύ κόκκινο» η Αττική, υψηλές πιθανότητες πιο σκληρού lockdown

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως στο Λεκανοπέδιο, αλλά και η εμφάνιση κρουσμάτων των δύο νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε τετραψήφιο επίπεδο, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, η οποία, πάντως, οφείλεται και στην πραγματοποίηση περισσότερων τεστ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα καταγράφονται στην Αττική, ενώ ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός εισαγωγών στα νοσοκομεία, ενισχύει το ενδεχόμενο επιβολής πιο σκληρών μέτρων περιορισμού στα πρότυπα αυτών που υπήρξαν τον Μάρτιο του 2020. 

Όλα υποδεικνύουν ότι το επόμενο 48ωρο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ενώ την Παρασκευή συνεδριάζει η Επιτροπή των Ειδικών, με αρκετούς εξ αυτών σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ να έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες, με δεδομένο και το γεγονός ότι και στη χώρα μας έχουν εμφανιστεί αρκετά κρούσματα των δύο νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού. 

Σύμφωνα με την κα Ελένη Γιαμαρέλλου, καθηγήτρια παθολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ και μέλος επιτροπής του Υπ. Υγείας, «θα δούμε τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα. Θα το συζητήσουμε την Πέμπτη ούτως ώστε να γίνει η εισήγηση της Επιτροπής προς την κυβέρνηση» για την επιβολή νέων μέτρων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει τον τελευταίο λόγο.

Παράλληλα την τελευταία εβδομάδα κατά μέσον όρο γίνονται 135 - 140 εισαγωγές περιστατικών COVID-19 έναντι 110 πριν από δύο εβδομάδες. Η αύξηση των νέων νοσηλειών δεν αποκλείεται να φέρει και σταδιακή αύξηση στον αριθμό των εισαγωγών σε ΜΕΘ COVID-19, το ποσοστό κάλυψης των οποίων ήταν χθες στο 40,5% πανελλαδικά. Χθες, διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν 244 ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό. 

Από την πλευρά του ο υπ. Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την Αττική. 

«Είναι λογικό από τη στιγμή που αίρονται μέτρα - και αυτό πρέπει να γίνει για να πάρει και ανάσα η κοινωνία - η κινητικότητα να οδηγεί σε αυξήσεις των κρουσμάτων. Όμως, πρέπει να το καταλάβουν όλοι, παρά την κούραση των 12 μηνών, ότι ζούμε μέσα σε μία πανδημία, μια τεράστια κρίση δημόσιας υγείας και χάνονται ζωές. Το πρώτο μέλημα του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, το πρώτο μέλημα όλης της κοινωνίας, είναι να προστατεύσουμε αλλήλους, τους μεγάλους σε ηλικία, τις ευπαθείς ομάδες, τις οικογένειές μας. Η δημόσια υγεία είναι πέρα και πάνω απ' όλα», τόνισε.

Για μια ακόμη φορά επανέλαβε ότι πρέπει να αφήνουμε τους ειδικούς και αυτούς που γνωρίζουν να μας ενημερώνουν. «Θέλω να συστήσω αυστηρά στον οποιονδήποτε θέλει και έχει δημόσιο λόγο και προς χάριν ενός ή δύο λεπτών δημοσιότητας μιλάει στην κοινωνία, να προσέχει πάρα πολύ, ειδικά για τα θέματα δημόσιας υγείας» κατέληξε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ