ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
nosokomeio, meth, koronoios, ygeia
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

«Καμπανάκι» για το ΕΣΥ με την πληρότητα των ΜΕΘ σε Αττική στο 90%

Η Αττική παραμένει η περιοχή που έχει το πιο «βαρύ» ιικό φορτίο, με τα περισσότερα νέα κρούσματα να καταγράφονται σε αυτήν, ενώ εντατικοποιείται το πρόγραμμα εμβολιασμών.

Στο «κόκκινο» παραμένει τόσο το Σύστημα Υγείας όσο και η περιφέρεια της Αττικής, η οποία συνεχίζει να συγκεντρώνει όχι μόνο τον μεγαλύτερο αριθμό των νέων κρουσμάτων, αλλά και να «βλέπει» τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) να γεμίζουν.

Όπως έδειξε και η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ εκ των 1.913 νέων κρουσμάτων  τα 878 ήταν στην Αττική με την πληρότητα των ΜΕΘ να έχει φθάσει στο 90% και να είναι φανερό ότι αποτελεί και τη βασική αιτία για παράταση των περιοριστικών μέτρων και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου που τυπικά λήγουν. 

Σαφώς η πραγματοποίηση των εμβολιασμών δίνει κάποια «ανάσα» στο ΕΣΥ, με τον υπ. Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια να τονίζει σε δηλώσεις του ότι η διαδικασία συνεχώς επιταχύνεται και έχει ξεπεραστεί το όριο των 30.000 εμβολιασμών σε ημερήσια βάση. Μέχρι χθες είχαν διενεργηθεί 790.586 εμβολιασμοί, αλλά οι 2.532 νοσηλευόμενοι από τον κορονοϊό (συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε ΜΕΘ) δεν αφήνει περιθώρια στο σύστημα να «ανασάνει». 

Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται κυρίως άτομα ηλικίας 40 έως 64 χρόνων, πληθυσμιακή ομάδα που αρχίζει να καταλαμβάνει ολοένα περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ.

Πάντως ένα αισιόδοξο μήνυμα έστειλε χθες η κα Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, διευθύντρια της ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, η οποία υπογράμμισε ότι  «η πίεση που αυτή τη στιγμή ασκείται στο σύστημα υγείας είναι τεράστια. Η Αθήνα ειδικά αυτή τη στιγμή αισθάνεται τη μεγαλύτερη πίεση σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Από τη μεριά των εντατικολόγων, θα ήθελαν να διαβεβαιώσω όλους ότι δεν θα υπάρξει άνθρωπος ο οποίος θα μείνει εκτός ΜΕΘ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκτακτη συνάντηση της Επιτροπής: Τα σενάρια για σχολεία και εμπόριο

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ εξετάζεται σενάριο επαναφοράς του click away στο λιανικό εμπόριο για την Αττική, που βρίσκεται πολύ κοντά στο «κόκκινο».